NASA pregătește misiunile care vor schimba istoria omenirii. „Vom trăi pe Lună până la sfârșitul deceniului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii vor trăi pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu, afirmă un oficial al NASA. Misiunea Artemis pregătește astronauții pentru acest scop înalt, urmând a fi trimisă inclusiv o femeie și o persoană de culoare.

Lansarea pentru misiunea Artemis FOTO Profimedia
Lansarea pentru misiunea Artemis FOTO Profimedia

Oamenii sunt pe cale să trăiască și chiar să lucreze pe Lună până în 2030, a declarat un oficial NASA pentru programul BBC de duminică. Howard Hu, șeful programului de nave spațiale lunare al agenției americane Orion, a declarat că astronauții ar putea rămâne pentru perioade lungi de timp până la sfârșitul acestui deceniu, pe satelitul Terrei

„Cu siguranță, în acest deceniu, vom avea oameni care trăiesc pe perioade, în funcție de cât timp vom fi la suprafață. Vor avea habitate, vor avea rovere pe sol", a spus el pentru BBC. „Vom trimite oameni la suprafață, iar ei vor trăi pe acea suprafață și vor face știință", a adăugat el.

Nava spațială Orion a decolat cu succes miercuri de la Cape Canaveral din Florida, după ce probleme tehnice și uragane au provocat mai multe întârzieri.

Este primul pas pe care îl facem către explorarea pe termen lung a spațiului adânc, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru lume. Cred că aceasta este o zi istorică pentru NASA, dar este și o zi istorică pentru toți oamenii care iubesc zborul spațial uman și explorarea spațiului adânc”, a spus Hu.

Întoarcerea oamenilor pe Lună, programată pentru 2026

Ne întoarcem pe lună. Lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor ateriza din nou pe Lună”, a adăugat el.  Dacă misiunea se va dovedi de succes, va deschide calea pentru zborurile ulterioare Artemis 2 și 3, ambele vor include misiuni cu echipaj pe Lună. Misiunea Artemis 3, care se va lansa în 2026, va asista la întoarcerea oamenilor la suprafața Lunii pentru prima dată de la Apollo 17 în decembrie 1972.

Misiunea respectivă va fi, una a premierei, deoarece va ateriza prima femeie pe Lună. Va fi urmată de o vizită care va vedea prima persoană de culoare ajungând pe suprafața lunară.

Programul Artemis va fi, de asemenea, responsabil pentru construcția și dezvoltarea Porții Lunare, o stație spațială pe Lună pentru care astronauții să trăiască în viitor.

Drumul către Marte

A merge înainte este, într-adevăr, spre Marte”, a mai spus Hu pentru BBC. „Aceasta este o piatră de hotar, o călătorie de doi ani, așa că va fi foarte important să învățăm dincolo de orbita noastră terestră și apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte”.

Și misiunile Artemis ne permit să avem o platformă durabilă și un sistem de transport care ne permit să învățăm cum să operăm în acel mediu din spațiul profund”, a concluzionat Hu.

Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat pe 16 noiembrie pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american de întoarcere pe Lună, Artemis, informează AFP.

Conform Agerpres, pentru acest zbor de testare lansat la 50 de ani de la ultimul zbor al programului Apollo, capsula Orion, fără astronauţi la bord, nu va ateriza pe Lună, dar se va aventura până la 64.000 km în spatele acesteia, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. Scopul acestei misiuni Artemis 1, programată să dureze puţin peste 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în următorii câţiva ani.   

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite