Licitaţiile online sunt dominate de lipsa de încredere a clienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza deselor cazuri de fraude pe internet, mulţi preferă să achite cu bani lichizi direct celui care vinde produsul respectiv Specialiştii spun că doar pentru 10% dintre obiectele

Din cauza deselor cazuri de fraude pe internet, mulţi preferă să achite cu bani lichizi direct celui care vinde produsul respectiv

Specialiştii spun că doar pentru 10% dintre obiectele scoase la vânzare pe un site specializat există cumpărători.

În ultimii ani, licitaţiile online au luat amploare şi în România. Totuşi, specialiştii spun că suntem departe de valorile înregistrate în Europa sau SUA, şi asta din cauza neîncrederii românilor în tot ceea ce înseamnă tranzacţie financiară online.

Cei mai mulţi dintre noi aleg să plătească cu bani lichizi un produs ori un serviciu licitat online. Specialiştii spun că la o licitaţie online poţi vinde sau cumpăra aproape orice. De la postere, casete, cd-uri, timbre, vederi, monede şi până la tablouri, obiecte de mobilier vechi, antichităţi şi chiar maşini de epocă.

În prezent, cel mai cunoscut site internaţional de licitaţii online este www.ebay.com iar în România printre cele mai accesate sunt www.okazii.ro sau www.bursa.rol.ro.

Chiar dacă un site web reprezintă o piesă de rezistenţă în derularea unei afaceri online profitabile, acesta este doar o opţiune în valorificarea oportunităţilor de profit pe internet.

Specialiştii spun că există posibilitatea obţinerii de profituri rapide, dintr-o activitate online cu specific comercial, fără a implica efectiv şi un site propriu şi fără a deţine cunoştinte solide în domeniul IT&C. Un exemplu pe cât de consacrat pe atât de elocvent în acest sens îl reprezintă licitaţiile online.

Mulţi privesc, puţini cumpără

În prezent, licitaţiile online reprezintă cea mai utilizată formă de comerţ electronic cu amănuntul în rândul persoanelor fizice. Avantajele înscrierii la o licitaţie online se rezumă, în principal, la posibilitatea obţinerii unor câştiguri rapide din vânzarea de către oricine în timp-record, prin internet, a oricăror obiecte imaginabile.

Trebuie precizat de la bun început că dezavantajul participării la orice formă de licitaţie online este acela că, deşi absolut oricine poate posta un anunţ, doar pentru 10% dintre obiectele scoase la vânzare există clienţi cu adevărat interesaţi să cumpere.

Şi asta, în condiţiile în care anunţurile sunt de foarte puţine ori gratuite, de obicei fiind percepută o taxă per obiect scos la licitaţie, ca de altfel şi pentru fiecare licitaţie încheiată cu succes.

Explicaţia rezidă atât în faptul că oferta este mai mare decât cererea, cât şi în alte cauze importante cum ar fi preţul de pornire, mult prea mare uneori, lipsa unei prezentări profesionale care să pună în valoare obiectul, lipsa de credibilitate a ofertantului în comunităţile de pe internet.

Credibilitatea este necesară

Iar credibilitatea chiar funcţionează în acest mediu, pentru că, dacă lumea "te ştie" drept un ofertant neserios, atunci nimeni nu va dori să intre în contact cu tine.

În contextul în care numai pe site-ul Ebay se scot la licitaţie săptămânal milioane de obiecte, deci concurenţa este acerbă, este important pentru ofertantul de produse, ca prim pas către succes, să-şi creeze şi să-şi păstreze credibilitatea totală.

Asta se face în timp, cu ajutorul feedback-urilor pozitive obţinute de la cumpărătorii cu care a încheiat tranzacţii anterior. Acest feedback se traduce prin aprecierile la adresa unui ofertant, postate în mod public pe site-ul-gazdă al licitaţiei de către cumpărătorii mai vechi pe diverse teme.

De exemplu, veridicitatea prezentării iniţiale faţă de produsul final obţinut, frecvenţa şi calitatea răspunsurilor ofertantului la mailurile de contact ale potenţialilor clienţi sau perioada scursă de la încheierea licitaţiei şi până la primirea produsului.

Dacă se adună mai multe feedback-uri negative la un comerciant, acesta nu va mai putea vinde niciodată pe site-ul respectiv, şi poate nici pe altele, din cauza lipsei de credibilitate cauzată de feedback-urile negative.

PayPal, disponibil şi în România

Este de asemenea util de ştiut faptul că, fără un cont PayPal (autoritate online de intermediere a plăţilor electronice pentru persoane fizice), este puţin probabil ca cineva să poată vinde pe piaţa occidentală. Asta pentru că peste 90% dintre tranzacţii sunt achitate exclusiv prin această metodă de plată electronică instant.

Din fericire, de prin toamna anului trecut, PayPal operează şi în Romania, astfel încât nu mai trebuie să te cuplezi cu un partener din Vest care să intermedieze prin propriul cont PayPal rularea banilor. Totuşi, există şi oprelişti în calea dezvoltării pieţei de licitaţii de la noi.

În primul rând, lipsa de credibilitate pe care România, ca sursă iniţiatoare a unei tranzacţii online, o trezeşte în rândul europenilor din Vest. Mai apoi, nivelul de înţelegere a limbii engleze de către utilizatorul român, dar şi durata mare de timp pentru tranzacţionarea prin Poşta Româna a coletelor internaţionale reprezintă puncte slabe care stau în calea dezvoltării fenomenului online românesc.

Există totuşi şi un avantaj important în derularea unei licitaţii electronice având originea într-o ţară est- europeană ca România. Preţurile destul de mici la obiecte precum cele de artă decorativă, în comparaţie cu tarifele practicate în Europa de Vest sau America pentru aceleaşi produse.

Specialiştii spun că, şi numai din acest punct de vedere, riscurile unor investiţii în scopul derulării prin intermediari a unor licitaţii "din România" se justifică pe deplin în cazul în care oferta trezeşte interesul în Vest.

Telefonul mobil devine generator de venituri

Un studiu al companiei americane Cisco arată că dispozitivele mobile reprezintă o oportunitate semnificativă de dezvoltare pentru domeniul comerţului cu amănuntul, asigurând consumatorilor un canal nou pentru achiziţionarea de produse.

Al treilea studiu anual al companiei despre comerţul electronic indică faptul că dispozitivele mobile se alătură rapid magazinelor propriu-zise, site-urilor web şi cataloagelor, devenind un canal important pentru comerţul cu amănuntul. Apariţia reţelelor sociale şi a tehnologiilor avansate pentru mobilitate a redefinit experienţa online şi permite vânzătorilor cu amănuntul să beneficieze de noi surse de venituri prin implementarea de strategii de mobilitate.

Studiul despre e-commerce a fost efectuat de grupul Cisco IBSG (Internet Business Solutions Group) - departamentul de consultanţă strategică globală al companiei Cisco -, care colaborează cu Global Fortune 500 şi organizaţii din sectorul public, în vederea transformării conducerii proceselor comerciale.

Turismul şi transporturile, 20% din tranzacţii

În România, în primele cinci luni din 2008, vânzările din tranzacţiile online pe segmentul turism - transporturi s-au ridicat la valoarea de 13 milioane de euro şi vor depăşi suma de 25 milioane de euro până la finalul anului. Potrivit datelor Gecad ePayment, valoarea tranzacţiilor online în segmentul turism - transporturi, în 2007, a fost de 15,5 milioane euro.

Cea mai mare parte a fost reprezentată de achiziţia de bilete de avion, o pondere mai mică revenind pachetelor turistice. Tranzacţiile online din sectorul transportului şi turismului au reprezentat 20% din numărul de tranzacţii înregistrate în sistemul ePayment pentru anul 2007.

Românii care călătoresc în străinătate pot obţine asigurarea medicală de călătorie în afara ţării în mai puţin de cinci minute, folosind serviciile site-urilor companiilor de profit. Astfel, românii vor putea încheia şi plăti online atât poliţe individuale, sistemul oferind posibilitatea ataşării oricăror documente necesare încheierii asigurării, fără a fi necesară deplasarea clientului la sediul agenţiei.

Livrarea poliţelor se face electronic, la adresa de email furnizată de client sau fizic, în orice punct din ţară inclusiv la punctele de frontieră. Pentru client, principalul beneficiu este economia de timp, întrucât tot procesul se desfăşoară integral online şi durează mai puţin de cinci minute până când poliţa este livrată la adresa de email specificată de acesta.

Cum să vă feriţi de înşelătorii

Verificaţi ce calificative re vânzătorul în urma unor licitaţii încheiate.
Asiguraţi-vă ca aveţi cât mai multe date despre partenerul de tranzacţie.
Dacă sunteţi din aceeaşi localitate, consideraţi suspect refuzul de a vă întâlni.
Cereţi conţinutul real al coletului.

Valoarea reală a obiectului trebuie să coincidă cu cea a rambursării.
Adresa către care faceţi plata trebuie să fie poştală, nu una post-restant.
Dacă aveţi suspiciuni, desfaceţi coletul în faţa factorului poştal.

15,5 milioane euro reprezintă valoarea tranzacţiilor online în segmentul turism - transporturi, în 2007

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite