Adevărul Live. Playful parenting: cea mai frumoasă metodă prin care părintele poate afla ce se petrece în sufletul copilului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocul este o parte esenţială din limbajul copiilor în primii ani de viaţă, dar părinţii uită adesea cum să iasă din lumea de adult şi să privească lucrurile prin ochii celor mici. Otilia Mantelers, expert certificat în Playful Parenting, a venit în studioul Adevărul Live pentru a explica în ce constă puterea vindecătoare a interacţiunii prin joc dintre copil şi părinte, un limbaj mult mai complex decât ne-am putea închipui.

Psihologul american Larry Cohen este cel care le-a dezvăluit părinţilor din întreaga lumea importanţa jocului în relaţia cu copilul şi i-a reînvăţat pe adulţi să se joace, graţie cărţii “Playful Parenting”, care a fost lansată şi în România cu titlul “Reţete de joc”.

Otilia Mantelers, expert certificat în playful parenting, şi mai întâi de toate mamă a trei copii, îi ajută pe părinţii din România să descopere, la fel cum a făcut-o şi ea, puterea fascinantă a jocului în relaţia cu cei mici, atunci când acesta devine un limbaj comun.

“Playful Parenting are şi o parte serioasă şi complexă, aceea de a procesa emoţii mai puţin plăcute: durere, frustrare, tristeţe. Pentru că în joc, copilul îşi vede emoţiile oarecum distantat şi reuşeşte să le dea un loc undeva în căpşorul şi în inima lui”, explică Mantelers în ce constă puterea vindecătoare a comunicării prin joc.

„Joaca este limbajul lor, dar şi noi, adulţii, avem un spirit ludic. Joaca e importantă, copiii se comunică pe sine prin joc, îşi povestesc viaţa prin joc, învaţă, spun ce îi doare prin joc. Copilul se duce la un doctor, lor nu le place asta, ştiu că e ceva necesar, dar sunt ţinuţi cu forţa, apoi se termină controlul, copilul ajunge acasă şi spune hai să ne jucăm de-a doctorul. Ca părinte, eu trebuie să merg în jocul ăsta. Copilul alege să fie doctorul, cel puternic, pentru a echilibra balanţa, a-şi regăsi puterea, iar părintele este pacient. Pentru copil, joculul acesta nu este o lecţie morală, el vrea să-şi arate emoţiile, îi spune părintelui să plângă la doctor, aşa îşi arată emoţiile pe care el le-a trăit, începe să rădă şi aşa îşi descarcă emoţiile, frica”, explică Otilia Mantelers.

Şi tăticii pot aplica metoda Playful Parenting

Jocul alături de copil şi învăţarea prin joc nu este însă numai pentru mămici. Şi taţii se pot implică în acest fel de educaţie, după cum spune şi Adrian Bradea, un tătic invitat în studioul „Adevărul”, care aplică metoda playful parenting:

„Cred că şi taţii ştiu să se joace, iar pofta vine mâncând, dacă începi să te joci, din momentul ăla lucrurile vor merge simplu. Am descoperit conectarea, apropierea dintre părinte şi copil prin intermediul jocului, care este foarte mare. Jocurile fizice sunt cele mai importante, rostogolitul, ajută părintele să intre repede în atmosferă.”

Cum poate trece un copil peste o emoţie negativă? Cunoscutele crize de isterie ale copiilor sunt soluţia, chiar dacă asta îi poate lua pe nepregătite pe părinţi:

„Crizele de plâns sunt ceva aparte, sunt un mod de a descărca emoţiile negative, tristeţea, frustrarea, frica. Corpul lor vrea să scoată trauma provocată, este un mecanism care nu arată deloc bine, dar ajută mult ca să se descarce. Eu trebuie să stau să îl ascult atunci, să nu plec de lângă el.”

De asemenea, părintele trebuie să ştie cum şi când să impună limite copilului şi să înţeleagă faptul că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate şi este normal ca un copil să încerce să le încalce.

„Noi am crescut cu ideea că părintele este un fel de zeu şi aşa ne privesc şi copiii noştri. Noi trebuie să le arătăm ca suntem şi noi umani, că avem fricile şi geloziile noastre. Copiii aşa se liniştesc, văd că este ok să fie mai slabi din când în când. Noi vrem ca micuţii să se vindece de frici, dar şi noi ne vindecăm astfel de fricile noastre. Copilul e normal să încerce să încalce o regulă, iar eu vreau să pun o limită, îi ofer o alternativă. Noi trebuie să punem limite într-un mod blând, nu atunci când sunt nervoasă, ci doar dacă am capul limpede. Dacă suntem nervoşi, mai bine să vorbim cu copiii, le dăm drumul la televizor şi mergem în altă cameră să ne liniştim”, adaugă Otilia Mantelers.

Pentru părinţii care spun că le este greu să se joace cu copiii lor, care nu au timp şi răbdare, Otilia Mantelers are un sfat: „Ei trebuie să recunoască dacă nu le place să se joace. Ăsta e primul pas. Apoi trebuie să ăşi dea seama de ce nu place jocul, de unde vine acest refuz de a se juca. Apoi trebuie să îşi impună să se joace măcar 5 minute cu copilul, dar în acest interval jocul lor să fie plin de entuziasm”.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite