Oamenii de ştiinţă vor să readucă la viaţă mamutul lânos. Au fost strânse 15 milioane de dolari pentru acest experiment
0Oamenii de ştiinţă de la Harvard Medical School îşi propun să readucă la viaţă mamutul lânos, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, şi să-l reintegreze în habitatul său natural. Aceştia au strâns 15 milioane de dolari pentru a îndeplini această misiune.
Experţii spun că reinvierea mamutului într-o formă modificată ar putea ajuta la restabilirea ecosistemului arctic, la combaterea crizei climatice şi la conservarea elefantului asiatic care e pe cale de dispariţie.
Oamenii de ştiinţă nu pot să cloneze mamutul deoarece ADN-ul pe care au reuşit să-l extragă de la specie este îngheţat şi mult prea degradat pentru a putea fi folosit. Astfel că se doreşte crearea, prin inginerie genetică, a unui hibrid elefant-mamut care ar fi identic cu mamutul lânos.
George Churc, profesorul de genetică de la Harvard Medical School nu este la primul experiment. El a creat porci a căror organe sunt compatibile cu cele ale oamenilor. Astfel, o persoană care are nevoie disperată de un rinichi sau un alt organ, ar putea primi unul de la o porcină.
„A trebuit să facem o mulţime de modificări genetice, până acum fiind vorba de 42, ca să putem să facem organele compatibile cu cele ale oamenilor. Avem în acest moment porci care sunt sănătăşi şi cresc normal şi donează organe pentru studii preclinice la Spitalul General din Massachusetts.” a spus profesorul conform CNN. El a adăugat că în ceea ce priveşte mamutul, este un alt obiectiv, dar numărul de modificări genetice este similar.
Echipa de cercetare a analizat genomul a 23 de specii vii de elefanţi şi mamuţi dispăruţi, a spus profesorul Church. Oamenii de ştiinţă cred că va fi nevoie de cel puţin 50 de modificări la codul genetic al elefantului asiatic pentru a-i da trăsăturile necesare pentru a putea supravieţui în Arctica.
Trăsăturile animalului includ 10 centimetri de grăsime izolantă, cinci tipuri de păr, urechi mici care să ajute animalul să facă faţă frigului şi lipsa colţilor, pentru a nu fi victima braconajului.
Se poate realiza acest lucru?
Love Dalén, profesor de genetică evolutivă la Centrul pentru Paleogenetică din Stockholm, lucrează la evoluţia mamutului şi consideră că există o valoare ştiinţifică în munca întreprinsă de Church şi echipa sa, în special atunci când vine vorba de conservarea speciilor pe cale de dispariţie care au boli genetice.
„Dacă speciile pe cale de dispariţie au pierdut gene importante pentru ele ... capacitatea de a le pune înapoi în speciile pe cale de dispariţie, s-ar putea dovedi cu adevărat experiment", a spus Dalén, care nu este implicat în proiect. El spune că „Totuşi, nu va fi obţinut un mamut, ci un elefant păros”.
Alţii spun că nu este etic să foloseşti elefanţii vii ca surogate pentru a da naştere unui animal modificat genetic. Dalén a descris mamuţii şi elefanţii asiatici ca fiind la fel de diferiţi ca oamenii şi cimpanzeii.
În schimb, unii cred că, înainte de dispariţia lor, mamuţii, caii şi bizonii, au menţinut pajiştile din nordul planetei noastre şi au menţinut pământul îngheţat dedesubt, coborând iarba, doborând copaci şi compactând zăpada. Reintroducerea mamuţilor şi a altor mamifere mari în aceste locuri va ajuta la revitalizarea acestor medii şi la încetinirea decongelării permafrostului şi a eliberării de carbon.