REVIEW Nokia Lumia 720 - Momentul acela în care Nokia livrează un telefon foarte bun pentru un buget limitat
0Nokia este cel mai activ producător pe piaţa Windows Phone 8. Oferă, în prezent, modele pentru toate bugetele şi undeva pe la mijloc este Nokia Lumia 720. Am avut acest smartphone în folosire o săptămână, am renunţat în acest timp la un smartphone cu Android şi m-am reîntâlnit cu ecosistemul Microsoft. Ce a ieşit? A ieşit de bine.
Nokia Lumia 720 este un telefon foarte bun care vine să acopere acea piaţă medie pe care Android s-a remarcat foarte mult. Nu este chiar Lumia 520 care să coste foarte puţin, ci e ceva mai capabil acest model. Am trecut, în săptămâna în care l-am avut, de la un Nexus 4 cu Android la el şi implicit la Windows Phone 8. Am regăsit însă o platformă puţin schimbată faţă de acum câteva luni, când am mai folosit un Lumia 920.
Hardware
Lumia 720 este compact, robust şi din acelaşi policarbonat cu care Nokia s-a remarcat în ultimii ani. Nu ai acces la baterie, dar nici nu ai nevoie, cartela SIM se introduce prin partea de sus a telefonului şi la bază ai conectorul microUSB. Telefonul este disponibil în mai multe culori, dar textura este aceeaşi: lucioasă şi aduce aminte de Lumia 920, deşi acest model este puţin mai rotunjit şi mai îngust pe verticală.
Lumia 720 are un procesor Qualcomm dual-core tactat la o frecvenţa de 1GHz, acompaniat de o memorie RAM de 512MB. Aici mă voi opri din enumerat şi menţiona cel mai mare minus: memoria RAM. Este prea puţină şi sunt aplicaţii pe care pur şi simplu nu le poţi instala din cauza asta. Problema mea a fost cu Hipstamatic, noua aplicaţie pe care Nokia a reuşit s-o aducă pe Windows Phone 8 şi să imite astfel funcţionalitatea Instagram. Nu am putut fi hipster până la capăt din lipsă de RAM.
Spaţiul de stocare intern este de 8GB, dar poţi adăuga printr-o card microSD până la 64GB. Camera principală are 6 megapixeli cu una secundară de 1,3 MP. Telefonul funcţionează cu microSIM şi bateria este de 2.000 mAh, foarte bună şi oferă o autonomie peste medie.
În final, ecranul are 4,3 inci la o rezoluţie de 800x480 pixeli, tehnologie IPS LCD şi arată foarte bine nuanţa de negru. Foarte bine în comparaţie cu alte ecrane LCD şi aproape la fel de bine ca pe un AMOLED.
Design şi construcţie
Nokia a făcut o treabă foarte bună în ceea ce priveşte construcţia. De fapt, în afară de Lumia 520, nu cred să aibă în portofoliu vreun smartphone care să nu fie robust şi compact. Lumia 720 are colţurile rotunjite, spatele curbat şi ecranul se îmbină foarte bine cu carcasa, pare că „curge“ spre spate, foarte bun atunci când ai de controlat vreo aplicaţie cu gesturi din lateral.
Camera foto: video şi fotografii
Camera foto are 6 megapixeli, foloseşte lentile Carl Zeiss, dar are un senzor puţin cam mic. Asta se observă în general pe zonele întunecate ale pozei pe care apare puţin zgomot de imagine. De asemenea, filmarea se face la rezoluţie HD şi nu full HD, dar în cazul unui videoclip în familie nu contează atât de mult. Şi nici când îl încarci pe YouTube. Dincolo de aceste două inconveniente, aş caracteriza camera drept decentă. Pozele sunt făcute foarte repede, filmarea iese destul de bine, atât ca imagine, cât şi ca sunet. Este un smartphone cu care poţi realiza o poză bună pentru Facebook, pentru mail, dar cam atât.
Ce am observat în fotografiile realizate cât am folosit telefonul este că valoarea ISO sare foarte repede la 800. Nu ar fi o problemă prea mare, compensează lipsa luminii, dar accentuează şi granulaţia pe fotografie. Cel mai bine ar fi să setezi pe 200 şi să foloseşti constant aşa. Pentru rezultate mai bune în acest domeniu, Lumia 820 este o alegere mai bună, dar costă şi puţin mai mult.
