Numărul persoanelor care confundă stânga cu dreapta este impresionant. Care este motivul acestei greșeli
0Poate părea o greșeală copilărească, dar un număr surprinzător de adulți confundă stânga cu dreapta, iar oamenii de știință abia acum încep să înțeleagă motivele, scrie BBC.
În timp ce pentru unele persoane, a deosebi stânga de dreapta este ușor, o minoritate semnificativă — aproximativ una din șase persoane, conform unui studiu recent — se luptă cu această distincție. Chiar și pentru cei care cred că nu au probleme, distragerile, cum ar fi zgomotul ambiental sau întrebări fără legătură cu subiectul, pot împiedica alegerea corectă.
„Nimeni nu are dificultăți în a spune că [ceva este] în față și în spate, sau sus și jos", spune Ineke van der Ham, profesor de neuropsihologie la Universitatea Leiden din Olanda. Dar a deosebi stânga de dreapta este diferit, spune ea. „Este din cauza simetriei și pentru că, atunci când te întorci, este invers, ceea ce face ca lucrurile să fie atât de confuze".
Să deosebești stânga de dreapta este, de fapt, un proces destul de complex, care face apel la memorie, limbaj, procesare vizuală și spațială și rotație mentală. Cercetătorii abia acum încep să înțeleagă exact ce se întâmplă în creierul nostru atunci când facem acest lucru — și de ce este mult mai ușor pentru unii oameni decât pentru alții.
Una din 10 persoane este stângace
Aproximativ una din 10 persoane este stângace, iar studiile efectuate pe gemeni au arătat că genetica are un rol în acest sens. Un studiu realizat la Universitatea din Oxford a dezvăluit recent patru regiuni din ADN-ul uman care par să joace un rol în determinarea faptului că o persoană este stângace sau dreptace.
S-a constatat că cei care erau stângaci aveau „mutații" în patru gene care codifică citoscheletul organismului — scheletul complex care se află în interiorul celulelor pentru a le organiza. Scanările persoanelor cu aceste mutații au arătat că materia albă din creierul lor avea o structură diferită. De asemenea, partea stângă și partea dreaptă a creierului persoanelor stângace erau mai bine conectate decât la dreptaci.
„Unele persoane pot deosebi dreapta de stânga în mod natural, pur și simplu o pot face fără să se gândească", spune Gerard Gormley, medic de familie și profesor clinician la Universitatea Queen's din Belfast, Irlanda de Nord. „Dar alții trebuie să treacă printr-un proces".
În încercarea de a înțelege ce se întâmplă cazul erorilor medicale în care cei care fac confuzia sunt chiar medicii, Gormley și colegii săi au efectuat cercetări asupra experienței studenților la medicină de a lua decizii stânga-dreapta și au examinat procesul.
„În primul rând, trebuie să faci diferența în capul tău”, spune el.
Atunci când răspunsul nu vine instantaneu, participanții au descris diverse tehnici, de la realizarea unei forme de L cu degetul mare și arătător, până la a se gândi la ce mână folosesc pentru a scrie sau pentru a cânta la chitară. „Unii oameni se gândesc la un tatuaj pe corp sau un piercing", spune Gormley.
Apoi, când îți dai seama care parte este stânga sau dreapta altcuiva, următorul pas este să te rotești mental, astfel încât să fii cu fața în aceeași direcție cu cealaltă persoană.
„Dacă sunt cu fața la tine, mâna mea stângă va fi opusă mâinii tale drepte", spune Gormley. „Această idee de a roti mental un obiect adaugă un grad suplimentar de complexitate", mai zice el.
Testul Bergen
Cercetările publicate de Van der Ham și colegii ei în 2020 au constatat că aproximativ 15% dintre oameni au dificultăți atunci când vine vorba de identificarea stângii și a dreptei. Aproape jumătate dintre cei patru sute de participanți la studiu au declarat că au folosit o strategie legată de mână pentru a face diferența.
Cercetătorii au folosit un test numit „testul Bergen” pentru a cerceta mai profund modul în care funcționează aceste strategii. Participanții au privit imagini cu oameni aflați fie cu fața spre ei, fie cu spatele la ei, cu brațele în diferite poziții, și au trebuit să identifice mâna stângă sau dreaptă. „Pare simplu, dar este destul de frustrant dacă trebuie să faci o sută de astfel de alegeri cât mai repede", spune Van der Ham.
În primul experiment, participanții au stat cu mâinile pe o masă în fața lor. „A existat un efect foarte clar din modul în care a fost poziționată această imagine. Dacă te uitai la ceafă, astfel încât era aliniată cu tine, oamenii erau mult mai rapizi și mai preciși”, spune Van der Ham.
În mod similar, atunci când persoana din imagine era cu fața la participant, dar avea mâinile încrucișate, astfel încât mâna stângă era în aceeași parte cu mâna stângă a participantului, oamenii aveau tendința de a se descurca mai bine.
„Asta ne spune că organismul este într-adevăr implicat în acest proces”, spune Van der Ham.
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au repetat experimentul, dar de data aceasta au testat patru scenarii diferite: participanții stăteau cu mâinile încrucișate sau descrucișate pe masa din fața lor și aveau mâinile fie vizibile în timpul testului, fie acoperite cu o cârpă neagră.
Dar cercetătorii au constatat că niciuna dintre aceste schimbări nu a influențat performanța la test. Cu alte cuvinte, participanții nu au avut nevoie să își vadă mâinile pentru a distinge dreapta de stânga.
„Nu am rezolvat complet problema. Dar am fost capabili să identificăm corpurile noastre ca fiind un element cheie în a deosebi stânga de dreapta”, spune Van der Ham.
Nu este clar motivul pentru care oamenii diferă în ceea ce privește capacitatea lor de a deosebi stânga de dreapta, deși cercetările sugerează că, cu cât corpul unei persoane este mai asimetric (în ceea ce privește preferința mâinii de scris, de exemplu), cu atât mai ușor îi este să deosebească stânga de dreapta.
Dar ar putea fi, de asemenea, ceva ce învățăm în copilărie, ca și alte aspecte ale cogniției spațiale, spune Van der Ham.
„Dacă copiii sunt lăsați să găsească drumul, dacă îi lași pur și simplu să meargă în față câțiva metri și să ia decizii, aceia sunt copiii care ajung să fie navigatori mai buni”, spune ea.
Copiii se descurcă
Cercetările efectuate de Alice Gomez și colegii săi de la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Lyon, Franța, sugerează că deosebirea stânga-dreapta este un lucru pe care copiii îl pot deprinde rapid.
Atunci când copiii au fost testați cu privire la capacitatea lor de a localiza partea corectă a corpului pe ei înșiși sau pe un partener, după program, numărul de erori de ddeosebire stânga-dreapta a fost aproape înjumătățit față de cel al adulților.
Un motiv pentru acest lucru ar putea fi faptul că copiii au fost învățați o strategie — să se gândească la mâna cu care scriu — pentru situațiile în care nu-și puteau aminti care este dreapta și stânga.