REVIEW Asus VivoTab Smart - o tabletă cu inimă de Windows 8 şi suflet de laptop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Windows 8 este un sistem de operare pentru dispozitive cu touchscreen şi se simte ca acasă pe VivoTab Smart de la Asus, o tabletă care se poate transforma şi într-un laptop.

„Discret“ este un cuvânt potrivit pentru a descrie VivoTab Smart de la Asus, alături de „portabilitate“. Surprinde prin grosimea redusă, prin materialele folosite şi printr-un ecran bun. Asus a tras cu ochiul la Apple şi Microsoft şi a dotat tableta cu un cover de protecţie ca pentru iPad, respectiv Surface.

Hardware

Vestea bună e că VivoTab Smart are un procesor Intel, iar vestea mai puţin bună este că Asus a decis să fie doar Atom dual-core, nu mai puternicele i3 sau i5 (ca pe Surface Pro). Memoria RAM are 2GB şi spaţiul de stocare este de 64GB. Acesta e suplimentat de Asus cu 32GB pe platforma lor de stocare online, dar acesta e furnizat pentru o perioadă de doar 36 de luni. Însă există şi soluţia SkyDrive de la Microsoft şi opţiunea de a folosi un card microSD.

Camera foto principală are 8 megapixeli, iar cea frontală doar 2 MP. Conectivitatea este asigurată prin WiFi şi Bluetooth 4.0, iar lista de porturi cuprinde unul microUSB, unul microHDMI şi o mufă pentru căşti de 3,5 mm. Un minus serios este faptul că Asus nu a inclus şi un port normal de USB. Ecranul de tip IPS are 10,1 inci şi o rezoluţie de 1.366x768 pixeli. Display-ul se descurcă foarte bine, luminozitatea este bună, iar unghiurile de vizualizare sunt largi.

image

VivoTab Smart oferă şi toată gama de senzori: accelerometru, giroscop, senzor pentru reglarea luminozităţii ecranului, busolă digitală, şi vine cu microfon încorporat. 

Bateria are 6.760 mAh şi oferă o autonomie estimată de producător la aproape 10 ore. Într-adevăr, bateria este un capitol de care Asus s-a achitat cu brio, de ajutor fiind şi procesorul Atom care are un consum mai scăzut decât i5. Difuzorul este situat pe spatele tabletei şi oferă un sunet decent. Calitatea este mai bună în căşti.

Ca design şi alegerea carcasei, tableta se poziţionează într-o ligă premium. Arată foarte bine, este o bucată compactă şi robustă din metal şi sticlă. Seamănă puţin cu iPad mini, iar Asus arată cu acest model că poate crea şi produse care să surprindă prin design.

Software

Sistemul de operare este versiunea completă de Windows 8 dotată cu câteva aplicaţii de la Asus. Este disponibil şi Windows Store, magazinul cu aplicaţii de la Microsoft, cu care îţi poţi suplimenta stocul de produse software. În plus, programele vechi pentru Windows pot fi instalate. Nu există însă unitate optică sau port USB normal, astfel că trebuie să le descarci tot de pe Internet.

Printre aplicaţii furnizate de Asus se numără o aplicaţie în plus pentru cameră. De ce a preferat producătorul să includă încă una, pe lângă cea furnizată de Microsoft, e de neînţeles, mai ales că fotografiile realizate cu cele două nu sunt agregate într-un folder comun. Mai oferă şi o aplicaţie pentru partajare prin Near Field Communication (NFC), dar la fel şi Windows 8 suportă nativ acest tip de transfer. L-am testat prin trimiterea unei pagini web de pe un Galaxy S3. A funcţionat fără probleme, Internet Explorer a deschis-o imediat.

Partea software este asigurată cu Office de la Microsoft, dar doar în versiune trial. Este suita completă, de la Word la Publisher şi Access. Singurul inconvenient pe care l-am găsit este că programele se deschid în interfaţa clasică de Windows, dar asta ţine de Microsoft. Este binevenită integrarea Facebook în aplicaţia de mesaje, lucru de care se achită Windows 8. Câteva probleme ţin de Microsoft, cum ar fi că Internet Explorer nu deschide mai mult de 10 file (dacă depăşeşti acest număr, cele vechi sunt închise) şi închide streamingul prin YouTube când ieşi din el. Firefox pregăteşte însă un browser conform cu interfaţa Windows 8.

image

Accesorii şi probleme

Asus a inclus în pachetul VivoTab Smart o tastatură QWERTY completă şi foarte subţire. Se poate conecta şi la alte dispozitive prin Bluetooth şi este alimentată printr-un port microUSB, dar autonomia este ridicată. Tastatura vine însă cu două dezavantaje: tastatele nu beneficiază de iluminare din spate şi touchpad-ul nu funcţionează uneori prea bine, în sensul că vrei să derulezi în pagină, dar se mişcă foarte greu. Alteori funcţionează fără probleme, de aceea consider că e o problemă de optimizare.

Protecţia pentru ecran se ataşează de tableta prin magneţi şi are un model interesant prin care se transformă în suport. Se aseamănă cu TouchCover de la Microsoft, numai că nu este şi tastatură. Cu acest cover şi cu tastatura wireless VivoTab Smart se trasnformă cu uşurinţă într-un laptop.

Singura problemă pe care am avut-o cu tableta a fost o blocare în timp ce foloseam Internet Explorer. Mi s-a întâmplat de două ori şi nu mai funcţiona nici touchscreen-ul, nici butonul de blocare. Singura soluţie a fost să o repornesc.

Multimedia

În ciuda camerei de 8 megapixeli, tableta nu face poze prea grozave, mai ales în situaţii cu luminozitate scăzută. Se ridică mai mult la nivel unei camere de maximum 5 MP. Cea frontală este decentă pentru apeluri video, dar în situaţii potrivite. Cert este că dacă vrei să le foloseşti, ai nevoie de nişte condiţii optime pentru a obţine un rezultat decent. În aplicaţia de cameră sunt disponibile câteva opţiuni, dar nu-ţi vor îmbunătăţi fotografiile.

Plusuri

  • un design foarte bun şi o carcasă rezistentă, simplă
  • ecran bun cu unghiuri largi de vizualizare
  • portabilitate mare
  • dotări bune pentru preţul tabletei (până în 2.500 de lei)
  • autonomie ridicată

Minusuri

  • lipsa unui port USB normal
  • lipsa unui procesor mai puternic pentru Windows 8
  • tastatura wireless nu are iluminare

L-am cumpăra?

image
image

Foto

image
image

FOTO Adevărul/Răzvan Băltăreţu gallery-link

Pe scurt, VivoTab Smart este o tabletă foarte bună care merită cumpărată. Se remarcă printr-un design foarte bun, printr-o construcţie solidă şi prin suportul bun al sistemului de operare. Sunt, însă, activităţi care necesită mai multă putere de procesare, este păcat că Asus nu a inclus cel puţin un procesor i3. Tastatura este foarte bună şi se poate spune că porţi un birou cu tine, dacă ai această tabletă. Nu am descoperit de ce mi s-a blocat de două ori fix când navigam pe Internet folosind Internet Explorer, dar ar putea fi o simplă problemă de software. De asemenea, Asus ar trebui să revină asupra touchpad-ului, poate fi mai bun.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite