PREVIEW Apple iOS 7, primele impresii: după şase ani de semistagnare, Apple aduce cea mai mare schimbare pentru iOS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple a lansat la WWDC 2013 un nou iOS. Este radical schimbat, la nivel de interfaţă în primul rând, faţă de toate versiunile de până acum. Este sistemul de operare pe care Apple îl propune pentru 2013. „Adevărul“ l-a testat şi avem de expus primele impresii cu privire la iOS 7.

Apple a lansat primul iPhone în 2007, atunci sistemul de operare nici nu se numea iOS, şi de atunci a adus doar mici modificări în interfaţă, în setări şi în paleta de aplicaţii oferite iniţial. iOS 7 este altfel, complet altfel, regândit şi refăcut pentru a concura cu tot ceea ce pot oferi Google, Microsoft sau BlackBerry. Acesta este un preview pentru iOS 7, este încă în faza beta, dar în proporţie de 80-90% este ceea ce se va regăsi pe noul iPhone şi pe toate celelalte dispozitive lansate din 2010 până astăzi.

Interfaţa cea mult colorată

Orice iPhone cu orice iOS ai fi folosit înainte, iOS 7 se simte fix cum ar trebui: un sistem de operare foarte bun pentru un smartphone optimizat. Am tot folosit Android în ultimii doi ani, cu mici pauze de Windows Phone şi am utilizat recent BlackBerry 10. iOS 7 arată foarte bine, navigarea pare uşor mai fluidă decât era până acum, iar fiecare detaliu grafic a fost luat în calcul de Apple. Pentru primii utilizatori de iOS 7, care vin de la versiunile precedente, ar putea fi un mic şoc. A dispărut Spotlight de pe ultimul ecran, Notification Center a fost îmbunătăţit, iar de la baza ecranului, cu un swype, accesezi Control Center.

image

Este foarte bun acest Control Center, mi l-am dorit pe iOS încă de la primul jailbreak când am descoperit sbsettings şi am putut să am acele toggles. Acum, Apple l-a introdus în iOS. Ai comenzile rapide pentru activarea WiFi-ului, Bluetooth-ului, activezi modul avion, setezi luminozitatea (poate cel mai util toggle) şi poţi controla muzica de aici. Înainte, pentru controalele player-ului audio trebuie să intri în meniul de multitasking şi acestea erau pe ultimul ecran din stânga de la multitasking. În final, în Control Center, la bază, ai câteva aplicaţii poate utile, spre exemplu poţi folosi telefonul drept lanternă sau poţi lansa aplicaţia de calculator.

image

Notification Center apare acum sub formă de desfăşurător. La fila Today sunt evenimentele pe care le ai în continuare, vezi cotaţiile bursiere (dacă ţi-ai activat funcţia) şi starea vremii. Nu mi-a plăcut la partea de evenimente din calendar că îţi afişază orele, deşi poate nu ai nimic programat. Ar fi fost o economie de spaţiu, dacă nu ar fi afişat. Un alt plus merge la Apple pentru fila Missed - adună aici toate notificările pe care le-ai ratat. Nu poţi şterge notificările doar printr-un swype ca la Android, ci doar „în bloc“.

Apple a apelat, în iOS 7, la tot felul de trucuri grafice. Nimic de reproşat, mie nu mi s-au părut că încurcă, nici nu mi s-au părut în plus, doar îmi pare că Apple a încercat prea mult să arate ca o companie inovatoare, deschisă spre nou. Apreciez, însă, translucenţa de la Notification Center, de la Control Center şi faptul că unele pictograme, cum ar fi Safari, arată într-adevăr mai bine aşa, în „flat design“.

Măreţele funcţionalităţi noi

Eu n-aş numi meniul de multitasking astfel, este mai degrabă un app switching sau un semi-multitasking. Multitasking real este pe BlackBerry 10 sau pe Windows (nu Phone!), două aplicaţii pot rula în acelaşi timp pe sistemul de operare, Apple, ca şi Microsoft, au ales să le „îngheţe“ în memorie pentru a economisi RAM şi pentru a reduce din consumul de energie. Totuşi, aşa numitul meniu de multitasking este mult mai bun acum. Vezi în orice moment minimum trei aplicaţii deschise şi este mai uşor să te orientezi printre ele, îţi arată ce anume rula ultima dată când ai ieşit din ele. Şi conform companiei aplicaţiile pe care le foloseşti mai des se vor actualiza mai des cu informaţii.

Retuşurile aduse aplicaţiei de cameră n-aş spune că sunt WOW. În afară de acele filtre pe care le poţi aplica live, dacă eşti pasionat de acest lucru, şi de faptul că poţi face din start o poză pătrată (perfectă pentru Instagram), camera nu oferă prea mult. Menţionez că Apple a introdus ceva ce aş caracteriza de ajutor: faci o poză, apoi în jurul shutter-ului virtual îţi apare un cerc care se completează pe măsură ce poza este salvată în memoria telefonului. Asta nu înseamnă că eşti blocat cât timp se salvează o fotografie, ci că ştii că procesul ei de stocare s-a terminat.

Tot în aria de multimedia, fotografiile sunt aranjate în colecţii. Nu pare mare lucru la prima vedere, dar când ajungi să ai poze multe din fiecare lună, din fiecare an, ajungi să apreciezi asta. Şi există funcţia de overview: ţii apăsat pe o fotografie dintr-unul dintre timeline-uri şi le poţi vizualiza foarte uşor. În plus, sunt mai multe moduri în care îţi poţi edita fotografia acum. Android încă oferă mai multe unelte la capitolul ăsta, iar asta încă din 2012. Când vine vorba de a partaja fotografii, fişiere, videoclipuri, Apple în sfârşit a realizat că nu vrei s-o faci doar prin Facebook, Twitter, iCloud sau Mail. În iOS 7 poţi partaja prin orice aplicaţie compatibilă (adică în limita permisiunilor Apple). Totuşi, în mail nu poţi include mai mult de 5 imagini, un mare minus.

O altă mare aplicaţie care trebuia actualizată este Safari. Acum arată a browser modern, suportă mai mult de 8 file deschise şi le poţi vizualiza pe toate într-o formă similară Google Chrome pentru Android şi iOS. Reader mode a rămas, dar este subtil arătat în bară, în stânga, şi nu prin cuvântul „reader“, ca până acum. Design cât se poate de minimalist şi schimbare automată în full screen pe măsură ce derulezi într-o pagină. Poţi stoca pagini pentru lectură mai târziu şi poţi distribui link-uri prin aceleaşi aplicaţii suportate de Apple şi actualizate de dezvoltatori. Safari, pe scurt, este mai bun. Chiar mult mai bun, atât ca aspect, cât şi ca funcţionare.

image

Apple nu crede în NFC şi alte retuşuri

Încă de anul trecut era clar că Apple nu crede în NFC (Near-Field Communication), o tehnologie atât de îndrăgită de Google. Anul acesta, în iOS 7, livrează AirDrop care face un singur lucru: îţi permite să distribui fişiere cu alţi utilizatori de iPhone sau iPad. Se foloseşte de Bluetooth şi WiFi pentru a face acest lucru. Este o funcţie utilă, dar dacă ai nevoie să transferi către alte telefoane, nu se poate. Nu că prin NFC ar fi fost mai uşor, tot prin Bluetooth s-ar fi făcut transferul, dar este modul Apple de a arăta că încă poate refuza orice tehnologie adoptată de mare parte din jucători.

S-au schimbat câteva lucruri şi în foldere, acum poţi adăuga mai multe aplicaţii şi există posibilitatea să derulezi printre aplicaţii. Celor care au foarte multe aplicaţii le va fi utilă, pentru toţi ceilalţi nu va fi deloc importantă. Tot la mici retuşuri intră şi faptul că Cellular - setările pentru conexiunea la reţeaua celulară - este acum în zona de conectivitate, nu o sub-funcţie în General. Şi, în principal, sunt mici rearanjări în meniul de setări. Iar ecranul de deblocare este mai interesant aşa, un „slide to unlock“ pe toţi cei 4 inci sau 3,5 inci ai smartphone-ului.

Siri a trecut pe rezultate de la Bing, a primit şi o voce masculină, iar interfaţa sa este mai şlefuită, îţi dă senzaţia că te ascultă, oricât de mult sau de puţin te-ar putea asculta o aplicaţie. Iar rezultatele sunt întoarse sub formă de text în fereastra respectivă, dar există şi posibilitatea să cauţi prin mesajele de pe Twitter.

Concluzie - a copiat sau nu? merită sau nu?

Da, Apple s-a inspirat de la toţi ceilalţi, a împachetat tot iOS 7 într-o interfaţă nouă şi poate spune că este al său. După cum spunea Steve Jobs, artiştii buni copiază, artiştii extraordinari fură, iar iOS 7 doar recuperează la capitolul funcţionalităţi. Eu sunt decis să-mi cumpăr iPhone 5 pentru acest nou sistem de operare. Voi întâmpina câteva limitări faţă de Android, dar optimizarea va suplini aceste lucruri. iOS 7, chiar şi în această fază beta, este un sistem de operare mai bun, este fix ceea ce ar trebui să însemne cei 6 ani de evoluţie ai iPhone şi iOS. Este mai bun decât Android, decât Windows Phone, decât BlackBerry 10? Pentru mine e, pentru altcineva poate nu, dar dacă face ceea ce ai nevoie cu minimum de efort, atunci e cel mai bun.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre Apple iOS 7:

iOS 7: care sunt schimbările cu adevărat importante pe care le-a adus Apple

Apple şi Microsoft, parteneriat împotriva Google?

Apple iOS 7: cât de mult a copiat Apple de la BlackBerry, Google sau Microsoft

WWDC 2013: Tot ce trebuie să ştii - iOS 7 este cea mai mare schimbare a Apple şi laptopul cu autonomie de o zi este oficial

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite