Ce este şi cum funcţionează „ochiul” roverului Perseverance - instrument esenţial în căutarea semnelor de viaţă pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: CNES
Foto: CNES

Roverul Perseverance – elementul esenţial al misiunii Marte 2020 - va ajunge în cursul zilei de mâine pe Marte, după o călătorie de şapte luni.

Pe 18 februarie, când Perseverance ajunge pe Marte, laserul Thales va funcţiona ca parte a instrumentului SuperCam, care este ”ochiul roverului” şi care va determina compoziţia chimică şi organică a probelor de rocă marţiană.

SuperCam, unul dintre cele şapte instrumente strategice de la bord, combină tehnologii concepute pentru a analiza şi a selecta probe de roci marţiene. SuperCam este rezultatul unei colaborări strânse între Laboratorul Naţional Los Alamos (LANL) din Statele Unite şi institutul de cercetare astrofizică IRAP din Franţa, cu contribuţii din partea Universităţii Hawaii şi a Universităţii Valladolid din Spania. Laserul furnizat de Thales se află în vârful catargului roverului.

În 2012, Curiosity a ajuns pe Marte echipat cu primul laser de mare putere realizat special pentru a funcţiona pe suprafaţa altei planete, care a fost proiectat şi dezvoltat de Thales pentru instrumentul ChemCam. Laserul funcţionează fără probleme de peste opt ani şi a înregistrat aproape 855.000 de instantanee până în prezent. Datele obţinute prin ChemCam au ajutat deja la dovedirea faptului că, odată, condiţiile de pe Marte erau potrivite pentru viaţa microbiană.

Instrumentul SuperCam, o versiune nouă şi mai puternică a ChemCam, este conceput pentru a duce explorarea planetei Marte la un nou nivel. La fel ca ChemCam, laserul SuperCam va utiliza un fascicul infraroşu pentru a încălzi materialul la o temperatură de aproximativ 10.000°C şi a-l vaporiza - o metodă numită spectroscopie plasmatică indusă de laser. Împreună cu o cameră specială, acest proces face posibilă determinarea compoziţiei chimice a probelor de rocă marţiană prin măsurarea culorilor de lumină din plasma creată.

Totuşi, spre deosebire de ChemCam, laserul SuperCam poate emite şi un fascicul verde, care va ajuta la determinarea compoziţiei moleculare a materialelor de suprafaţă prin metoda numită spectroscopie Raman. Această tehnică de analiză va fi testată pentru prima dată pe Marte şi va permite oamenilor de ştiinţă să detecteze orice semne ale vieţii.

Scopul misiunii Marte 2020 este de a studia suprafaţa Planetei Roşii, de a căuta semne că viaţa a fost posibilă, de a preleva probe de rocă şi praf în locurile selectate şi de a le stoca pentru a fi recuperate de viitoarea misiune Mars Sample Return (MSR), care va fi efectuată împreună cu Agenţia Spaţială Europeană. CompaniaThales Alenia Space este implicată în pregătirea misiunii MSR. Misiunea Marte 2020 este concepută pentru a aduna cunoştinţele necesare şi pentru a testa tehnologiile care vor fi vitale pentru viitoarele expediţii cu echipaj uman pe Planeta Roşie.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite