Infertilitatea la bărbaţi – 17 cauze posibile, cum se previne şi cum se tratează

0
0
infertilitate

Infertilitatea la bărbaţi este la fel de întâlnită ca şi infertilitatea feminină. De fapt, atunci când vorbim despre un cuplu care nu poate concepe un copil, ne referim la infertilitatea cuplului. Cauzele infertilităţii se împart însă în mod egal între femei şi bărbaţi. De aceea, un medic specialist în infertilitatea va recomanda investigaţii ambilor parteneri.

Factori precum infecţiile testiculare, problemele hormonale, bolile cronice dar şi anumite medicamente pot afecta calitatea spermei şi pot scădea şansele de concepţie, în cazul bărbaţilor.

În 30% din cazuri, problemele de concepţie sunt de cauză feminină, 30% masculină, alte 30 de procente – cauze mixte – iar în 10% dintre situaţii cauze necunoscute.

infertilitate

 Dr. Erna Stoian recomandă testarea ambilor parteneri, în cazul infertilităţii

„Infertilitatea este o boală în care trebuie investigaţi întotdeauna ambii parteneri. De multe ori, mă întâlnesc în practică cu întrebări de genul : de ce trebuie să mai facă şi soţul spermograma, dacă eu am trompele înfundate? E important de ştiut că o cauză de infertilitate diagnosticată la unul din parteneri nu exclude alte cauze la acelaşi partener sau la celălalt şi pentru a alege cel mai bun tratament, trebuie să ai toate informaţiile şi să cunoşti toate problemele cuplului,” precizează dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV.

Anomaliile spermei sunt responsabile pentru 75% din cazurile de infertilitate masculine, potrivit medicului ginecolog. Cauzele pentru care apar aceste anomalii rămân, de cele mai multe ori, necunoscute.

Infertilitatea la bărbaţi, cauzele posibile

Anomaliile posibile sunt: număr scăzut de spematozoizi (oligospermie), lipsa spermatozoizilor în ejaculat (azoospemie), mobilitate scăzută a spermatozoizilor (astenospemie), morfologie anormală (teratospermie).

Dr. Erna Stoian enumeră factorii care duc la anomalii ale spermei:

 • Infecţiile testiculare;
 • Cancerul testicular;
 • Intervenţiile chirurgicale la nivelul testiculelor;
 • Temperatura crescută în zona genitală – saune, băi fierbinţi sau mediul de lucru la temperaturi crescute. De asemenea lenjeria intimă foarte strâmtă poate avea efecte negative;
 • Disfuncţii ejaculatorii – pentru unii bărbaţi, ejacularea poate fi dificilă. Unii bărbaţi prezintă ejaculare retrogradă eliminând sperma în vezica urinară;
 • Varicocel – o afecţiune caracterizată prin dilataţia varicoasă a venelor spermatice de la nivelul testiculelor;
 • Testicule necoborâte – în mod normal, testiculele coboară în scrot din cavitatea abdominală, în timpul vieţii intrauterine. În cazul în care unul sau ambele testicule rămân în abdomen, producţia de spermă este afectată, din cauza temperaturii ridicate;
 • Hipogonadismul – o afecţiune caracterizată printr-un nivel scăzut de testosteron;
 • Anomalii genetice;
 • Oreionul - paroditita endemică atunci când infecţia apare după pubertate, inflamaţia testiculelor poate afecta producţia spermatică;
 • Hipospadias – o malformaţie congenitală în care orificiul uretrei nu se formează la capătul penisului, putand fi localizat oriunde pe partea anterioară a acestuia, spre rădăcina penisului şi uneori chiar în regiunea perineală;
 • Fibroza chistică - o afecţiune genetică ce provoacă leziuni grave plămânilor, sistemului digestiv şi altor organe din corp. Boala afectează celulele care produc mucus, transpiraţie şi sucuri digestive, făcându-le să devină groase şi lipicioase; aşa că, în loc să acţioneze ca lubrifianţi, secreţiile înfundă tuburile, canalele şi căile de trecere, în special în plămâni şi pancreas;
 • Radioterapia;
 • Anumite afecţiuni cronice ca: diabetul, bolile tiroidiene, Sindromul Cushing;
 • Anumite medicamente inclusiv: sulfasalazine, steroizii anabolizanţi, chimioterapia;
 • Consumul de alcool sau droguri.

Spermograma, testul de fertilitate pentru bărbaţi

Bărbaţii ar trebui să programeze o vizită la medicul urolog după un an de încercări nereuşite de a concepe un copil sau dacă se confruntă cu următoarele situaţii:

disfuncţie erectilă;

probleme de ejaculare, cum ar fi ejaculare întârziată sau ejaculare retrogradă;

scăderea libidoului;

durere sau umflături în zona genitală;

au suferit intervenţii chirurgicale anterioare în zona genitală.

Principala şi prima investigaţie efectuată pentru evaluarea fertilităţii masculine este spermograma. De asemenea medicul mai poate indica: examen fizic general, profil hormonal, culturi uretrale si spermocultură, teste pentru boli cu transmitere sexuală.

dr. Erna Stoian, specialist în infertilitate

Medicul urolog poate cere informaţii despre istoricul medical. De asemenea, va întreba despre starea generală de sănătate, relaţiile intime şi factorii care ar putea afecta fertilitatea. De asemenea, va efectua un examen fizic în care va verifica organele genitale pentru eventuale anomalii structurale sau noduli.

Analiza materialului seminal (spermograma) este extrem de importantă. Pentru această analiză, medicul va solicita o probă de de material seminal care va fi apoi verificată în laborator pentru a stabili numărul de spermatozoizi şi dacă spermatozoizii sunt normali şi au mobilitate normală.

Infertilitatea la bărbaţi se tratează

„În funcţie de cauză, există tratamente medicamentoase pentru bărbaţi ce pot îmbunătăţi sperma, dar şi tratamente chirurgicale,” adaugă dr. Erna Stoian.

Intervenţiile chirurgicale pot elimina obstacolele care împiedică ejacularea spermei. De asemenea, pot corecta afecţiuni precum varicocelul. În unele cazuri, sperma poate fi recuperată direct din testicule, după care poate fi utilizată în tehnici de reproducere umană asistată.

Medicamentele pot fi utilizate pentru a trata probleme precum dezechilibrele hormonale. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata alte boli care pot afecta fertilitatea masculină, cum ar fi disfuncţii erectile sau infecţii care afectează numărul de spermatozoizi.

Continuarea articolului, aici

Viață de cuplu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri