Studenţii unei universităţi din SUA pot plăti cu amprenta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologia analizează atât amprenta cât şi pulsul cumpărătorului
Tehnologia analizează atât amprenta cât şi pulsul cumpărătorului

Ne îndreptăm spre un viitor în care nu vom mai avea nevoie de bani sau cărţi de credit? O universitate din SUA  a implementat un sistem care le  permite studenţilor să facă tranzacţii financiare cu ajutorul datelor biometrice, potrivit Huffington Post.

Surprinzător este faptul că tehnologia nu este implementată în Silicon Valley sau la renumita universitate MIT, ci la o şcoală din Dakota de Sud. Studenţii îşi pot cumpăra sucuri sau chipsuri din două magazine din campusul facultăţii printr-o tehnologie care îi identifică prin analizarea neintruzivă  a hemoglobinei. Astfel vor putea fi evitate scenariile morbide din filmele science fiction  în care hoţii taie degete pentru a obţine acces la banii altei persoane.

Bernard Keeler, un student care urmează cursurile de inginerie mecanică, i-a înmânat casierului de la magazinul Miner’s Shack un Red Bull. Apoi, vânzătorul a scris data de naştere a studentului într-un calculator după care l-a rugat să-şi treacă degetul peste o tabletă. În numai câteva secunde maşinăria i-a detectat amprenta şi i-a verificat sângele. Tranzacţia a fost realizată cu succes şi Keeler a primit chitanţa, prin email, direct pe smartphone.

Tehnologia de identificare a amprentelor nu este una nouă şi ideea de a plăti pentru bunuri prin folosirea datelor biometrice există de ceva timp.  Ce aduce nou, însă, sistemul impelementat la universitate este stratul suplimentar de protecţie – verificarea pulsului din deget – despre care cecetătorii spun că diferenţiază tehnologia de restul dispozitivelor de identificare pe bază de amprentă.

Despre conservatorism şi respectarea intimităţii

Al Maas, preşedintele Nexus USA – o subsidiară a companiei spaniole Hanscan Identity Management, care a patentat tehnologia – a recunoscut că Dakota de Sud poate părea o alegere ciudată pentru testarea tehnologiei. Însă, Mass crede că “dacă tehnologia e acceptată în această zonă conservatoare, va fi acceptată oriunde”.

Maas, care a copilărit în oraşul Madison din Dakota de Sud, l-a convis pe patronul Hanscan Klaas Zwart că cei 2.400 de studenţi din campusul unviersităţii Mines ar fi cobaii perfecţi pentru această tehnologie. Toţi studenţii au cursuri de inginerie mecanică sau ştiinţe aplicate deci au o înclinaţie către tehnologie.

După ce Maas şi Zwart au prezentat ideea, 50 de studenţi s-au oferit voluntari în cadrul proiectului. “Chiar voiam să iau parte la ceva nou şi să încerc să ajut la îmbunătăţirea acestui sistem”, a spus Phillip Clemen, un student de 19 ani.

Expertul în securitate Robert Siciliano, de la compania McAfee, a vorbit despre riscurile privind încălcarea intimităţii. “Ne facem multe griji legate de intimite în SUA. Ne enervăm când cineva vorbeşte despre scanare biometrică sau înregistrarea informaţiilor noastre, dar apoi postăm tot ce se poate pe Facebook şi ne oferim datele personale în magazine pentru reduceri de 10%”, a spus acesta.

Pentru a evita ca tehnologia de scanare să se transforme în Big Brother, procesul trebuie făcut voluntar şi informaţia trebuie folosită numai în scopurile pentru care tehnologia a fost gândită, a spus Jay Stanley, analist din cadrul Sindicatului American pentru Libertate Civilă. El a mai spus că vor exista mereu riscuri de securitate însă “detectarea vieţii” este un pas într-o direcţie bună.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite