Lupta informării: Google închide Reader, dar are deja alternativa Google Currents

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a decis să închidă Google Reader de la 1 iulie. Asta ar fi o veste tristă pentru mulţi utilizatori care au ajuns să se bazeze integral pe soluţia de adunare a ştirilor de la Google. Totuşi, există alternative, iar una dintre ele vine chiar de la compania americană.

Google Reader a fost (şi este, cât va mai fi) un produs foarte bun pentru că îţi permitea să ai pe foarte multe dispozitive aceeaşi listă cu feed-uri RSS. Pe cât de mulţi utilizatori sunt care folosesc acest serviciu, pe atât de puţini bani aduce Google, astfel că soluţia este să fie închis. Din fericire, cu mult înainte de anunţul oficial de închidere, Google a lansat Currents (sau Actualităţi) după cum a fost tradus în română.

Ce este Google Currents?

Este un hub în care aduni tot felul de surse de ştiri, de articole pe care le-ai vrea livrate. Este o subscripţie online la unele dintre cele mai mari titluri din presa internaţională şi din cea din ţară. Aplicaţia, din păcate, este disponibilă doar pe Android şi iOS (iPhone şi iPad), fără vreo sursă online. Nu este Currents soluţia perfectă, tocmai pentru că eşti limitată la una dintre cele două platforme. Dincolo de acest aspect, este o aplicaţie robustă şi fiabilă, pe cât este de simplă.

De ce aş folosi Google Currents?

Trebuie menţionat că site-urile, dacă vor să profite pe deplin de funcţionalităţile pe care le oferă Google Currents, trebuie să intre în program. Altfel, sunt luate după feed-ul RSS. În plus, motivul pentru care e o alternativă la Google Reader, pot fi importate feed-urile din contul tău de Google. Sunt însă site-uri care nu oferă întreg articolul, astfel că va trebui să-l vezi tot online.

image

Odată adăugate toate site-urile pe care le urmăreşti - sunt grupate după categoria lor - aplicaţia este gata de folosire. Articolele sunt afişate într-un flux continuu cu poza aferentă sau nu, iar funcţia interesantă este că după ce ai citit un articol, acesta apare negru în flux. Derularea în articol se face orizontal, iar partajarea se poate face prin orice aplicaţie ai instalată în telefon sau tabletă. Când eşti într-un articol, şi este mai lung, poţi ajunge la următorul printr-o simplă apăsare de tastă. În stânga ai şi un meniu unde sunt dispuse toate articolele acelei surse, pentru a naviga rapid la altul.

Fiecare articol pe care îl citeşti are la bază o bară unde vezi cât anume ai parcurs din el. Astfel, îţi poţi aproxima timpul până când îl termini de citit. Cât despre site-urile care nu oferă tot articolul în feed-ul RSS, pe care le-am pomenit mai sus, poţi solicita articolul original şi nu te duce în browser, ci deschide subiectul respectiv într-un browser intern. Îl deschide fie în versiunea mobilă a site-ului în cauză, dacă are, fie în versiunea normală.

Mai sunt câteva setări elementare în Currents, cum ar fi dacă vrei să-ţi arate recomandarea săptămânii sau dacă să afişeze conţinutul offline şi cu poze. Aplicaţia poate sincroniza articole în fundal, poţi seta ca acest lucru să se realizeze doar prin WiFi sau doar când aparatul se încarcă.

screenshot currents

Principalul avantaj al Currents este că imită Flipboard în funcţionalitate, dar se sincronizează cu ce ai deja în Google Reader. Îţi poţi arhiva articolele preferate şi permite o parcurgere lejeră a articolelor. Aplicaţia este pe cât de simplă se poate şi cu un design intuitiv. Chiar dacă ai mai multe conturi de Google în acelaşi dispozitiv, poţi comuta rapid între ele. Minusul principal, l-am zis şi mai sus, este că nu ai o versiune web. Poate va apărea în curând o versiune a aplicaţiei pentru browser. Eu am ales Google Currents, deoarece apreciez modul de afişare a ştirilor, dar nu îmi place atât de mult modul în care o face Flipboard. Articolele pe care le vreau stocate nu doar în Currents le trimit către Pocket.

Google Currents poate fi descărcată din App Store şi Play Store.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite