Google Project Ara - viitorul telefoanelor va apărea pe piaţă în curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google Project Ara va fi un telefon modular, adică va fi făcut din bucăţi componente care pot fi schimbate cu uşurinţă. Gigantul online a anunţat că Google Project Ara va avea şi un magazin de componente, care poate modifica modul în care sunt vândute smartphone-urile.

Google a anunţat că Project Ara va avea un magazin online de unde utilizatorii şi dezvoltatorii vor putea cumpăra blocuri componente pentru telefoane. Acestea ar putea fi camere de diferite calităţi, ecrane, senzori sau baterii.

Google s-a inspirat de la Lego şi vrea să lanseze un telefon în care fiecare componentă să fie asamblată în jurul unui cadru iniţial şi să aibă diferite dimensiuni şi calităţi. Practic, putem avea un telefon cu ecran de 5 sau 6 inci, 2 sau 3 GB de memorie RAM sau camere foto de diferite calităţi.

Google Project Ara va avea un preţ de bază de 50 de dolari. Cu această sumă vom cumpăra cadrul telefonului, şasiul. Apoi, vom adăuga diferite module cu procesor, cameră, memorie RAM. Proiectul este public online şi dezvoltatorii pot să ducă mai departe ideile.

Dezvoltatorii care vor construi componente pentru Google Project Ara vor depune proiectul la Google, iar compania le va aproba pentru a intra în magazin. Astfel se vor evita modulele care ar putea conţine viruşi, care ar putea spiona utilizatorii sau strica telefonul. Acesta este un risc al construirii de module hardware de către orice proiectant.

Project Ara Google - de ce e important?

Cât va costa? Google vrea să introducă varianta cea mai ieftină pe piaţă prima oară. Costul de producţie al acesteia va fi de 50 de dolari. Spre deosebire, un Samsung Galaxy S5 sau un iPhone trec de 220 de dolari. Paul Eremenko, şeful Ara, consideră că preţul va fi stabilit de partenerii comerciali. Cel mai puternic telefon va avea un cost de producţie de 500 de dolari, la care se va adăuga şi costul suplimentar al forţei de muncă şi cel adăugat de parteneri.

De ce e important Ara? Pentru că, potrivit studiilor de pe piaţa românească, ciclul de schimbare a telefoanelor este de 18 luni. Ara poate fi mai ieftin pe termen lung pentru că nu vom mai cumpăra telefoane noi, ci vom putea schimba modulele. De asemenea, nu se va învechi aşa uşor.

Dacă nu vrem să fabricăm module, unde le găsim? Aşa cum pentru aplicaţii există Play Store de la Google, compania din Mountain View va avea un magazin de module. Dacă vrem să ne îmbunătăţim telefonul pentru ca acesta să nu rămână în urmă cu tehnologia, putem să ne cumpărăm un nou procesor, o cameră sau noi senzori. Vor exista şi module care vor putea fi conectate USB, cum ar fi senzorii de amprentă.

De ce e important Ara pentru dezvoltatori şi producătorii de hardware? Dacă ai un senzor sau un device care se conectează la telefon, îl poţi integra acum mai bine şi poţi vinde separat modulul. Orice program ai, orice invenţie ai, o poţi transforma într-un modul Google.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/project-ara" target="_blank">View the story "Project Ara" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite