Consumul de marijuana crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral STUDIU

0
Publicat:

Fumatul, vapatul sau consumul de marijuana este legat de un risc semnificativ mai mare de atac de cord și de accident vascular cerebral, chiar dacă o persoană nu are afecțiuni cardiace existente și nu recurge la tutun, a arătat un nou studiu, relatează CNN.

Riscul a crescut proporțional cu numărul de zile de consum de marijuana.Foto: shutterstock (Arhivă)
Riscul a crescut proporțional cu numărul de zile de consum de marijuana.Foto: shutterstock (Arhivă)

În timp ce atât consumatorii zilnici, cât și cei care recurg din când în când la canabis au prezentat un risc crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu sunt consumatori, riscul de accident vascular cerebral crescând cu 42%, iar riscul de atac de cord cu 25% în cazul consumatorilor zilnici, a arătat studiul. Riscul a crescut proporțional cu numărul de zile de consum de marijuana. 

Fumul emanat de canabis nu este atât de diferit de cel de tutun, cu excepția drogului psihoactiv: THC (tetrahidrocannabinol) față de nicotină", a spus autorul principal al studiului, Abra Jeffers, analist de date la Spitalul General Massachusetts din Boston, care se ocupă de cercetarea tutunului și de renunțarea la fumat. 

„Consumul de canabis este în creștere”

„Studiul nostru arată că fumatul de canabis prezinta riscuri cardiovasculare semnificative , la fel ca în cazul tutunului. Acest lucru este deosebit de important, deoarece consumul de canabis este în creștere, iar consumul de tutun convențional este în scădere", a transmis Jeffers într-un comunicat. 

Descoperirile din cadrul acestui studiu corespund altor cercetări care au arătat că consumul zilnic de marijuana este legat de creșterea numărului de boli coronariene, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, a afirmat Robert Page II, , profesor la Universitatea din Colorado Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences din Aurora, Colorado. 

Constatările acestui studiu au implicații foarte importante pentru sănătatea populației și ar trebui să fie un apel la acțiune pentru toți specialiștii, deoarece acest studiu vine în completarea literaturii de specialitate din ce în ce mai numeroase, conform căreia consumul de canabis și bolile cardiovasculare pot fi o combinație potențial periculoasă", a declarat Page într-un comunicat. 

Aproape 90% dintre adulți nu au consumat marijuana

În cadrul acestui studiu, făcut publicat miercuri în Journal of the American Heart Association, au fost analizate informații despre 430.000 de adulți, colectate în perioada 2016-2020 prin intermediul Behavioral Risk Factor Surveillance System, un sondaj telefonic național realizat anual de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. 

Participanții la sondaj au avut vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, cu o medie de vârstă de 45 de ani. Aproape 90% dintre adulți nu au consumat marijuana, în timp ce peste 63% nu au consumat niciodată tutun. În rândul consumatorilor actuali de marijuana, aproape 74% au declarat că fumatul este cea mai frecventă formă de consum; 4% erau consumatori zilnici, în timp ce 7% consumau ocazional. Aproape 29% dintre consumatorii zilnici de marijuana și 44% dintre cei care nu consumă zilnic nu au recurs niciodată la tutun. 

Adulții mai tineri - definiți ca fiind bărbații sub 55 de ani și femeile sub 65 de ani - care au consumat marijuana au avut un risc cu 36% mai mare de boală coronariană, atac de cord și accident vascular cerebral, indiferent dacă au folosit sau nu și produse tradiționale din tutun. 

Cercetări anterioare au arătat deja o legătură între bolile de inimă și consumul de marijuana. 

Consumul de marijuana este în creștere în rândul persoanelor în vârstă

Conform unui studiu din luna februarie a anului 2023, s-a constatat că utilizarea zilnică a marijuanei poate crește riscul de boală coronariană a unei persoane cu o treime, comparativ cu cei care nu consumă niciodată. Boala coronariană este cauzată de acumularea de plăci în pereții arterelor care alimentează inima cu sânge.  

Două studii publicate în noiembrie au arătat că adulții în vârstă care nu fumează tutun, dar care consumă marijuana, prezintă un risc mai mare de atac de cord și de accident vascular cerebral atunci când sunt spitalizați, în timp ce persoanele care consumă marijuana zilnic au un risc cu 34% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă. 

Consumul de marijuana este în creștere în rândul persoanelor în vârstă. Un studiu realizat în anul 2020 a indicat că numărul americanilor în vârstă de peste 65 de ani care fumează sau consumă marijuana a crescut de două ori între 2015 și 2018. 

Asociația Americană a Inimii recomandă oamenilor să se abțină de la a fuma sau de la a inhala orice substanță, inclusiv produsele din canabis, din cauza potențialelor efecte nocive asupra inimii, plămânilor și vaselor de sânge. 

„Cele mai recente cercetări despre consumul de canabis indică faptul că fumatul și inhalarea canabisului crește concentrațiile de carboxihemoglobină din sânge (monoxid de carbon, un gaz otrăvitor), (și) gudron similar cu efectele inhalării unei țigări de tutun, ambele fiind legate de boli ale mușchiului cardiac, dureri în piept, tulburări de ritm cardiac, atacuri de cord și alte afecțiuni grave", a declarat Page pentru CNN într-un interviu anterior. 

„Trebuie să tratați acest lucru la fel ca orice alt factor de risc (pentru boli de inimă și accident vascular cerebral) și să înțelegeți cu adevărat riscurile pe care vi le asumați", a spus el. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite