Cum funcţionează bila extinctoare, dispozitivul creat ca răspuns la problemele extinctoarelor standard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bila extinctoare, primul dispozitiv manevrabil cu activare automată care se comercializează pe pieţele din Statele Unite şi Europa, fiind omologată şi în România, este o inovaţie tehnologică creată ca răspuns la multe dintre problemele şi limitările extinctoarelor standard.

Tehnologia bilei extinctoare Elide Fire oferă soluţii care le depăşesc pe cele ale metodelor convenţionale existente la acest moment. De altfel, produsul a fost creat ca răspuns la multe dintre problemele şi limitările extinctoarelor standard. 

Bila extinctoare conţine aceiaşi compuşi chimici ca extinctoarele standard şi poate fi folosită pentru a stinge incendiile de clasa A şi a le monitoriza pe cele de clasa B şi C. Simplu de utilizat, bila oferă protecţie suplimentară prin faptul că se activează automat în prezenţa focului, fără a fi necesară intervenţia umană, în modul de folosire pasiv.

Cum funcţionează bila extinctoare 

În cazul izbucnirii unui incendiu, când nimeni nu este de faţă, bila se activează automat la contactul cu focul, emiţând un sunet puternic de avertizare, de aproximativ 140 decibeli. Datorită acestei funcţii, bila poate fi plasată în diferite locuri expuse incendiilor, cum ar fi deasupra întrerupătoarelor de curent electric, în bucătării sau deasupra prizelor supraîncărcate.

image

Modul de folosire activ presupune aruncarea bilei (cu diametrul de 15 cm şi cântărind 1,3 kg) în foc, în momentul izbucnirii incendiului. Bila extinctoare se activează într-un interval de 3-5 secunde şi dispersează instantaneu substanţe chimice pentru stingerea focului. Instantaneu, siguranţa explodează şi pudra chimică este împrăştiată pe o suprafaţă de 2,25 m2 (echivalentul unui stingător standard de aproximativ 2,5 kg). Forţa circulară exterioară indusă de explozia bilei provoacă îndepărtarea oxigenului din zona incendiului, iar pudra stinge focul.

image

Bila extinctoare Elide Fire este certificată UE şi omologată în România, are termen de valabilitate de 5 ani şi nu necesită niciun fel de întreţinere sau instruire pentru a putea fi folosită. De menţionat că bila nu se activează în absenţa focului, aşa încât nu pot apărea alarme false, nu poluează mediul înconjurător şi nu este dăunătoare pentru oameni.

Cum se foloseşte bila extinctoare

Cum se foloseşte un stingător standard cu pulbere 

Mai jos puteţi consulta lista cu mijloacele tehnice certificate pentru apărarare în caz de incendii, conform ordinului Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Lista Cu Mijloacele Tehnice Certificate IGSU

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite