Un nou pas spre omul bionic: costumul care ne transformă în omul păianjen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senzorii sunt montaţi peste tot, pentru o perspectivă la 360 de grade
Senzorii sunt montaţi peste tot, pentru o perspectivă la 360 de grade

Un cercetător de la Universitatea Illinois din Chicago a reuşit să construiască prototipul unui costum care ar putea să ne tranforme în două moduri: câştigăm câte puţin din capacităţile omului păianjen din filme, dar putem să simţim ce e în jurul nostru şi fără a vedea.

Victor Mateevitsi a construit ceea ce se numeşte Spider Sense pentru a simţi ceea ce e în jurul nostru, fără să apelăm neapărat la înzestrările naturii. Costumul are mici braţe robotice care au microfoane şi pot capta şi reflexia ultrasonică a obiectelor din apropiere. În momentul când senzorii detectează ceva în apropierea noastră, trimit o anumită presiune asupra corpului. Şapte senzori sunt distribuiţi pe corpul nostru pentru a reuşi să aibă o acoperirie de 360 de grade, scrie revista “New Scientist”.

“Când cineva îl loveşte pe Spider Man, el simte senzaţia şi o poate evita. Costumul nostru e într-un fel acelaşi lucru”, a declarat Maatevitsi. El a spus că micul gadget poate fi folosit şi de către persoanele nevăzătoare pentru a se putea deplasa mai uşor, dar şi de către specialişti pentru a detecta nivelul radiaţilor. Practic, tipul senzorilor montaţi pe costumul său nu are o limită, iar tipul acestora poate fi influenţat de activitatea practicată.

Rezultate pozitive în 95% din cazuri

Maatevitsi a testat costumul în campusul universităţii, chiar pe studenţi. El i-a legat pe ochi şi i-a pus să-i simtă pe cei din apropiere. În proporţie de 95% rezultatele au fost pozitive. Studenţii simţeau ceea ce se întâmplă în jurul lor şi puteau arunca mici săgeţi ninja către “duşmanii” lor.

Victor Mateevitsi crede că senzorii săi ar putea fi folosiţi de către ciclişti pe viitor pentru ca aceştia să simtă mult mai bine traficul, iar mai multe tehnologii vor fi prezentate de către cercetător la conferinţa Augmented Human din martie, organizată la Stuttgart în Germania.

Unul dintre cei mai entuziasmaţi de această creaţie este profesorul Gershon Dublon de la Institutul de Tehnologie din Massachussetts. El lucrează tocmai la membre umane robotice. Dublon crede că realizarea lui Maatevitsi poate să le ofere oamenilor o experienţă senzorială integrată. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite