Grafenul poate fi folosit la crearea laserelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grafenul este format dintr-un singur strat de atomi
Grafenul este format dintr-un singur strat de atomi

Grafenul, un material cunoscut pentru rezistenţa sa dar şi pentru faptul că este cel mai subţire material din lume, poate fi folosit de cercetători la crearea laserelor, potrivit Engadget.

Grafenul, folosit până acum la panouri solare sau chiar cutii, absoarbe foarte bine lumina. Aceasta este apoi eliberată în pulsuri scurte care durează o milionime a unei miliardimi de secundă. Mulţumită duratei extraordinar de scurte a pulsurilor de lumină, oamenii de ştiinţă nu trebuie să-şi facă griji în legătură cu daunele provocate de căldură, cum este în cazul laserelor tradiţionale.

Laserele create din grafen ar putea, de asemenea, să fie la fel de mici ca şi un creion şi aplicaţiile unui astfel de dispozitiv sunt foarte multe.

Grafenul a fost descoperit de profesorul Andre Geim la Universitatea din Manchester şi s-a remarcat prin faptul că e format dintr-un singur strat de atomi. Atomii sunt aranjaţi hexagonal, grafenul este asemănător cu grafitul, dar de grosimea unui atom. Până acum, este cel mai subţire material cunoscut de om, dar şi printre cele mai dure.

Potrivit Universităţii din Manchester, conduce electricitatea la fel de eficient ca şi cuprul, dar este mai bun decât alte materiale la nivelul conductivităţii căldurii. „Grafenul este aproape total transparent, dar atât de dens încât nici cel mai mic atom de heliu nu poate să treacă prin el“, se mai arată pe site-ul Universităţii din Manchester.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite