Astronomii au descoperit un asteroid cu densitatea mai mică decât a apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asteroidul 2002 UX25 ar putea pluti pe ocean.
Asteroidul 2002 UX25 ar putea pluti pe ocean.

Un cercetător de la Institutul Tehnologic din California a descoperit că un asteroid cu un diametru de circa 650 de kilometri are o densitate mai mică decât apa de pe Pământ.

Asteroidul a fost botezat 2002 UX25 şi cel care i-a calculat densitatea se numeşte Michael Brown, cercetător la Institutul Tehnologic din California. La diametrul de 650 de kilometri şi densitatea sa de 0,82 +/- 0,11 grame pe centimetrul cub, acest asteroid ar putea pluti pe ocean, dacă ar fi adus pe Pământ şi n-ar fi distrus în atmosferă, scrie „Ştiinţă&Tehnică“.

Asteroidul 2002 UX25 se află în Centura Kuiper şi efectuează o rotaţie completă în jurul Soarelui în circa 280 de ani. În general, se consideră că obiectele aflate în Centura Kuiper s-au modificat foarte puţin de la formarea Sistemului Solar. Conform modelelor actuale, în primele faze de evoluţie ale Sistemului Solar particulele de praf din discul protoplanetar, aflate sub acţiunea gravitaţiei stelei care abia se năştea, au început să se aglomereze încetul cu încetul.

Din cauza gravitaţiei reduse, obiectele care aveau o dimensiune mai mică de 350 km erau foarte poroase şi, implicit, aveau o densitate scăzută. Din acest motiv se consideră că în Centura lui Kuiper cele mai multe obiecte mai mici de 350 km au densitate mai mică decât cea a apei.

Mai multe detalii despre acest asteroid sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite