10 cele mai importante beneficii ale prunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intens folosite ca materie primă pentru producerea legendarei pălinci, prunelor le-au fost trecute cu vederea alte merite pentru care ar trebui sa fie iubite. Ele întăresc sistemul imunitar şi detoxifică organismul. În plus, mai sunt şi savuroase.

Calităţile nebănuite ale acestor fructe micuţe au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, de când au fost aduse în Europa, din Siria. Inclusiv fructele uscate le păstrează, pentru mult timp. Iar doctorii nu se feresc să declare că dacă toată lumea ar mânca două-trei prune pe zi, multe boli ar fi prevenite. Iată doar câteva dintre virtuţile lor terapeutice.

1. Stimulează imunitatea. O prună n-ar trebui refuzată niciodată, pentru că i-ai face organismului un deserviciu. Te energizează rapid, alungă oboseala şi reglează activitatea sistemului nervos. 

2. Reglează tensiunea arterială, graţie potasiului din compoziţie. Acest element care se găseşte din abundenţă în prune (330 mg la 100 g de fruct) asigură şi buna funcţionare a inimii. 

3. Curăţă organismul de toxine, prin stimularea tranzitului intestinal (prunele sunt recunoscute pentru proprietăţile lor de combatere a constipaţiei) şi prin normalizarea funcţiilor ficatului. Drept rezultat, te vei simţi mai bine, pielea ta va arăta perfect, fără imperfecţiuni sau acnee.

4. Previn cancerul. Testele făcute în laborator arată că extractele de prune au o acţiune antitumorală foarte intensă, care le fac să se situeze printre cele mai bune remedii contra „maladiei secolului”. Aceasta acţiune s-ar datora, conform studiilor biochimistului român prof. dr. Ion Brad, conţinutului foarte ridicat de acid malic şi conţinutului foarte scăzut de acid citric (cei doi acizi organici sunt în proporţia de 20:1) din prune.

5. Protejează ochii. Conţinutul mare de pigmenţi antocianici, de zeaxantină şi de vitamine, în special vitamina C, recomandă prunele ca pe un excelent mijloc de prevenire a degenerescenţei maculare.

6. Combat artrita reumatoidă, datorită catităţii impresionante de vitamaina C. Un studiu făcut pe 20.000 de subiecţi relevă că o suplimentare a vitaminei C din alimentaţie atrage după sine o reducere de peste 40% a frecvenţei puseurilor reumatice.

7. Ţin la distanţă şi vindecă infecţiile gripale. Studii de laborator făcute în Japonia au demonstrat că principiile active din prune inhibă şi distrug viruşii gripali de tip A.

8. Tratează anemia feriprivă, întrucât conţin mici cantităţi de fier organic asimilabil, dar mai ales pentru că ajută la asimilarea fierului din alte alimente (cum ar fi gălbenuşul de ou). În acest scop se ţin cure timp de o lună, în decursul căreia se consumă cel puţin 300 de grame de prune pe zi, înaintea meselor principale.

9. Blochează evoluţia astmului, din nou graţie resveratrolului din coajă, care are efect anti-histaminic, acţionand ca un calmant sui-generis al reactiilor alergice, care declanşează crizele de astm.

10. Te feresc de osteoporoză, fiind foarte bogate în bor organic. Această substanţă joacă un rol foarte important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonală, mai ales la femei, ajutând la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legată apariţia osteoporozei.
 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite