De ce mamiferele nu au crescut la fel de mult precum dinozaurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schelet reconstituit al unui Indricotherium FOTO stiintasitehnica.com
Schelet reconstituit al unui Indricotherium FOTO stiintasitehnica.com

Cel mai masiv mamifer terestru cunoscut, Indricotherium, un strămoş al rinocerilor de azi care a trăit acum aproximativ 30 de milioane de ani, nu a atins nici măcar o treime din dimensiunile marilor sauropode din Jurasic şi Cretacic, şi asta în ciuda faptului că măsura circa 8 metri lungime, 5 metri înălţime şi cântărea aproximativ 16 tone.

Un nou studiu, realizat de către o echipă de cercetători de la Colegiul Richard Stockton din New Jersey, şi-a propus însă să explice motivul acestor discrepanţe.

Cele mai mari sauropode, erbivore prin excelenţă, depăşeau uşor greutăţi de 30 de tone, unele dintre ele, aşa cum ar fi Argentinosaurus, putând ajunge până la 100 de tone greutate şi 35 de metri lungime. În acelaşi timp, marile mamifere erbivore nici măcar nu s-au apropiat de asemenea dimensiuni giganteşti.

Secretul îl constituie cartilagiile, susţin autorii studiului, cartilagii ce uneau încheieturile acestor creaturi şi care sunt total diferite în cazul mamiferelor şi dinozaurienilor. 

Pe măsură ce mamiferele devin mai masive, se arată în studiul publicat în PLOS ONE, terminaţiile oaselor acestora se rotunjesc.

Citeşte continuarea pe site-ul stiintasitehnica.com

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite