Viitorul în viziunea lui Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google: răpiri virtuale şi terorişti cibernetici
0Eric Schmidt, directorul executiv al Google, crede că viitorul ne rezervă o lume în care teroriştii cibernetici vor fi urmăriţi de drone, identităţile online vor fi răpite în schimbul unei răscumpărări, iar părinţii vor discuta cu copiii lor despre păstrarea confidenţialităţii online cu mult înainte de a le vorbi despre sex.
Despre vizita recentă în Coreea de Nord a spus că cetăţenii trăiesc într-o lipsă totală de informaţie. El, însă, este optimist că această situaţie se va schimba, aşa cum se va modifica şi stilul de viaţă pentru cele cinci miliarde de persoane din întreaga lume care nu au încă acces la internet.
„Coreea de Nord m-a făcut să realizez cât de mult am evoluat“, a spus Schmidt.
În prezent, internetul este utilizat de aproximativ două miliarde de oameni. Şeful Google spune că acest lucru va aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea conectivităţii, dar se teme că poate implica şi anumite riscuri, în contextul în care identităţile online au devenit un element mai important al identităţii noastre reale.
„Pentru cetăţeni, accesul la internet oferă posibilitatea de a avea identităţi multiple: identitatea online devine identitatea reală. Absenţa unui buton de ştergere poate reprezenta o mare provocare: nu doar că nu poţi şterge ce ai spus sau ai scris, dar nu poţi şterge nici site-urile pe care le-ai vizitat. Pentru cei care se află în atenţia publicului, acest lucru poate oferi şansa unei evaluări asupra trecutului lor“, a declarat Schmidt în cadrul unui discurs ţinut la Universitatea Cambridge.
Partea întunecată a internetului
„Ne-am putea confrunta cu răpiri virtuale ale identităţii online, pentru care să se ceară o răscumpărare. Răpitorii ar putea prefera să ia un ostatic virtual. Atât de importantă este identitatea noastră online“, crede Schmidt.
Previziunile lui Schmidt reprezintă extensii ale unor tendinţe actuale, spune „The Guardian“. Unii hackeri practică deja un tip de răpire pentru răscumpărare, prin trimiterea unui virus care preia controlul asupra informaţiilor din calculator, până când este plătită o răscumpărare. Alţi internauţi şi-au văzut viaţa personală divulgată după ce parola de la email le-a fost spartă.
Schmidt consideră că aceste probleme vor evolua pe măsură ce alte tehnologii se vor ieftini: „Teroriştii şi criminalii s-ar putea folosi de drone pentru a transporta dispozitive explozive. Sau poate vom vedea primul atac cu drone împotriva teroriştilor cibernetici“, a mai spus Schmidt.
Dar şeful de la Google crede că teroriştii vor fi cei mai afectaţi de evoluţia tehnologiei, pentru că nevoia de a utiliza mijloacele de comunicare online le va divulga ascunzătoarea. El a amintit că locul în care se afla Osama bin Laden a ridicat semne de întrebare pentru că nu avea acces la internet şi a povestit cum un urmărit a fost prins după un apel în care a spus că merge la o nuntă.
Identitatea online
Părinţii vor fi nevoiţi să discute cu cei mici despre importanţa amprentelor digitale pe care le-au lăsat. „Sunt absolut convins că părinţii vor trebui să discute despre păstrarea confidenţialităţii online cu mult înainte de a le vorbi copiiilor despre sex“, a spus Schmidt, care a avertizat că părinţii trebuie să se gândească şi la implicaţiile privind alegerea unui nume pentru copilul lor. „Dacă-i pun un nume unic, fiind neobişnuit, va fi găsit mai uşor pe internet“.
Crearea de conexiuni
El a recunoscut că vizita în Coreea de Nord a fost surprinzătoare: „A fost ciudat să ne lăsăm telefoanele la Beijing pentru a ajunge în Coreea de Nord. A fost ca în 1992, când eram obişnuiţi să vorbim unii cu ceilalţi pe durata călătoriei, nu să ne uităm la telefon. Când ajungi acolo îţi dau telefoane mobile, dar care sunt ascultate. În Coreea de Nord există doar un milion de telefoane mobile. Sunt sigur că treptat schimbarea va pătrunde şi în această ţară“, a mai spus Eric Schmidt.
El a călătorit şi în Chad, Rwanda, Afganistan, Paksitan şi în Somalia. Fiecare dintre aceste ţări au nevoie întâi de telefonie mobilă şi apoi de internet.
În Chad, numai 1% din populaţie are electricitate şi se mai şi confruntă cu un război civil.
Somalia reprezintă „modelul clasic al unui stat sortit eşecului: nu există bănci, dar există servicii de mobile banking. Companiile de telefonie sunt singurele legale şi profitabile.“
În Afganistan, în unul dintre oraşele invadate de talibani, au fost confiscate telefoanele populaţiei.
În opinia lui Schmidt, utilizarea internetului a fost mereu benefică „Nu există nicio ţară în care situaţia să fie înrăutăţită de accesul la internet“. Şeful Google a mărturisit că principala sa grijă este lipsa unei lecturi profunde a unei cărţi lungi, nu existenţa dispozitivelor electronice destinate copiilor. „Toate au un buton din care pot fi închise, nu?“, a spus Schmidt.