Rolul muzicii în dezvoltarea copilului: Helen Battelley, expert în educaţie timpurie a venit în România pentru a preda tainele terapiei sunetelor VIDEO
0
Tot mai multe studii demonstrează legătura dintre realizările academice şi implicarea muzicii în viaţa copiilor. Se pare că muzica stimuleză părţi ale creierului care folosesc pentru citit, pentru rezolvarea problemelor matematice sau dezvoltarea emoţională. În plus, memoria, încrederea în sine şi creativitatea sunt potenţate tot cu ajutorul muzicii.
Helen Battelley, expert internaţional în educaţie timpurie prin muzică şi dans, a venit în România pentru a-i învăţa pe părinţi despre beneficiile muzicii în viaţa copiilor, despre modul şi momentul în care aceasta trebuie să fie introdusă în mediul familial.
Odată cu primii paşi, copiii au nevoie de cântece care să încurajeze mişcarea, dar şi interacţiunea şi gestica. Fie că este vorba de căţărare, rotire, legănare sau pur şi simplu balansarea pe ritmul muzicii, mişcarea este foarte importantă pentru că îi va imprima copilului un caracter dinamic şi activ.
Experienţele senzoriale care implică muzică aduc numeroase beneficii încă de la naştere, însă fiecare etapă din dezvoltarea copilului are particularităţi pe care experţii le exploatează eficient.
Pentru copiii care încă nu merg sunt recomandate secvenţe muzicale repetitive, care încurajeză mişcările simple ale membrelor, iar poziţionarea pe burtică în momentele antrenate de muzică este foarte importantă pentru dezvoltarea părţii superioare a corpului. Timpul de redare trebuie să fie suficient de scurt cât să îl menţină atent. În plus, Helen recomandă jucăriile care încurajează mişcarea pentru prinderea lor.
Când este copilul tău pregătit să audă primele fragmente musicale
Copilul aude pentru prima dată sunete melodioase şi ritmate încă din pântecul mamei, astfel încât la naştere muzica este printre puţinele lucruri familiare. Încă din prima zi este pregătit să audă fragmente muzicale. „Atmosfera relaxantă de la baia de seară poate fi realizată cu acorduri blânde de muzică clasică, iar toaleta de seară va fi pe deplin savurată de bebeluş dacă îi vei cânta. Nu trebuie să ai un talent deosebit, copilul va fi mai mult decât fericit să audă vocea mamei sau a tatălui“, a explicat Helen Battelley în cadrul workshop-ului organizat în weekend de First7- Parents & Educators Coaching.
În timpul workshop-ului, părinţii au fost invitaţi să experimenteze poziţiile pe care le adoptă copiii în timpul diferitelor stări FOTO First 7

Pe măsură ce noul născut creşte, muzica va trebui să devină o experienţă dinamică şi un prilej de distracţie alături de părinţi. Copiii vor fi foarte încântaţi să facă parte dintr-o trupă, alături de părinţi, fraţi sau bunici, grup în care fiecare membru bate ritmul cu instrumente improvizate: linguri, capace de oală sau alte obiecte din bucătărie. Este suficient să ţineţi ritmul şi să vă distraţi cu toţii.
Experienţa profesională a lui Helen este completată de cea personală, împărtăşind deseori părinţilor şi educatorilor din experienţa de părinte. „Sunt mamă a trei băieţi. Ne amintim cu mare plăcere şi dor de serile Disco. Le pregăteam un playlist foarte dinamic copiilor mei şi dansam împreună până la epuizare.“
Cât despre riscuri, Helen Battelley sfătuieşte părinţii şi educatorii să acorde atenţie atât volumului muzicii, dar şi versurilor. „Liniştea este foarte importantă pentru copilul tău. La fel şi muzica naturii. Deşi reacţionează pozitiv la muzică, sunt foarte importante şi pauzele“, spune Helen.
Afecţiunile fizice asociate sedentarismului la copii a crescut, iar muzica poate fi un bun stimulent pentru mişcare într-un mediu distractiv. În plus, activitatea fizică şi dezvoltarea cognitivă sunt extrem de conectate, influenţându-se reciproc în primii ani de viaţă. Experţii în educaţie timpurie ne învaţă să îl obişnuim pe copil cu un stil de viaţă care pune accent pe amândouă, folosind mişcarea ca mijloc de încurajare a învăţării.