Sunetul este foarte bun în căşti şi decent în difuzorul de pe spate. Este o decizie puţin ciudată plasarea lui pe spate, deoarece în general telefonul va sta cu faţa în sus, dar astfel nu este distrus designul ales pentru baza telefonului.
Software
Windows Phone 8 de pe acest telefon este eligibil pentru actualizare la versiunea Amber care trebuie să vină în decursul acestei luni. Totuşi, în acest moment mai lipsesc câteva lucruri cu care un utilizator de Android ar putea fi obişnuit. Spre exemplu, nu ai niciun centru de notificări să vezi ce apeluri ai pierdut sau de la cine ai primit mesaj. Trebuie să intri în fiecare aplicaţie, după ce eşti informat printr-un live tile în legătură cu numărul de notificări.
Acestea sunt însă minusuri cunoscute ale Windows Phone 8 şi un utilizator care îşi cumpără aşa ceva ar trebui să le ştie. Vine însă vorba de aplicaţii şi aici situaţia e puţin mai bună. Windows Phone 8 creşte, constant, încet, dar creşte. Am găsit o aplicaţie foarte bună de Facebook (faţă de cea veche) şi unele alternative bune la aplicaţiile mele favorite. Microsoft a promis că vor mai veni câteva titluri mari.
Rămâne totuşi problema hardware-ului. Pentru a nu oferi o utilizare proastă, Windows Phone 8 restricţionează aplicaţiile în funcţie de dotări. Astfel nu ajungi ca pe Android să aştepţi să rulezi o aplicaţie foarte bună pe un hardware mediocru. Totuşi, Microsoft ar trebui să facă într-un fel vizibilă această treabă, să-şi informeze utilizatorii de acest aspect înainte ca ei să cumpere un terminal, să ştii că în funcţie de banii daţi vei primi o anumită experienţă de utilizare.
Dincolo de cele menţionate mai sus, aplicaţiile disponibile rulează fără probleme. Un punct în plus pentru Nokia în ceea ce priveşte aplicaţia Here Maps. Descarci hărţile unei ţări, porneşti GPS-ul şi nu mai ai nevoie de Internet pentru a-ţi găsi drumul. De asemenea, mai sunt cele de îmbunătăţire a fotografiilor sau de realizare gif-uri. O zi întreagă am folosit telefonul în special pentru sistemul de hărţi şi este foarte eficient. Ai multe lucruri în plus la Google Maps, mici artificii tehnice, dar Here Maps îţi oferă eficienţă.
Microsoft deja colaborează cu Google pentru o aplicaţie oficială de YouTube. Probabil că va mai trece cam un an până când Windows Phone 8 va avea cele mai mari titluri disponibile. Până atunci, fie există alternative, fie nu ai nevoie, dacă ai ales această platformă.
Plusuri
ecran foarte bun
autonomie bună
construcţia
Minusuri
memorie RAM mică
Concluzie: merită cumpărat?
Mi-au plăcut construcţia şi aplicaţiile pe care Nokia le oferă. Este un telefon care oferă eficienţă, atât timp cât nu ai pretenţia să foloseşti tot felul de aplicaţii care solicită un anumit minim de resurse. Celor mai mulţi utilizatori le e suficient, dar aceştia cei mai mulţi au şi un buget limitat peste care nu pot trece pentru Lumia 820. De multe ori mi s-a părut că Lumia 720 este acel smartphone pe care Nokia trebuia să-l prezinte anul trecut, laolaltă cu Lumia 920, şi să-l boteze „Lumia 820“, având şi dotările acestuia.
Foto
Merită cumpărat în măsura în care îţi va fi mai mult telefon şi „asistent“ în viaţa de zi cu zi, decât un punct terminus pentru divertisment. Pentru această din urmă cerinţă există modelele mai bune de la Nokia sau de la alţi producători. Ce oferă producătorul finlandez în acest telefon, pe aceste dotări, greu găseşti în lumea Android un corespondent. Pentru acest ecosistem uniform, merită cumpărat. Dacă ştii că nu te vei limita la ce poate rula telefonul şi vrei mai mult, dar eşti dispus să dai şi mai mult, recomand Lumia 920, va beneficia în scurt timp de mare parte din dotările de pe Lumia 925.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.
Citeşte şi review-ul despre Lumia 520:
REVIEW Nokia Lumia 520, telefonul care poate pava calea pentru succesul Nokia şi Windows Phone 8