Ce este spirulina și cum poate ajuta la slăbit. În ce situații e contraindicată

0
Publicat:

Consumată deopotrivă de oameni și animale, ca supliment alimentar sau aliment integral, cea mai populară dintre algele verzi-albastre este de fapt o biomasă de cianobacterii, potrivit catena.ro.

Spirulină. FOTO Arhivă
Spirulină. FOTO Arhivă

Arthrospira platensis, cea mai răspândită specie de spirulina, este întâlnită în Africa, Asia și America de Sud, are o culoare specifică, dată de ficocianina, un pigment albastru, care se combină cu clorofila de culoare verde (astfel că, împreună, acestea îi conferă nuanța verde-albăstruie).

Crește natural în lacurile tropicale și subtropicale, dar poate fi și cultivată în iazuri cu canale deschise.

Această algă a constituit, până în secolul al XVI-lea, o sursă alimentară pentru azteci și alte popoare ale continentului american, iar în prezent este considerată un supliment alimentar bogat în nutrienți și prietenos cu mediul, cu numeroase beneficii.

Ce conține spirulina

În formă uscată, spirulina conține 5% apă, 24% carbohidrați, 8% grăsimi și aproximativ 60% proteine.

Sub formă de pudră, 100 g de spirulina are 290 de kilocalorii (1.200 kJ), oferind din abundență numeroși nutrienți esențiali cu multiple beneficii pentru sănătate, în special proteine, vitamine din grupa B, și anume tiamina, riboflavina și niacina, precum și minerale cum ar fi fier, cupru, magneziu și mangan. 

De asemenea, are un conținut de 8% lipide, furnizând acizi grași, acid gama-linoleic, acid alfa-linoleic, acid linoleic, acid stearidonic, acid eicosapentaenoic (EPA), acid docosahexaenoic (DHA) și acid arahidonic.

Doză zilnică standard este de 1 – 3 g, dar s-au folosit eficient și doze de până la 10 g, potrivit sursei citate. 

Beneficiile spirulinei

Considerată drept un „superaliment”, spirulina este indicată ca supliment alimentar pentru persoanele care urmează diete vegetariene sau vegane.

Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare confirmate de studii, precum și capacitatea de a echilibra sistemul imunitar.

Numeroși antioxidanți din spirulină au efect antiinflamator. Pigmentul ficocianina conținut  de spirulină are nu doar capacitatea de a reduce inflamatia din organism, ci și capacitatea de a contribui la blocarea dezvoltării tumorilor și distrugerea celulelor cancerigene.

Ajută în curele de slăbire

Grație faptului că este bogată în substanțe nutritive, dar are un conținut caloric redus, introducerea ei în dieta zilnică poate ajuta la slăbit fără a avea de suferit de pe urmă deficitului nutrițional, potrivit catena.ro.

Mai mult, spirulina îmbunătățește sănătatea intestinului. Studiile efectuate asupra animalelor arată că alga poate susține sănătatea intestinului, pe măsură pe persoanele înaintează în vârstă. 

Arthrospira platensis are însă un conținut redus de fibre, așa că este foarte important să includeți în dietă și alte alimente sănătoase pentru intestin, care să fie bogate în fibre, recomandă sursa citată.

Suplimentele cu spirulina pot contribui la îmbunătățirea metabolismului. Totodată, administrarea extractului de spirulina conferă beneficii organismului și prin faptul că poate ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Gestionează simptomele diabetului

Ca modalitate de gestionare a simptomelor diabetului, spirulina s-a dovedit deja promițătoare. Cercetările sugerează că suplimentele cu spirulina aduc beneficii persoanelor care doresc să-și țină sub control glicemia.

Reduce presiunea sângelui

De asemenea, există dovezi conform cărora poate fi de ajutor și în ce privește diminuarea presiunii sangvine și poate contribui și la reducerea riscurilor de apariție a bolilor inimii.

Mai mult, poate diminua simptomele alergiilor și poate combate unele toxine și susține sistemul nervos.

Contraindicațîi

Arthrospira platensis este, în general, bine tolerată de majoritatea persoanelor. Există însă și câteva contraindicații, motiv pentru care este recomandat să discutați cu medicul înainte de a folosi produse pe baza de spirulina, deoarece pot constitui un risc pentru anumite persoane, în următoarele cazuri:

· Sarcina: din cauza numărului insuficient de studii disponibile, nu este indicată în astfel de situații;

· Tulburări de coagulare a sângelui: întrucât favorizează fluidizarea sângelui, poate crește riscul de apariție a echimozelor (vânătăi) și hemoragiilor;

· Diabet: spirulina poate ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, așa că persoanele cu diabet ar trebui să-și monitorizeze periodic glicemia;

· Boli autoimune: poate agrava simptomele pacienților care suferă de boli autoimune, cum ar fi lupus, scleroză multiplă sau artrită;

· Interacțiuni cu alte medicamente:  spirulina poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cu cele folosite pentru gestionarea diabetului, imunosupresoare și tratamente recomandate pentru fluidizarea sângelui.

· Persoanelor cu deficit de vitamina B12 (frecvent întâlnit la vegetarieni), li se recomandă să recurgă la alte surse pentru a-și asigura necesarul zilnic din această vitamina.

- Spirulina recoltată în sălbăticie poate fi contaminată cu metale grele și bacterii. În cantități mari, unele dintre aceste toxine pot stresa ori deteriora ficatul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite