5 moduri prin care ne distrugem viaţa sexuală: lucruri pe care refuzăm să le recunoaştem sau pe care nu le realizăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu există reţete minune care ne garantează o viaţă sexuală extraordinară, însă cu siguranţă există modalităţi prin care ne sabotăm orice şanse de a fi mulţumiţi din acest punct de vedere, consideră sexologul Cory Silbverberg. FOTO Arhiva Adevărul
Nu există reţete minune care ne garantează o viaţă sexuală extraordinară, însă cu siguranţă există modalităţi prin care ne sabotăm orice şanse de a fi mulţumiţi din acest punct de vedere, consideră sexologul Cory Silbverberg. FOTO Arhiva Adevărul

Adesea ignorăm ce se întâmplă în viaţa sexuală sperând că problemele se vor rezolva de la sine, ca prin farmec. Bineînţeles, acest lucru nu se întâmplă. În schimb, ajungem să ne resemnăm şi încetăm să mai căutăm răspunsuri şi soluţii, chiar dacă acestea depind în totalitate de noi.

Cele mai multe persoane pentru care sexul a devenit o activitate automată, lipsită de plăcere şi de bucurie, tânjesc după o rezolvare cât mai simplă a problemelor cu care se confruntă, notează terapeutul sexual Cory Silbverberg.

Ce nu vrem să admitem sau să realizăm este că soluţia se află în mâinile noastre. Nu există reţete minune care ne garantează o viaţă sexuală extraordinară, însă cu siguranţă există modalităţi prin care ne sabotăm orice şanse de a fi mulţumiţi din acest punct de vedere.

Iată numai câteva din modurile în care ne distrugem viaţa sexuală:

Comparaţia sapă la „temelia“ încrederii 

Sexualiatea se numără, probabil, printre cele mai subiective aspecte ale vieţii noastre. Prin urmare, nu aplecaţi urechea la ce spun alţii despre cât de fericiţi sunt în viaţa de cuplu. Mult mai periculos este să construiţi propriile scenarii despre cât de bine le este altora, în comparaţie cu ce se întâmplă în propriul dormitor. Toată lumea minte mai mult sau mai puţin despre viaţa sexuală şi toată lumea are probleme de acest gen.

Aspirăm la standarde fizice „fabricate“ 

Perfecţiunea fizică este o ficţiune. Toţi ştim sau ar trebui să înţelegem acest lucru, dar nu ne putem abţine să râvnim la lucruri imposibile. Oamenii se compară în permanenţă cu idealuri de frumuseţe imposibil de atins, iar în ziua de azi aceste modele „fabricate“, cele mai multe promovate de mass-media, ne amintesc în mod fals că nu ne ridicăm la un anumit standard. Indiferent de cum aratăm, importanţa sexualităţii nu trebuie ignorată pentru că tot noi suntem cei care plătim preţul. Iar lipsa satisfacţiei sexuale sau a vieţii sexuale afectează şi alte zone ale existenţei.

Ignorăm modul în care se schimbă sexualitatea

Sexualitatea se schimbă în permanenţă, din momentul în care ne naştem, iar să ignorăm faptul că trebuie să ţinem cont de aceste modificări este o greşeală capitală. Esenţial este să devenim mai interesaţi şi mai informaţi în ceea ce priveşte sexul pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu mai ignoranţi şi mai temători. Aşadar, subliniază sexologul Cory Silbverberg, acordaţi atenţia necesară sentimentelor legate de viaţa voastră sexuală şi încercaţi să vă daţi seama care sunt cele mai potrivite alegeri.

Confundăm educaţia sexuală cu distracţia sexuală

Răspunsul real la problemele sexuale nu o să fie găsit în filme porno sau la o şuetă cu amicii. Aceste abordări funcţionează dacă avem o viaţă sexuală satisfăcătoare şi căutăm idei pentru a ne condimenta mai mult relaţia intimă. Însă dacă suntem nefericiţi şi ne-am pierdut interesul pentru sex atunci ar fi indicat să căutăm ajutor specializat, pentru că poate fi vorba de o problemă medical, fie ea organic sau psihologică. 

Teama de intimitate

Sexul ar trebui să fie una dintre cele mai plăcute aspecte ale vieţii, dar pentru mulţi devine o sursă constantă de stres, de anxietate. Acest lucru se întâmplă în principal pentru că sexul presupune să fim vulnerabili în faţa partenerului şi să renunţăm la control, dar şi să împărtăşim altcuiva cele mai ascunse dorinţe ale noastre. De aceea mult trâmbiţata comunicare în cuplu este atât de importantă. Numai aşa poţi căpăta încrede în cel de lângă tine şi teama de a nu face sau spune ceva greşit se va diminua eliberând potenţialul sexual de care dispunem, afirmă sexologul american.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite