REVIEW Sony Xperia Z - un „samurai“ cu o cameră foto bună şi rezistent la apă
0
Sony a renunţat la parteneriatul cu Ericsson şi în 2013 a venit cu poate cel mai bun telefon pe care compania îl va lansa anul acesta. Se numeşte Sony Xperia Z, rezistă la apă, are ecran full HD şi noi l-am primit în redacţie câteva zile să vedem ce poate. Şi poate!
Primul lucru pe care îl observi la Sony Xperia Z este ecranul sau, mai bine zis, acea suprafaţă complet plată şi identică de sus până jos. Telefonul este subţire, acoperit cu sticlă şi cu un buton argintiu pe lateral, în dreapta, care să perturbe marea de negru în care e învăluit. Dar cât de bun este?
Hardware
Sony Xperia Z este primul telefon full HD care să facă vâlvă la începutul anului, în timpul târgului de tehnologie CES 2013 din Las Vegas, după ce finalul lui 2012 a fost acaparat de HTC DNA, denumit apoi Butterfly. Ecranul măsoară 5 inci la rezoluţia de 1.920x1.080 pixeli. Puterea de calcul a telefonului vine dintr-un procesor cu patru nuclee produs de Qualcomm şi tactat la 1,5GHz, acompaniat de o memorie RAM de 2GB şi un Mobile Bravia Engine 2 pentru o afişare cât mai bună a imaginilor şi a filmelor.
În afară de procesor, care pe foaie este mai slab decât cele ale rivalilor, Sony Xperia Z este fix un smartphone al anului 2013 şi funcţionează ca atare. Nu are probleme cu aplicaţiile resursofage, nu se poticneşte când vine vorba de trecut rapid de la o aplicaţie la alta şi o surpriză plăcută a fost trecerea fluidă de la un link din Facebook sau Twitter în browser. La alte modele vezi la propriu aceasta trecere, pe când Sony a reuşit să facă browser-ul să pară că este parte din acea aplicaţie.
Am pomenit mai sus procesorul, dar trebuie să precizez şi scorul realizat în Quadrant (o aplicaţie care măsoară performanţa generală a unui telefon): 6.929 de puncte, în timp ce un Samsung Galaxy S3 cu sistem de operare schimbat şi doar 1GB RAM a scos 4.752 de puncte. Este un rezultat foarte bun pentru Xperia Z.

Pe spate telefonul are o cameră de 13 megapixeli cu senzor Exmor de la Sony care ar trebui să faca pozele foarte bune, să-i dea un avantaj faţă de concurenţă. Voi detalia mai târziu cât de bune (sau proaste) au fost fotografiile. Pe faţă, pentru apeluri video, se regăseşte o cameră de 2,2 megapixeli. Telefonul funcţionează pe toate reţelele telecom, inclusiv 4G, foloseşte un microSIM, suportă carduri microSD şi vine cu toate paleta de porturi şi senzori: microUSB, jack de 3,5 mm căşti, WiFi, Bluetooth, NFC, accelerometru, giroscop, busolă.
Sony Xperia Z are o baterie de 2.330 mAh care aduce o autonomie medie, de aproximativ o zi cu sincronizarea diverselor aplicaţii pornită şi browsing ocazional. Utilizatorul nu are acces la aceasta.
Design şi carcasă
La prima vedere, Sony Xperia Z pare un telefon mare. Designul dreptunghiular ales de Sony nu mi se pare cel mai inspirat, mai ales că am aşezat telefonul lângă un Galaxy S3 şi nu este cu mult mai înalt, dar produsul Samsung fiind rotunjit la colţuri pare mai mic. Sticla atrage amprentele şi praful foarte uşor, asta e prost la Sony Xperia Z, vei sfârşi de multe ori obsedat să-i ştergi toate urmele de pe spate sau faţă.
Marginea este din plastic cu porturile şi sloturile ascunse pentru a nu intra apă. Cel mai prost lucru pe care l-am găsit la Sony Xperia Z este poziţionarea difuzorului. Este decent, poate chiar mai bun decât al multor modele de anul trecut, dar este poziţionat în partea dreaptă jos. Ajungi de multe ori să-l astupi cu palma sau degetul, fie că ţii telefonul în modul portret, fie în modul peisaj. Este enervant mai ales în jocuri sau când te uiţi la filme (fără căşti).
<strong>Software şi interfaţă</strong>
Voi dedica mai multă atenţie interfeţei, pentru că Sony chiar a reuşit să livreze un produs atrăgător. La nivel de software de bază nu sunt multe de zis, este un Android 4.1.2 Jelly Bean cu interfaţa Sony peste şi ai acces la toate aplicaţiile din Google Play Store.
Interfaţa însă este reuşită (omiţând micile greşeli de traducere - ex: hotspot devine punct cald). Vrei să ştergi ceva de pe ecranul principal? Un artificiu vizual îţi arată cum aplicaţia s-a dus la coş. Meniul de multitasking este cel mai bun pe care l-am găsit până acum, pentru că lansezi totodată şi meniul cu widgeturi (Sony le zice aplicaţii mici) - aplicaţii de note, înregistrări sau cronometrare. Foarte utile când ai ceva urgent de reţinut.
Pe ecranul de standby ai două comenzi rapide: muzică şi cameră, iar deblocarea vine cu un efect de deschidere a unor jaluzele. Sony a dat suficientă atenţie modului în care interacţionezi cu telefonul cât să pară un produs propriu, nu alt smartphone într-o mare cu alte milioane de modele cu Android. Păcat însă de acea poziţionare a difuzorului.
Ecran
În mod normal n-ar fi multe de menţionat aici, este full HD la 16 milioane de culori tip TFT, dar pare că Sony nu l-a folosit pe deplin. Pare şters oriunde în sistemul de operare, cu excepţia wallpaper-urilor şi unghiurile de vizualizare sunt dintre cele mai proaste. Nu ştiu dacă este vina culorile pentru interfaţă, pentru faptul că e şters, sau aşa este el fizic. Fotografiile se văd însă decent, dar cred că asta se datorează unei uşoare suprasaturări a acestora pe telefon. În rest, unghiurile de vizualizare rămân la fel de proaste.
Multimedia
Fotografiile sunt bune spre foarte bune, pe cât de bun este şi fotograful. Ai foarte multe setări, pentru cine este pasionat să regleze cam tot ceea ce ar putea regla, dar ai şi modul complet automat, iar aplicaţia îşi dă seama de ce vrei să fotografiezi. Sony nu dezamăgeşte la acest capitol şi chiar este o cameră reuşită, inclusiv cu modul HDR (atât foto, cât şi video). Nu mi-a plăcut însă atunci când am filmat cu telefonul. Are tendinţa de a autofocaliza prea des, chiar şi când nu mişti telefonul.
Galerie foto cu câteva fotografii realizate cu Sony Xperia Z în mai multe situaţii

Un avantaj fizic al telefonul este că-l poţi pune pe masă şi să nu cadă. Carcasa dreptunghiulară este foarte bună pentru a face poze nemişcate şi pentru a filma fără să te chinui să fixezi într-un fel telefonul. Per total, este un aparat foto foarte bun, dar printr-o actualizare a software-ului cred că s-ar putea îmbunătăţi şi filmarea. În plus, ai tot felul de scene pe care le poţi alege pentru ca să nu te mai chinui cu setările.
Sunetul este bun, nu excelează, dar nici nu dezamăgeşte. Sony Xperia Z este cam tăcut când asculţi în căşti, comparat cu Samsung (am testat cu aceeaşi pereche de căşti), dar difuzorul de pe telefon este suficient de puternic. Totuşi, acesta ar putea fi îmbunătăţit prin accentuarea sunetelor joase.
Rezistenţa la apă
Da, Sony Xperia Z este rezistent la apă şi se descurcă bine la acest capitol. Rezistă şi la praf, dar n-am găsit un morman de moloz în care sa-l arunc, astfel că l-am testat doar sub un jet de apă şi punându-l într-o cană plină. A funcţionat şi după, semn că Sony s-a achitat bine de protecţia lui internă contra acestor „ameninţări“.
Lansare Sony Xperia Z: telefonul de vârf creat de Sony a fost prezentat în România
Plusuri
- autonomie bună
- carcasă uşoară şi robustă cu design simplu
- cameră foto bună
- rezistent la apă şi praf
- interfaţa şi performanţa ridicată
Minusuri
- poziţionare proastă a difuzorului
- ecranul nu are unghiuri bune de vizualizare
L-am cumpăra?


Foto

Dacă aş şti că-mi trebuie un telefon rezistent la apă, dar care să fie şi de vârf în 2013, da, l-aş cumpăra, dar ecranul nu mă încântă deloc. Cu Sony Xperia Z compania arată că încă poate veni cu ceva bun şi este, într-adevăr, cel mai bun telefon pe care Sony (chiar şi sub numele comun cu Ericsson) l-a livrat vreodată, atât din punct de vedere al interfeţei, cât şi din punct de vedere al designului.
Mai sus am menţionat două minusuri. Dacă cel cu ecranul nu ar fi fost, aş fi putut spune despre acest telefon că este în top 3 anul acesta, după Samsung Galaxy S4 şi HTC One. Dar minusul există, astfel că mă rezum la a spune că este un smartphone decent şi pentru fanii Sony ar trebui să fie prima alegere. Sper ca Sony să se mişte mai repede cu actualizarea la Android 4.2 Jelly Bean decât a făcut-o în trecut cu actualizarea altor modele.





















