Elon Musk susține că primul pacient uman căruia i s-a implantat un cip în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania americană Neuralink, al cărei fondator este Elon Musk, a implantat cu succes un cip în creierul primului său pacient uman luna trecută.

Elon Musk se bucură de succesul Neuralink, FOTO arhivă
Elon Musk se bucură de succesul Neuralink, FOTO arhivă

Operația, la care a participat robotul chirurgical Neuralink, a marcat o etapă importantă pentru companie și pentru eforturile sale de a conecta direct creierul la computere, după ce, în septembrie 2023, a primit permisiunea de a recruta pacienți pentru a testa capacitatea dispozitivului de a ajuta persoanele cu paralizie să își recupereze funcțiile pierdute prin controlul computerelor cu ajutorul gândului.

Primul pacient pare să se fi recuperat complet şi este capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale, a declarat luni seară fondatorul acestui start-up american, Elon Musk, informează Agerpres.

„Progresul este bun, iar pacientul pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative de care să avem cunoştinţă. Pacientul este capabil să deplaseze un mouse pe tot ecranul doar cu ajutorul gândurilor”, a declarat Elon Musk la un eveniment organizat de Spaces pe reţeaua de socializare X. Potrivit lui Elon Musk, compania Neuralink încearcă acum să obţină cât mai multe clickuri din partea pacientului.

Studiul foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical „un implant de interfaţă creier-computer într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare”, a precizat Neuralink, adăugând că obiectivul iniţial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu ajutorul gândurilor.

Elon Musk spune că are ambiţii mari pentru Neuralink, afirmând că această companie ar facilita inserţiile chirurgicale rapide ale dispozitivelor sale cu cipuri pentru tratarea unor afecţiuni precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia. „În viitor, sperăm să restabilim capacități precum vederea, funcția motorie și vorbirea și, în cele din urmă, să extindem modul în care experimentăm lumea”, afirmă oficialii Neuralink pe site-ul oficial.

Compania Neuralink, evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare şi control în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă. Reuters a raportat luna trecută că firma americană a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al Statelor Unite privind circulaţia materialelor periculoase.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite