Cât ar trebui să doarmă copiii şi adolescenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice părinte ştie că pentru a rămâne sănătos şi a avea rezultate bune la şcoală un copil ar trebuie să nu sară peste orele de somn. Dar cât anume ar trebui să doarmă un copil de 5 ani sau unul de 15 ani?

Recomandările Academiei Americane de Medicina Somnului  sunt următoarele:

Bebeluşii între 4 luni şi 1 an – 12-16 ore pe zi;

Copiii între 1 an şi 2 ani; între 11 şi 14 ani;

Copiii între 3 şi 5 ani – între 10 şi 13 ore;

Copiii între 6 şi 12 ani – între 9 şi 12 ore;

Adolescenţii între 13 şi 18 ani – între 8 şi 10 ore.

„Somnul este esenţial pentru păstrarea sănătăţii, iar acest obicei trebuie început din copilărie“, afirmă dr. Shalini Paruthi, moderatorul panelului de pediatrie din cadrul Academiei, citat de CNN.

„Aceste recomandări sunt primul pas care să ajute oamenii să înţeleagă de ce somnul este important şi să-I acorde atenţia pe care o merită“, a adăugat acesta.

Recomandările Academiei sunt rezultatul a 10 luni de cercetări făcute de specialiştii cuprinşi în panel care au luat la bani mărunţi 864 de studii referitoare la durata somnului şi starea de sănătate, incluzând aici probelemele cardiovasculare, cele mentale, cele metabolice, imunologice, de dezvoltare corporală şi performanţă intelectuală.

Aceste ore de somn pe parcursul unei zile sunt asociate cu îmbunătăţirea atenţiei, a comportamentului, a capacităţii de învăţare, a memoriei, a emoţiilor şi a calităţii vieţii. Totodată, somnul de bună calitate este în legătură direct cu performanţa şcolară şi relaţiile interumane, mai spune Paruthi.

Pe de altă parte, lipsa somnului este asociată cu hipertensiunea arterial, obezitatea, diabetul şi problemele mentale, potrivit aceleiaşi surse.

Una dintre concluziile cercetării a fost aceea că adolescenţii tind să sară peste orele de somn, fapt care îi face să fie mai depresivi, să aibă gânduri suicidal sau chiar tentative de suicid. Aceştia sunt totodată mai predispuşi consumului de alcool, tutun şi droguri şi au un risc mai mare de a fi implicaţi în accidente de maşină.

Un studio din 2014 al Academiei Americane de Pediatrie califica această lipsă de somn sufficient în rândul adolescenţilor drept o problem de sănătate publică. „Este recomandabil ca şcoala să nu înceapă mai devreme de 8.30 pentru a fi siguri că elevii au parte de ore de somn suficiente“, afirmă specialiştii. Până acum, 18% din şcolile americane urmează această indicaţie.  

Elevii sunt suprasolicitaţi în zilele noastre cu multe activităţi în afara şcolii, sport, cluburi. Se adaugă temele, orele petrecute pe calculator sau cu telefonul în mână, astfel că ajung să se priveze de somn pentru a atinge cât mai multe ţinte de acest fel.

Specialistul recomandă ca în cazul în care părinţii observă că un copil doarme prea mult sau prea puţin să se adreseze unui medic specializat în tulburările de somn.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite