„Pernauţii“: nouă săptămâni pe spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca
are rolul de a-i ajuta pe cercetători să afle cât oxigen se consumă şi cât dioxid de carbon
se degajă FOTO Agenţia Spaţială Europeană
Masca are rolul de a-i ajuta pe cercetători să afle cât oxigen se consumă şi cât dioxid de carbon se degajă FOTO Agenţia Spaţială Europeană

Un grup de 12 „pernauţi“ iau parte la un studiu ştiinţific în cadrul căruia trebuie să petreacă nouă săptămâni întinşi în pat, înclinaţi la un unghi de şase grade. Această poziţie are acelaşi efect asupra corpului uman ca şi imponderabilitatea, potrivit „Daily Mail“.

Oamenii de ştiinţă din cadrul institutului Medes din Toulouse, Franţa, în colaborare cu agenţia spaţială franceză CNES, speră să afle cum ar reacţiona organismele astronauţilor la zborurile de lungă durată.

Programul este împărţit în trei ture de câte trei săptămâni şi se desfăşoară pe parcursul unui an. În tot acest timp, 12 voluntari trebuie să stea întinşi, înclinaţi la şase grade, cu capul în jos.

Dieta lor este controlată de o echipă de nutriţionşti pentru a se vede care sunt efectele mâncării asupra corpului aflat în imponderabilitate.

Medicii iau sistematic mostre de ţesut muscular din pulpele voluntarilor, pentru a afla cum afectează imponderabilitatea muşchii. Oamenii de ştiinţă au creat şi o serie de exerciţii fizice speciale, pe care „pernauţii“, cum au fost numiţi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), le fac în timp ce stau întinşi, pentru ca muşchii să nu li se atrofieze.

Voluntarii se află sub monitorizare constantă şi nu pot primi vizitatori. Totuşi, 500 de persoane s-au înscris în program iniţial însă, după trieri, au rămas numai 12. Voluntarii sunt acum la jumătatea celei de-a doua etape şi vor primi o pauză de patru luni înainte să parcurgă şi ultimul stadiu al experimentului.

Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite