Orange și Vodafone au realizat în România primele apeluri 4G într-o rețea Open RAN

0
Publicat:

Orange și Vodafone anunță că au derulat cu succes un proiect pilot ce implică prima experiență reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în rețeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange și Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.

Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franța, dar și pe experiența obținută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit același concept de „stivă” tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluție comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, dar și servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locație rurală, Orange și Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată și validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea și evitând, în același timp, nevoia de soluții mai complexe din punct de vedere operațional.

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind o rețea de acces radio deschisă și virtualizată și bazându-se pe software și hardware dezagregate, Vodafone și Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menținând în același timp la un nivel scăzut consumul de energie și costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe același hardware, oferind diferențiere operațională și independență.

Anunțul de astăzi consolidează angajamentul fiecăreia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorită pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare mai rezilient și mai flexibil. Angajamentul companiilor în ceea ce privește Open RAN este, de asemenea, în acord cu obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite