Eurobarometru: Românii, mai puţin interesaţi de tehnologie decât europenii, deşi studiază mai mult în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurobarometru: Românii, mai puţin interesaţi de tehnologie decât europenii, deşi studiază mai mult în domeniu. FOTO: Arhiva Adevărul.
Eurobarometru: Românii, mai puţin interesaţi de tehnologie decât europenii, deşi studiază mai mult în domeniu. FOTO: Arhiva Adevărul.

Românii sunt interesati într-o proporţie mai mică de dezvoltările din ştiinţă şi tehnologie decât media europeană, deşi în cadrul universităţilor româneşti, ponderea studenţilor din domeniile reale este mai mare faţă de alte state europene, arată un sondaj Eurobarometru, dat publicităţii joi, potrivit Mediafax.

Aproximativ 75% dintre respondenţii români au studiat ştiinţele naturale sau tehnologice în şcoală sau universitate, media europeană fiind de 47 %.

Circa 40% dintre europeni se consideră informaţi în privinţa noilor descoperiri tehnologice, declarându-se interesaţi de acest subiect într-o proporţie de circa 53%. În schimb, românii se consideră informaţi despre cele mai recente inovanţii în ştiinţă şi tehnologie într-o proporţie de aproximativ 25%, cei interesaţi ajungând la un procent de 37%.

Cercetarea aduce şi un posibil răspuns la această diferenţă. Tot potrivit Eurobarometrului, 10% dintre români, faţă de 23%, media dintre europeni, au în cadrul familiei pe cineva care a lucrat în domeniul ştiinţific sau care a obţinut un titlu academic în acest domeniu.

O altă diferenţă notabilă în sondaj se regăseşte şi asupra percepţiei conceptelor de ştiinţă şi credinţă. Aproximativ 48% dintre români au fost total de acord cu afirmaţia „ne bazăm prea mult pe ştiinţă şi nu îndeajuns de mult pe credinţă”, în timp ce media europeana s-a situat la un procent de 39%.

Diferenţe mai puţin notabile au fost înregistrate asupra modului în care cetăţenii îşi obţin informaţiile despre noutăţile apărute în domeniul ştiinţific sau tehnologic.

Cei mai mulţi români (74%) obţin informaţii de la televizor, media europeană fiind de 65%. Alte medii de informare nominalizate sunt ziarul (22% români; 33% europeni), site-uri (21% români; 32% europeni), reviste (17% români, 26% europeni), radio (14% români, 17% europeni), carţi (11% români, 14% europeni).

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 26 aprilie - 14 mai 2013, pe un eşantion de 27.563 de persoane din toate statele membre ale Uniunii Europene.


Citeşte şi:

EUROBAROMETRU Românii pe internet: mai puţini decât europenii, mai tradiţionali şi mai reticenţi

Comisia Europeană a dat publicităţii ultimul Eurobarometru în privinţa folosirii internetului la nivel continental şi a protejării în faţa pericolelor care ne pasc în lumea online. În continuare, România este la un nivel destul de scăzut în privinţa folosirii acestuia.  

Eurobarometru: Românii, pesimiştii Europei. Ei cred că vocea lor nu contează nici în Uniune, nici în ţară

Procentul europenilor care  consideră că apartenenţa ţării lor la Uniune este un lucru bun a crescut uşor, cu trei puncte, până la 50%, iar 40% din cetăţenii europeni au o opinie favorabilă despre UE, comparativ cu numai 31% în noiembrie 2011, când încrederea în instituţiile Uniunii a atins cel mai coborât nivel.

Eurobarometru 2013: Românii, locul şase în clasamentul optimiştilor în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat marţi, cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane în ceea ce priveşte viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii  (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) şi polonezii (63%), urmaţi de români. Sondajul a fost efectuat în perioada 10-26 mai în fiecare dintre cele 28 de state membre.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite