Pierderea virginităţii stârneşte cele mai multe curiozităţi printre adolescenţii români: ce alte întrebări au despre sex
0Pierderea virginităţii, pilula de a doua zi sau riscul de apariţie a unei sarcini în lipsa unei metode sigure de protecţie sunt cele mai cerute sfaturi ale adolescenţilor atunci când vine vorba de viaţa sexuală.
Conform celui mai recent studiu în rândul adolescenţilor, 80% din aceştia consideră că educaţia sexuală este foarte necesară şi ar trebui predată în şcoli. Pentru a-i încuraja să se informeze corect, în cadrul secţiunii „Întreabă medicul”, vizitatorii site-ului planificaneprevazutul.ro pot trimite în mod anonim întrebări unui medic specialist care le va răspunde personalizat şi într-un mod avizat.
Conform sursei citate, top 3 întrebări de sezon ale adolescenţilor se referă la pierderea virginităţii, pilula de a doua zi sau riscul de apariţie a unei sarcini în lipsa unei metode sigure de protecţie
Astfel, incertitudinea clasată pe locul 1 este dacă pierderea virginităţii la băieţi este dureroasă. Aceştia din urmă sunt preocupaţi de ce înseamnă dezvirginarea în cazul lor, ce schimbări se produc la nivelul organismului şi ce metode de protecţie ar trebui să folosească. Specialistul Planifică Neprevăzutul le transmite că nu există motive de îngrijorare, că fiecare persoană este diferită, iar experienţa primului contact sexual este unică. Pentru a face ca trăirile să fie cât mai plăcute, este indicat să acorde o atenţie mai mare preludiului, iar mişcările să nu fie bruşte sau prea rapide. Chiar şi pentru prima dată, medicul le recomandă să folosească metode de contracepţie potrivite, care să îi protejeze şi de bolile cu transmitere sexuală.
A doua nelămurire vine din partea fetelor, care vor să ştie cât de sigure sunt pilulele de a doua zi. În cazul în care partenerii se lasă purtaţi de dorinţă în aşternuturile calde şi s-a produs un accident (nu s-a folosit nicio metodă de contracepţie sau metoda folosită a eşuat), pilula de a doua zi este soluţia cea mai potrivită. Medicul subliniază că pilula de a doua zi trebuie luată cât mai repede posibil, dar nu mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual.
Întrebarea clasată pe locul 3 se referă la riscul de apariţie a unei sarcini în condiţiile în care nu a avut loc o ejaculare în interiorul vaginului, în lipsa unei metode sigure de protecţie. Răspunsul este acela că o sarcină poate fi posibilă numai prin penetrare şi ejaculare în interior. Cu toate acestea, încă din timpul erecţiei, bărbatul elimină un lichid care poate conţine spermatozoizi capabili să ajungă în vagin şi să crească astfel şansele de sarcină. În aceste situaţii nesigure, medicul specialist îi sfătuieşte pe tineri să se protejeze la fiecare contact sexual, fie folosind corect prezervativul, fie o altă metodă de contracepţie de lungă durată, cum ar fi pilulele contraceptive.
Studiul despre educaţia sexuală a tinerilor din România a fost realizat de Unlock Research pentru compania Gedeon Richter România, în septembrie 2018, pe un eşantion de 300 de tineri cu vârste cuprinse între 16-24 ani. Marja de eroare este de +/-5%.