Sony WH-1000 XM4: Cum îmbunătăţeşti una dintre cele mai bune perechi de căşti din piaţă (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony WH-1000 XM4

Am fost un mare fan al lui Sony WH-1000 XM3, o pereche de căşti care mi s-a părut (şi mi se pare în continuare) extraordinară, care puncta la toate capitolele - calitate audio, construcţie, funcţii. În ultimele săptămâni am testat însă succesorul, Sony WH-1000 XM4, iar rezultatele pot fi văzute mai jos.

În urmă cu câteva luni am fost prezent la evenimentul online de lansare al lui Sony WH-1000 XM4, o pereche de căşti care avea sarcina deloc uşoară de a îmbunătăţi ceea ce XM3-urile reuşiseră în urmă cu un an - să fie cele mai bune căşti cu noise-cancelling din piaţă (subliniez aici, în opinia mea, ca să nu fie loc de polemică). Prezentarea de atunci mi-a oferit însă câteva speranţe, iar după o perioadă am ajuns şi în posesia căştilor, începând testarea lor.

Design aproape identic cu XM3

Aşadar, să o luăm cu începutul - design. Aici schimbările sunt aproape insesizabile, şi dacă nu ai petrecut o bucată bună de timp cu XM3 nici măcar nu le vei observa. Nu este însă un lucru rău , pentru că XM3 aveau deja un aspect premium şi extrem de confortabil, lucru care, evident, se răsfrânge şi asupra lui XM4. Avem aceeaşi nuanţă neagră, cu logo-ul Sony într-o culoare bronz, imprimat pe ambele cupe.

Cupele sunt extrem de confortabile, acoperite cu acea spumă de memorie care îţi permite să le porţi pentru o perioadă îndelungată, fără să îţi cauzeze dureri asupra urechilor. E un material foarte moale, plăcut, la fel ca pe XM3. Pe partea dreaptă găseşti portul de încărcare, în timp ce pe stânga se află butonul de Power şi cel Custom, pe care îl poţi configura din aplicaţie să facă ce doreşti - să pornească asistentul digital, să treacă la modul ANC (Active Noise Cancelling) sau alte lucruri.

Sony WH-1000 XM4

Controalele cu touch sunt by default pe partea dreaptă, însă pot fi configurate pe ambele cupe, dacă doreşti. Sunt aceleaşi ca pe XM3 - apăsarea în centru porneşte sau pune pauză melodiei, swipe-urile în sus şi jos schimbă volumul, iar swipe-urile stânga-dreapta schimbă melodia.

Lipseşte rezistenţa la apă (în teorie)

Un aspect interesant este rezistenţa la apă a căştilor. Teoretic, ea lipseşte - căştile nu au rezistenţă nici la transpiraţie, nici la stropi, şi cu atât mai puţin la apă. În practică însă, situaţia stă puţin diferit. Posibil ca cei de la Sony să mă urască pentru acest lucru, dar am purtat căştile pentru un drum de aproximativ 20 de minute prin ploaie, fără să le acopăr. Din fericire pentru mine, acestea funcţionează în continuare perfect, deci e clar că Sony a inclus o anumită rezistenţă la apă, astfel că nu trebuie totuţi să le tratezi „cu mănuşi” constant (bineînţeles, ar fi preferabil să eviţi totuşi să le uzi).

Sony WH-1000 XM4

Funcţii noi

Aplicaţia Headphones de la Sony a primit şi ea update-uri serioase în ultimul an, iar odată cu WH-1000 XM4 vei avea accesul la mai multe funcţii noi şi extrem de interesante. Prima dintre acestea pe care aş vrea să o menţionez este Speak-to-Chat care, odată activată, va recunoaşte momentul în care vorbeşti şi va opri automat redarea muzicii, mărind în acelaşi timp volumul sunetului exterior cu ajutorul microfoanelor din afară. Este genul de funcţie foarte utilă atunci când plăteşti la magazin sau eşti într-o cafenea, şi vrei să porţi o discuţie simplă, de câteva secunde, fără a-ţi mai da jos căştile. Poţi seta o durată de timp după care muzica va porni, atunci când încetezi să vorbeşti.

Speak-to-Chat merge foarte bine, însă dacă eşti genul care mai şi fredonează melodiile din căşti, s-ar putea să nu o vrei activată foarte des, din motive evidente - îţi va recunoaşte vocea şi va opri sesiunea de muzică.

Partea de anulare a zgomotului a primit îmbunătăţiri majore, şi asta spune multe, pentru că deja mi se părea excelentă. Atât anularea pasivă, cât şi cea activă, sunt spectaculoase şi lasă extrem de puţine sunete să treacă de ele. Nu le-am testat în avion (din motive evidente), care până la urmă pare să fie mediul perfect pentru aceste căşti, însă le-am testat la metrou, iar acolo lumea exterioară a fost redusă la tăcere. Bineînţeles, ai şi opţiunea de a seta nivelul de noise cancelling pe care îl doreşti.

Funcţia de 360 Reality Audio este extrem de interesantă, însă nu mă văd folosind-o foarte des. Aşa cum ghiceşti probabil din nume, te pune în mijlocul unui sunet surround, iar acest lucru este spectaculos la prima ascultare, pentru că difuzoarele, alături de microfoanele interioare, fac o treabă foarte bună în a-ţi da impresia că te afli într-o cameră plină de difuzoare. Cum am zis însă, nu mă văd utilizând-o constant, ci mai degrabă atunci când sunt acasă şi vreau să mă detaşez pentru o scurtă perioadă de stresul unei zile de muncă, plus că funcţionează cu destul de puţine aplicaţii (printre acestea se numără totuşi şi TIDAL).

Aplicatia Sony Headphones
Aplicatia Sony Headphones

Geolocalizare şi conectare cu mai multe device-uri

Un alt lucru interesant de care beneficiază WH-1000 XM4 este geolocalizarea. Practic, le poţi permite căştilor să îţi acceseze locaţia, iar ele vor înregistra automat setările pe care le faci în diferite locuri. De exemplu, atunci când eşti acasă îţi pot mări nivelul de noise canceling la maxim, în timp ce la birou, acolo unde vrei să auzi şi ce îţi spun colegii, îl vor lăsa la un nivel mai redus, 30% spre exemplu.

Aplicatia Sony Headphones
Aplicatia Sony Headphones

Multi-point connection, sau conectarea cu mai multe device-uri în acelaşi timp, este probabil funcţia cea mai cerută de către cei care aşteptau XM4. Era o absenţă destul de importantă de pe XM3, pe care ajungeai să o resimţi destul de repede, mai ales dacă îţi conectai căştile la laptop. Din fericire, această funcţie a ajuns pe noile căşti şi mă bucur să spun că funcţionează excelent, fără probleme. Am putut să ţin căştile conectate în acelaşi timp la telefon şi la laptop şi să fac un switch rapid de pe una către cealaltă atunci când primesc un apel sau vreau să văd un videoclip. E o funcţie foarte utilă şi nu cred că XM4 ar fi putut fi lansate fără ea.

Sunet

În fine, hai să vorbim de sunet în sine. Avem drivere de 40mm, la fel ca pe majoritatea căştilor premium cu noise canceling, combinate cu un procesor QN1, pentru anularea zgomotului, iar această pereche face ca aproape orice asculţi să fie o plăcere auditivă. Bass-ul este superb, la fel ca pe XM3, şi îl simţi puternic în piesele care se ajută de el, acutele sună şi ele foarte bine şi poţi distinge în majoritatea melodiilor live diferenţele dintre instrumente. Bineînţeles, claritatea este şi ea perfectă, chiar şi la volum maxim - deşi îţi sugerez să nu le foloseşti la mai mult de 70% din volum, din motive evidente.

Fie că eşti în căutarea solo-ului de chitară din Hotel California, fie că aştepţi drop-ul sau refrenul cântat de artistul tău preferat, nu ai cum să fii dezamăgit de WH-1000 XM4.

Sony WH-1000 XM4

Singurul caz în care nu aş recomanda XM4

Poate părea extralaudativ acest material, dar motivul e simplu - Sony WH-1000 XM4 chiar merită să fie lăudate. Sunt nişte căşti excelente, cu sunet puternic, clar şi curat, cu un design premium, simplu şi confortabil şi o multitudine de funcţii care fac ca utilizarea lor să fie o plăcere constantă.

Sunt disponibile pe negru şi argintiu (aşa îl numeşte Sony, deşi mie mi se pare că e bej toată ziua), la aproximativ 1700 de lei la majoritatea retailer-ilor, însă am totuşi o mică precizare de făcut: dacă deţii deja WH-1000 XM3, nu îţi recomand să faci saltul la XM4. Nu pentru că XM4 nu ar fi suficient de bune, sau nu ar aduce îmbunătăţiri faţă de XM3, ci mai degrabă pentru că XM3 sunt deja un model extraordinar de căşti, care nu merită schimbate decât dacă apar probleme cu ele sau vrei să treci la ceva special pentru audiofili. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite