Românii şi bolile: Macroscop, proiectul online care indică bolile cele mai căutate pe Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista online Das Cloud lansează un proiect-experiment care a adus laolaltă o echipă de jurnalişti, designeri şi programatori care au analizat, după un proces ce a cumulat mai mult de 450 de ore de muncă, evoluţia celor mai populare căutări medicale făcute de români pe Google în ultimii 3 ani.

După ce au fost investigate câteva sute de cuvinte cheie din registrul medical, 14 s-au desprins prin interesul mare ce le-a fost acordat de catre internauţii români în anumite perioade din cei 3 ani analizaţi. Acestea sunt: analize medicale, căpuşa, colon help, gripa porcină, helicobacter pylori, hepatita C, lupus, meningita,  muşcătura de căpuşă, pancreatită, pojar, rujeolă, scolioză, zona zoster.

Scopul principal al Macroscop este acela de a realiza un portret medical al românului în baza căutărilor pe care le face pe Google iar, în secundar, să încerce să explice modul cum aceste căutări sunt influenţate de factori externi, precum mass media.

Peste evoluţia interesului pentru cei 14 termeni medicali, cel care foloseşte Macroscop poate suprapune evoluţia numărului de articole din presa apărute în aceeaşi perioadă. Datele au fost extrase folosind serviciul de monitorizare Media IQ.

În multe cazuri, articole din presă despre afecţiuni ale unor persoane publice au crescut exponenţial numărul de căutări. Spre exemplu, atunci când în iulie 2011 presa a relatat că Andreea Marin ar fi bolnavă de lupus, căutările pe Google referitoare la aceasta boala au înregistrat un salt de 158,82%, iar afecţiunea actorului Şerban Ionescu a declanşat un interes major pentru ”căpuşă” şi ”muşcătura de căpuşă”.

”Într-o lume digitalizată, jurnalistul are la îndemână cantităţi imense de informaţii pe care le poate folosi pentru a face data-storytelling. Prin graficul interactiv Macroscop, demersul jurnnalistic nu se termină în momentul publicării: e un instrument pe care oricine îl poate folosi în continuare pentru a descoperi lucruri care nouă, la Das Cloud, ne-au scăpat”, spune Bogdan Pencea, project manager Das Cloud.

Conform Eurostat, România are 223 de medici la 100.000 de locuitori, penultimul loc din Uniunea Europeană. Pentru a suplini acest handicap, metode neconvenţionale dar necostisitoare, precum analiza interesului populaţiei pentru anumite boli pe Google ar putea servi sistemul medical. Campanii de informare şi examinare a stării de sănătate ar putea să survină, localizat, în acele regiuni unde se constată creşterea interesului pentru o anumită afecţiune. Un obstacol important îl reprezintă însă faptul că doar 54% din gospodăriile din România au acces la internet şi, de regulă, comunităţile rurale izolate care ar putea beneficia cel mai mult în urma unei astfel de monitorizări, au şi cea mai mică rată de acces la internet.

“Un pacient educat este un pacient mai bun şi un partener mai bun pentru cel care îi oferă servicii medicale. Iar în zone în care sistemul medical este precar, să oferi acces la informaţie oamenilor pentru a-i face mai responsabili de starea lor de sănătate este un factor important pentru a întări sănătatea comunităţilor şi pentru a limita răspândirea bolilor contagioase”, a declarat pentru Das Cloud Chris Bailey, specialist e-health în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai multe detalii pe Das Cloud. 

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite