Românii pot deveni astronauţi ESA. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Românii pot participa la procesul de selecţie al noilor astronauţi ESA, anunţă Agenţia Spaţială Română, care enumeră şi condiţiile pentru candidaţi.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale, transmite Agerpres.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Totodată, ESA doreşte să includă şi un astronaut cu dizabilităţi fizice în echipa sa de „rezerve”, în cadrul unui program intitulat Parastronaut. Agenţia analizează în această perioadă condiţiile în care un astfel de candidat ar putea să zboare în spaţiu şi să lucreze la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Candidaturile pot fi depuse începând din data de 31 martie iar termenul limită este ziua de 28 mai. Candidaţii vor fi supuşi unui proces de selecţie în şase etape, care va fi finalizat în octombrie 2022.

„A sosit timpul să căutăm noi astronauţi şi sunt convins că îi vom găsi pe cei mai buni”, a declarat directorul general al ESA, Jan Worner, într-o conferinţă de presă.

„Diversitatea este un atu”, a mai spus Jan Worner, adăugând că această calitate „va îmbogăţi” echipajele de astronauţi europeni. ESA le îndeamnă în special pe femei să aplice pentru aceste poziţii.

Astronauţii desfăşoară experimente ştiinţifice, sprijină dezvoltarea de noi tehnologii, testează limitele corpului uman şi explorează Universul în condiţii extreme. Candidaţii care doresc să aplice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:

- Să aibă o pregătire profesională excepţională şi un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor. Sunt eligibili candidaţii care au studii cel puţin la nivel de master şi cel puţin trei ani de experienţa profesională.

- Printre domeniile cele mai frecvent întâlnite la astronauţii de carieră se numără: inginerie aerospaţială, aviaţie, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, ştiinţele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă.

Lista completă a criteriilor de selecţie poate fi accesată aici

„Să fii astronaut este un vis devenit realitate. Îmbină mai multe pasiuni de ale mele: ştiinţă, tehnologia, maşinăriile complexe, un mediu operaţional solicitant, lucrul în echipe internaţionale, pregătirea fizică şi comunicarea cu publicul larg. Şi, desigur, uneori mergi cu rachetă la serviciu!”, a declarat Samantha Cristoforetti, unul dintre astronauţii ESA, care a participat la misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite