Ultima tehnologie de internet pe mobil a ajuns şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul Cosmote a lansat I-Mode, un serviciu care oferă acces uşor la date mobile şi multimedia, cumpărături online sau informaţii financiare Lansarea I-Mode în România este

Operatorul Cosmote a lansat I-Mode, un serviciu care oferă acces uşor la date mobile şi multimedia, cumpărături online sau informaţii financiare

Lansarea I-Mode în România este rezultatul colaborării între Cosmote şi compania NTT DoCoMo, liderul pieţei de telefonie mobilă din Japonia. Serviciul este utilizat în prezent de peste 55 milioane de oameni din 17 ţări.

Cosmote a lansat I-Mode în Grecia, în luna iulie a anului 2004, în vreme ce tehnologia este disponibilă în Bulgaria din septembrie 2006. Uşor de folosit, serviciul permite utilizatorilor să acceseze la viteze ridicate, cu ajutorul unor terminale mobile speciale, conţinut tematic şi aplicaţii precum e-mailul la tarife accesibile. Practic, utilizatorii vor putea intra pe CNN, EuroNews, Eurosport, Mediafax, Realitatea, Banc Post, Alpha Bank, Diverta, Voxline, Vanguard, Internity.

De asemenea, sunt incluşi dezvoltatori de jocuri interactive, precum Electronic Arts, Gameloft şi Zenops. Compania japoneză NTT DoCoMo a fost prima care a dezvoltat tehnologia de internet mobil I-Mode, în 1999, care este folosită în prezent de peste 30% din populaţia Japoniei, de cel puţin 10 ori pe zi pentru a trimite e-mailuri, pentru rezervări de bilete de tren, vizualizarea ştirilor sau pentru alte activităţi de rutină.

Acces pe 95.000 de site-uri de internet

I-Mode, care nu necesită obligatoriu tehnologie 3G, este sistemul de internet mobil cu cei mai mulţi abonaţi din lume, peste 53 de milioane.

În prezent, peste 95.000 de site-uri de internet oferă o varietate largă de conţinut pentru acest serviciu. Acesta a înregistrat un succes imens în Japonia încă de la debutul său pe piaţă acum opt ani. Pe atunci, I-Mode oferea capacităţi de transmitere a datelor mult mai rapide decât reţelele GSM.

Ce poţi face în prezent cu un telefon mobil?

Probabil că factorul care a făcut diferenţa a fost formatul standard al companiei DoCoMo, bazat pe formatul cHTML, care a fost rapid adoptat de furnizorii de servicii de date şi conţinut. Prima companie care a oferit acest serviciu în Europa a fost KPN Mobile, în vara anului 2002, prin semnarea unui acord cu cei de la NTT DoCoMo. Firma daneză a fost licenţiată să ofere I-Mode pe continentul european timp de 10 ani.

Dacă ne referim strict la piaţa de telefonie mobilă din România, opţiunile sunt destul de multe, însă restricţionate de tarifele piperate percepute de operatori. Aşa că, majoritatea posesorilor de abonamente de mobil de la noi preferă să folosească telefonul pentru dat şi primit apeluri sau sms-uri. Ce poate face însă un posesor de telefon mobil de prin statele europene dezvoltate?

În ţările vest-europene, telefonul mobil nu mai reprezintă de mult doar un simplu mijloc destinat convorbirilor. Acesta a început să fie utilizat la achitarea biletelor de cinema, metrou, dar şi pentru cumpărături. Modalitatea este simplă şi nici nu afectează bugetul. Pentru a plăti cu telefonul mobil, occidentalul apelează gratuit un număr special, introduce codul PIN şi al comerciantului.

E-mail-uri cu 4.000 de caractere, trimise de pe mobil

Tranzacţia se încheie prin confirmarea la casieria magazinului a ultimelor patru cifre ale numărului lor de telefon. Şi ca să încurajeze astfel de tranzacţii, acest serviciu include un program de reduceri de preţ pentru clienţii care îl accesează. Aproape science fiction pentru utilizatorul român, iar dacă mai punem la socoteală că multe magazine din marile centre comerciale nu dispun nici măcar de banalul aparat de citit cardurile de salariu, atunci realizăm că încă suntem cu mult în urma europenilor.

Pe lângă divertisment, utilizatorii I-Mode de la Cosmote pot afla noutăţile din domeniul financiar şi cele mai recente evoluţii economice şi bursiere. De asemenea, utilizatorii I-Mode au posibilitatea de a trimite şi primi e-mail-uri de până la 4.000 de caractere, împreună cu imagini, sunete şi clipuri video, către alte terminale mobile compatibile I-Mode, PC-uri sau adrese de e-mail. Alte funcţii unice ale I-Mode includ posibilitatea de a accesa anunţuri de mică publicitate, cumpărături online, servicii bancare, precum şi un cont demonstrativ de operaţiuni bursiere.

Tarife de 0,12 euro/zi şi abonament de 3 euro/lună

Utilizatorii pot opta pentru acces pentru o zi la tarif de 0,12 euro/zi sau să navigheze nelimitat pentru 3 euro/lună, prin extraopţiunea i-mode nelimitat. Tariful pe zi şi lunar includ navigarea în portalul I-Mode, utilizarea e-mail-ului şi iMMS. Accesarea site-urilor oficiale I-Mode se face gratuit, dar şi contra unui tarif al furnizorilor de conţinut, iar utilizatorii au posibilitatea de a-şi realiza o selecţie proprie de site-uri preferate. Serviciul I-Mode este disponibil pentru abonamente şi cartele, dar şi în roaming în alte ţări.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite