Beneficiile căpșunelor pentru sănătate. Sunt pline de antioxidanți și ajută sistemul imunitar

0
Publicat:

Fructele de pădure sunt foarte îndrăgite, iar căpșunile nu fac excepție. Nu numai că au un gust uimitor, dar sunt și bogate în antioxidanți, precum vitamina C, dar și în nutrienți cheie, precum fibrele și acidul folic, relatează Health.

Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți. Foto: freepik (Arhivă)
Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți. Foto: freepik (Arhivă)

Iată care sunt cele șapte beneficii:

Pline de antioxidanți 

Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când există mai mulți radicali liberi în organism, dar mai puțini antioxidanți disponibili pentru a-i elimina. Prin reducerea stresului oxidativ, antioxidanții ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice în timp. 

Aceste fructe conțin mai mulți antioxidanți, inclusiv antociani (care dau fructelor de pădure culoarea lor intensă) și vitamina C. 

Căpșunile ajută sistemul imunitar 

O singură cană de căpșuni asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Conform cercetărilor, vitamina C stimulează înmulțirea atât a celulelor T, cât și a celulelor B. Celulele T și celulele B sunt celule albe care ajută la combaterea infecțiilor.

Consumul de alimente bogate în vitamina C a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de afecțiuni comune, precum cataracta și bolile cardiovasculare. 

Sănătatea inimii 

Antioxidanții care se găsesc în căpșune susțin și sănătatea inimii. Potrivit unui studiu, femeile care au consumat mai mult de trei porții de fructe de pădure săptămânal au avut un risc semnificativ mai mic de atac de cord, comparativ cu femeile care au consumat aceste fructe mai rar. 

De remarcat este faptul că studiile observaționale nu pot stabili relația de cauzalitate, iar femeile care consumă cantități mai mari de alimente bogate în antioxidanți ar putea fi, de asemenea, mai susceptibile de a avea un stil de viață mai sănătos, care să le reducă riscul de atac de cord. 

Te protejează împotriva cancerului 

Conținutul ridicat de antioxidanți al căpșunelor poate contribui la scăderea riscului de cancer. Cercetătorii sugerează că antioxidanții naturali pot reduce la minimum inflamația provocată de cancer și pot inhiba răspândirea celulelor canceroase în organism. 

Bogate în folat 

Căpșunele sunt o sursă bună de folat, cunoscut și sub numele de vitamina B9. Vitamina B este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a tubului neural în timpul sarcinii, motiv pentru care este unul dintre cei mai importanți nutrienți din vitaminele prenatale. 

Vitamina B9 naturală care se găsește în alimente se numește folat, în timp ce vitamina B9 sintetică sau artificială (care se găsește în suplimente) se numește acid folic. 

O singură cană de căpșune asigură aproape 10% din necesarul zilnic de acid folic. 

Sărace în zahăr 

Căpșunele sunt relativ mai sărace în fructoză, în comparație cu alte fructe. 

Riscurile consumului de căpșuni 

În general, căpșunele sunt bine tolerate și sigure pentru consum. În timp ce căpșunele proaspete și cele congelate sunt la fel de nutritive, cele deshidratate care conțin îndulcitori adăugați și trebuie consumate cu moderație. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite