Xiaomi Cyberdog, specificaţii şi demonstraţie a abilităţilor - VIDEO
0Am participat săptămâna trecută la o demonstraţie a capabilităţilor robotului câine, Xiaomi Cyberdog, la Xiaomi Store Sun Plaza din Bucureşti.
Am petrecut circa 30 de minute alături de câinele robot Xiaomi încercând să-i surprind dinamica mişcărilor şi modul în care funcţionează. Nu sunt la prima întâlnire cu el, l-am mai văzut la MWC Barcelona în primăvară şi la lansarea seriei Xiaomi 12 la Viena.
De data asta Xiaomy Cyberdog a ajuns în premieră în România şi a fost punctul central al prezentării, spre deosebire de întâlnirile anterioare când era şi el pe acolo, un element original, dar secundar în cadrul evenimentului.
Şi tot în premieră am văzut cum este manevrat dintr-o aplicaţie pe smartphone. Am vorbit cu operatorul său care ne-a arătat câteva detalii din aplicaţia prin care este controlat, cum se încarcă, şi valiza cu care este transportat.
Xiaomi CyberDog are o mulţime de senzori integraţi: Intel Realsense D450 Depth Camera / AI Interactive Camera / Binocular Wide Angle Camera / TOF Sensor / Ambient Light Sensor / Ultrasonic Sensor / Inertial Measurement Unit / GPS Module / Geomagnetic Sensor / Optical Flow Meter / 6MIC Ring Matrix / Touch Sensor.
Xiaomi spune că informaţiile adunate de senzori ”sunt transmise în timp real către „creierul” AI, iar Xiaomi CyberDog poate să perceapă informaţiile exterioare şi să răspundă la diferite comenzi în mod natural.”
Un aspect despre care s-a vorbit mai puţin este sistemul său de operare şi hardware-ul principal. Xiaomy Cyberdog foloseşte sistemul de operare Ubuntu 18.04 + ROS 2 (Robot Operating System). Ambele OS-uri au sursă deschisă şi se pot folosi gratuit. Pe parte hardware e dotat cu un procesor NVIDIA Carmel ARM v8.2 6-core 64-bit, un GPU 84-core NVIDIA Volta GPU with 48 Tensor Cores, 8 GB 128-bit LPDDR4x, stocare 16GB eMMC 5.1 şi un SSD de 128GB. Pe partea de conectivitate wireless IEEE 802.11 a / b / n / g / ac şi Bluetooth 4.2. Are şi conectori externi, printre care trei porturi USB-C şi un port HDMI, prin intermediul cărora poate fi actualizat atât la nivel hardware, cât şi software.
Procesorul e destul de interesant, fiind unul de tip ”embedded”, cu 8GB RAM şi 16GB memorie eMMC integrate, creat special pentru roboţi de NVIDIA. L-am găsit pe un magazin din Polonia şi costă mai mult de jumătate din preţul Xiaomi Cyberdog, circa 853 euro. Probabil că în SUA e mai accesibil.
Demonstraţia nu a cuprins absolut tot ce poate face Xiaomi Cyberdog, dar oricum a fost interesantă.
Încărcătorul e unul de 120W, care se foloseşte şi pentru unele telefoane Xiaomi.
Xiaomi Cyberdog nu este un produs finit (full solution) ca Spot de la Boston Dynamics, ci o ”platformă” pe care alte companii pot dezvolta aplicaţii. Reprezentanţii Xiaomi au afirmat la lansarea patrupedului robot că vor fi disponibile doar 1.000 de unităţi pentru „fanii Xiaomi, ingineri şi pasionaţii de roboţi”. Preţul anunţat atunci a fost de 9.999 de yuani, aproximativ 1.540 de dolari.