REVIEW Huawei Ascend P6: cel mai subţire smartphone nu e deloc slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huawei Ascend P6 este cel mai subţire smartphone FOTO Octavian Palade/Adevărul
Huawei Ascend P6 este cel mai subţire smartphone FOTO Octavian Palade/Adevărul

Chinezii de la Huawei sunt responsabili pentru crearea celui mai subţire smartphone din lume. Ascend P6 a ajuns şi în redacţia „Adevărul“ şi suntem pregătiţi să vă împărtăşim părerea noastră despre acest terminal.

Huawei se clasează în top cinci când vine vorba de piaţa de smartphone-uri şi s-a diferenţiat cu telefoane premium cu preţuri relativ scăzute. Ascend P6 respectă ideologia companiei chineze. Este un terminal cu dotări excepţionale cu un preţ ce începe de la 1.600 de lei.

Totuşi, lucrul cu care se mândreşte cel mai mult acest terminal – grosimea incredibil de redusă – este şi lucrul care îi dăunează cel mai mult. Ascend P6 suferă în anumite departamente, dar este un telefon foarte bun, per total.

<strong>Design  </strong>

La prima vedere, Huawei Ascend P6 poate fi descris ca un iPhone 5 cu ecran mai mare şi grosime mai mică. Vorbim de un terminal învelit în totalitate în aluminiu, cu ecran de 4,7 inci. Liniile sunt drepte şi colţurile uşor rotunjite, iar marginea de jos este şi ea rotunjită. Îmbinările nu sunt fără cusur, însă finisajele sunt suficient de bune încât să nu ne deranjeze în palmă.

2huawei

Ascend P6 are o culoare neagră şi un aspect de metal şlefuit, iar pe margini observăm un aluminiu arginitiu care contrasteaz plăcut cu negrul de pe restul carcasei. Pe marginea din dreapta avem două sloturi (unul pentru card microSD şi unul pentru miniSIM), butonul de tip rocker pentru volum şi butonul de power. În partea de sus avem mufa pentru cablu microUSB, iar pe partea dreaptă găsim numai portul jack pentru căşti, acoperit cu un ac special care are rolul de a ne ajuta să scoatem tăviţele pentru cardul microSD şi cartela SIM.

Faţa este acoperită de sticlă şi lipsesc butoanele capacitve. La bază avem logo-ul Huawei, iar sus observăm difuzorul, încadrat de un senzor de proximitate şi un led pentru notificări la stângă, iar în dreapta avem camera foto. Pe spate avem o cameră foto cu bliţ LED, poziţionată pe partea stângă, iar logo-ul Huawei apare central, în jumătatea superioară. În stânga, jos, avem o grilă care maschează un difuzor de dimensiuni mici.

Să trecem totuşi la dimensinui: telefonul cântăreşte 120 de grame (cu 8 grame mai mult decât iPhone 5) şi are o grosime de numai 6,2 milimetri. Smartphone-ul este bine închegat, nu alunecă din palmă, iar  îmbinările nu scârţâie. Huawei Ascend P6 se simte şi arată ca un telefon premium şi, din punctul meu de vedere, design-ul este ceva mai reuşit decât cel al HTC One.

2huawei

<strong>Hardware</strong>

După cum ziceam mai devreme, Huawei Ascend P6 este un smartphone mid-level, care tinde spre high-end. Avem de a face cu un ecran de 4,7 inci cu rezoluţie 1280x720, sub care se ascunde un procesor cu patru nuclee, tactat la 1,5Ghz, produs chiar de către cei de la Huawei. Acesta este bazat pe microarhitectura Cortex A9 şi lucrează în tandem cu un procesor grafic cu 16 nuclee.

Memoria RAM este de 2GB, iar spaţiul de stocare de 8GB poate fi extins printr-un card microSD. Telefonul este dotat cu două camere foto, una frontală de 5MP şi una principală de 8MP, iar bateria este de 2.000 mAh.

Performanţă

Huawei Ascend P6 este un telefon foarte rapid care nu pune nicio problemă din punct de vedere al vitezei de reacţie sau a performanţei.

Atât browsing-ul cât şi „socializarea“ pe Facebook se fac fără cusur şi nu există timpi morţi când vine vorba de încărcarea site-urilor. Trecerea de la o aplicaţie la alta se face rapid, dar uneori există un mic lag, în funcţie de numărul de aplicaţii deschise în fundal.

Ascend P6 are suficientă putere încât să fie un telefon bun şi pentru multimedia. Clipurile video în hIgh-deffinition rulează excelent şi majoritatea jocurilor nu o să-i facă niciun fel de problemă. Telefonul vine cu jocul Riptide GP preinstalat, însă am mai încercat şi titlurile Minion Rush, Real Football 2013 şi Temple Run 2. Acestea au rulat foarte bine, Real Football a  „agăţat“ la un moment dat, însă poate fi jucat.

3huawei

La capitolul performanţă vine, însă, primul minus. Grosimea incredibil de mică şi aluminiumul folosit pentru carcasă fac ca telefonul să se încălzească foarte tare. După 15 minute de browsing sau Facebook, telefonul este cald, iar în numai 10 minute de gaming devine de-a dreptul fierbinte. Utilizatorii de iPhone sunt obişnuiţi cu această problemă (existentă pe iPhone 5S, din aceleaşi motive), însă puţine smartphone-uri cu Android ajung la temperatura Ascend P6. Telefonul nu este suficient de fierbinte încât să ne usture palma, însă mi-a dat emoţii şi am crezut că se va arde.

Display

Ecranul are o rezoluţie de 1280x720 px şi o diagonală de 4,7 inci, având o densitate a pixelilor de 312 ppi. Dacă cei de la Huawei ar fi optat pentru un panou cu rezoluţie full HD, autonomia ar fi scăzut şi ar fi crescut grosime.

Totuşi, display-ul de tip IPS este de o calitate foarte bună. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar luminozitatea este suficient de mare încât să permită folosirea terminalului în lumina directă a soarelui. Contrastul este bun şi culorile sunt reprezentate foarte natural. Utilizatorii nu vor observa că ecranul nu este unul full HD.

Ascend P6 oferă şi o funcţie interesantă cu ajutorul căreia utilizatorii pot regla temperatura culorilor (mai calde sau mai reci), similară aplicaţiei Asus Splendid.

Sensibilitatea la atingere este crescută, iar telefonul dispune de tehnologia Magic Touch, care permite operare ecranului şi atunci când purtăm mănuşi.

1huawei

Autonomie

Autonomia este unul dintre punctele slabe ale Huawei Ascend P6. Bateria de 2.000 mAh nu face faţă unei zile întregi de utilizare, decât dacă suntem dispuşi să facem anumite compromisuri. Cu luminozitatea la maximum şi conexiunea WiFi pornită şi utilizare medie (puţin browsing, foarte puţin gaming şi 20 de minute de convorbire telefonică), bateria a cedat în aproximativ 8 ore.

Cu luminozitatea la jumătate şi folosire similară am reuşit să trec printr-o zi întreagă (aproximativ 12 ore). Nu am testat autonomia cu traficul de date activat, însă un lucru este cert: Ascend P6 este genul de smartphone pe care vei ajunge să-l încarci de două ori pe zi dacă îl foloseşti mult.

Sunet

La capitolul performanţă audio nu sunt foarte multe de zis. Sunetul este slab şi lipsit de orice fel de bass, însă acest lucru era de aşteptat dacă ne uităm la dimensiunea difuzorului. 

Când conectăm o pereche de căşti la terminal, lucrurile se schimbă, dar procesarea audio nu este extraordinară. Totuşi, muzica se aude suficient de bine încât să nu deranjeze pe nimeni.

Am apreciat, totuşi, calitatea sunetului în convorbiri. Vocea se aude foarte clar în difuzorul frontal, iar cei cu care am vorbit la telefon mi-au zis că mă aud mai bine decât de obicei.

2huawei

Camera foto

Huawei Ascend P6 este dotat cu două camere foto: cea frontală are un senzor de 5MP şi cea principală unul de 8MP.

 Camera frontală este atât de performantă fiindcă chatul video este foarte popular printre asiatici. Totuşi, majoritatea utilizatorilor se vor bucura de faptul că selfie-urile lor vor arăta mult mai bine pe reţelele de socializare. Focalizarea este fixă, însă există o opţiune de înfrumuseţare.

Camera principală se descurcă decent în condiţii de lumină bună. Numărul de detalii este destul mare şi culorile sunt naturale. La lumină ceva mai scăzută, senzorul se chinuie şi nivelul de zgomot creşte, însă nu încât să deranjeze. Tot aici trebuie menţionat că stabilizarea este aproape inexistentă, pozele ieşind mişcate chiar şi cu lumină abundentă dacă încercăm să fotografiem din mers.

Telefonul testat de mine a trecut prin chinuri groaznice înainte de a ajunge în redacţia Adevărul. Cineva a încercat să-i scoată carcasa din spate cu forţa, reuşind să-I îndoaie colţul din stânga sus. De ce am făcut această precizare? Fiindcă în fotografiile în care am folosit bliţul, în partea dreaptă a imaginilor apare o lumină roz puternică. Bănuiesc că lumina de la LED se reflecta de acel colţ îndoit, influenţând calitatea pozelor.

3huawei

Camera frontală ştie să filmeze la rezoluţie HD 720p, iar cea principală înregistrează în full HD, la 30 de cadre pe secundă. Focalizarea se face destul de greu, însă sunetul înregistrat este bun, mulţumită celor două microfoane poziţionate pe marginile superioară şi inferioară.

Conectivitate

La partea de conectivitate Huawei Ascend P6 nu are nimic special. Se conectează la internet printr-o conexiune 3G sau prin WiFi. Navigarea se face prin ajutorul GPS-ului susţinut de tehnologia GLONASS, iar utilizatorii pot asculta muzică de la radio FM.

Vitezele de download sunt buine, atât prin 3G, cât şi prin WiFi, iar prin conexiunea blutetooh putem să legăm diverse accesorii la telefon, sau trimite documente.

Software

Acest capitol este unul interesant. La începutul review-ului spuneam că Huawei Ascend P6 poate fi descris drept un iPhone 5 mai mare şi mai subţire. Ei bine, aici nu mă refeream numai la aspectul telefonului, şi la interfaţa acestuia.

Smartphone-ul vine cu Android 4.2.2 Jelly Bean preinstalat, peste care chinezii au instalat interfaţa Emotion UI 1.6. Ce aduce aceasta? În primul rând, un aspect skeumorphic al tuturor pictogramelor (similar celui oferit de versiunile mai vechi de iOS).

1huawei

Interfaţa vrea să ofere o experienţă de utilizare cât mai simplă. Astfel, toate aplicaţiile se află pe ecranele principale (din nou, la fel ca la iPhone), iar utilizatorul nu trebuie să intre în niciun meniu pentru a avea acces la toate.

Pe primul ecran există un widget care arată starea vremii şi unul pentru redarea muzicii. Emotion UI 1.6 vine cu o serie de teme, care mai de care mai colorate. Acestea au un aspect plăcut, însă cei care sperau la Android cât mai aproape de versiunea originală de pe telefoanele Nexus vor fi profund dezamăgiţi

Per total, experienţa oferită de chinezi cu interfaţa Emotion UI este una foarte bună.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Huawei Ascend P6 poate fi găsit în magazinele din România la preţuri cuprinse între 1.599 şi 1899 de lei. Telefonul îşi merită cu siguranţă banii, având dotări de top şi materiale de calitate premium.

Plusuri

image

Foto

1huawei

-          Design impecabil

-          Performanţă bună

-          Ecran frumos

-          Camera foto frontală peste medie

Minusuri

-          Autonomie redusă

-          Se încălzeşte foarte repede şi foarte tare

-          Sunet slab

<strong>L-aş cumpăra?</strong>

Huawei Ascend P6 se luptă, când vine vorba de preţ şi performanţă, cu LG Optimus G, Nexus 4 şi Samsung Galaxy S3. Toate aceste trei telefoane şi-au făcut deja un renume pe piaţă, însă telefonul chinezilor străluceşte mulţumită designului impresionant şi calităţii materialelor folosite. Ascend P6 este unul dintre cele mai elegante telefoane făcute vreodată, alături de HTC One şi iPhone 5. Preţul lui scăzut şi designul m-ar putea face să ignor problemele cu supraîncălzirea şi autonomia scăzută. 

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite