Cum alegi bona şi cum pregăteşti copilul de creşă sau grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câte dintre mamele din ziua de astăzi îşi mai permit să stea acasă pentru a-şi îngriji copiii în primii ani de viaţă? Psihologul Daniela Gheorghe spune că mamele ar trebui să rămână cât mai aproape de cei mici până la vârsta de trei ani. Însă, realitatea ne obligă de cele mai multe ori să lăsăm copiii în grija bunicilor sau a bonei.

Chiar dacă proaspetele mame fac eforturi pentru a lucra cât mai puţin atunci când copilul lor nu a împlinit măcar vârsta de doi ani şi jumătate, multe dintre ele sunt nevoite să muncească uneori şi peste opt ore pe zi.

 Problema este că cei mici se aşteaptă în continuare să primească îngrijiri pline de căldură de la părinţi, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea unui copil, atrage atenţia Daniela Gheorghe:„ Grija şi afecţiunea părintească le permite copiilor să-şi creeze un sentiment fundamental de încredere faţă de lume şi faţă de el însuşi. Dacă sunteţi nevoite să lucraţi este bine ca la un moment dat să-i prezentaţi copilului dumneavoastră locul de muncă. El va fi fericit să vadă unde vă petreceţi ziua când sunteţi departe de el şi să ştie unde vă duceţi.“

Ce calităţi trebuie să aibă o bonă

Un lucru esenţial de care trebuie să ţineţi cont atunci când trebuie să reveniţi la serviciu şi bona reprezintă singura opţiune: persoana care va îngriji copilul nu trebuie să înlocuiască mama, ea trebuie doar să ajute la trecerea timpului până când părintele vine acasă. 

Este greu să înşiri toate calităţile pe care trebuie să le cauţi la o persoană care se va ocupa de creşterea, educaţia şi siguranţa copilului tău, dar psihologul Daniela Gheorghe a identificat câteva aspecte esenţiale de care ar trebui să fie interesat fiecare părinte atunci când trebuie să aleagă o bonă pentru copilul lor:

  • Să iubească bebeluşii şi copiii mici
  • Să nu fie mamă, ci prietenă
  • Să fie o persoană veselă şi tandră, gată să se dăruiască copilului nu doar să se "ocupe" de copil.
  • Verificaţi bine recomandările pe care le are, dar folosiţi-vă şi intuiţia.
  • Asiguraţi-vă că bona este sănătoasă atât fizic cât şi mental. Aceasta vă va ajuta să nu alegeţi o persoană prea autoritară, mult prea meticuloasă sau care are teorii prea rigide despre educaţie. 
  • Trebuie, în plus, să fie competentă şi inteligentă şi să ştie să acţioneze în situaţii de urgenţă.
  • Asiguraţi-vă de faptul că are idei asemănătoare cu ale dumneavoastră despre îngrijirile pe care trebuie să le dea copilului.
  • Asiguraţi-vă de faptul că va da importanţă în primul rând copilului şi apoi altor sarcini din casă.
  • Asiguraţi-vă că va rămâne o perioadă lungă alături de copil, pentru că odată ce copilul s-a ataşat de o persoană el va fi perturbat de dispariţia ei (în afara cazului în care dumneavoastră puteţi rămâne acasă mai mult timp pentru a facilita trecerea la o altă persoană).

Cum alegem grădiniţa sau creşa

Există şi situaţia în care părinţii decid să-şi lase copilul la creşă sau la grădiniţă în orele în care se află la serviciu, caz în care copilul trebuie, de asemenea, pregătit pentru această nouă experienţă din viaţa lui, explică psihologul.

„Dacă vreţi să alegeţi o grădiniţă mai întâi vizitaţi-o. Copiii de acolo vi se par  fericiţi ? Sunt destule jucării de care copilul dumneavoastră se poate bucura oricând sau acestea sunt ţinute mai mult în dulap? Există suficiente persoane pentru a se ocupa de ei?“, enumeră Daniela Gheorghe primele lucruri la care trebuie să fim atenţi atunci când alegem grădiniţa sau creşa unde copilul îţi va petrece o bună parte tin timp.

Chiar dacă este micuţ, nu ezitaţi să-l luaţi şi pe copil în vizită la grădiniţă sau creşă, pentru a vedea cum reacţionează. Cel mai bine ar fi ca părintele să râmână cu copilul, în primele zile de grădiniţă sau creşă, măcar pentru câteva ore , dacă regulamentul grădiniţei permite acest lucru.

„A petrece ziua în afara familiei este un mare pas pentru copil, pas care poate declanşa teama de separare şi de abandon. Este un eveniment suficient de important pentru a-i acorda câteva zile de atenţie. O lume previzibilă este mai uşor de controlat. Povestiţi-i din timp despre creşă sau grădi ca despre un loc foarte frumos, cu oameni buni dar şi cu surpize plăcute şi mai puţin plăcute“, subliniază  Daniela Gheorghe importanţa acestui moment.

Nu în ultimul rând, o relaţie bună a părinţilor cu educatoarele va da copilului încredere, iar acesta se va simţi în siguranţă. Comunicaţi cu cel mic după ce îl luaţi de la grădiniţă sau de la creşă, povestiţi-i pe înţelesul lui ce aţi făcut în timpul în care aţi lipsit. Fiţi inventiv şi transformaţi trezitul de dimineaţă, care este perceput ca o corvoadă, într-un ritual haios. La fel puteţi proceda şi cu plecarea spre creşă sau grădiniţă. 

Foarte important este să nu-I ignoraţi micile poveşti de la grădiniţă, ci din contră, discutaţi cu copilul despre ceea ce a făcut la „propriul lui serviciu“,  interesaâi-vă de prieteni despre care să vorbiţi, de educatoare sau de jucării.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite