Agenţia Spaţială Europeană vrea să imprime locuinţe 3D pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acestea ar putea fi locuinţele lunare construite de o imprimantă tridimensională FOTO ESA
Acestea ar putea fi locuinţele lunare construite de o imprimantă tridimensională FOTO ESA

Agenţia Spaţială Europeană a anunţat un plan prin care doreşte să folosească o imprimantă 3D pentru a construi o bază pe lună, din materiale găsite chiar la faţa locului.

Potrivit comunicatului ESA, agenţia s-a aliat cu firma de arhitectură Foster+Partners pentru a testa fezabilitatea folosirii imprimantelor tridimensionale care să utilizeze sol lunar.

„Printarea terestră a produs adevărate structuri. Echipa noastră industrială încearcă să afle dacă am putea face acelaşi lucru şi pe Lună”, a declarat Laurent Pambaguian, şeful proiectului.

Echipa a făcut o demonstraţie, prin îmbinarea de materiale selenare cu oxid de magneziu pentru a face o substanţă de bază, iar apoi au adăugat săruri care solidifică materialul. Totul a fost făcut cu o imprimantă 3D de la firma Monolite, care a mai construit structuri pe Pământ şi speră ca viitoarele sale modele să poată fi „printate” în doar o săptămână.

Imprimanta foloseşte injectoare de şase metri pentru a împrăştia soluţia care leagă materialele într-o construcţie cu o structură nisipoasă. Practic, aceste imprimări sunt construite strat după strat, cu ajutorul unei combinaţii de materiale pentru consitenţă, la care se adaugă o soluţie de lipire.

Astfel, s-a construit un bloc de 1,5 tone, cu structura oaselor unei păsări. „Printarea 3D oferă un potenţial extraordinar pentru aşezările lunare, deoarece nu ne vor trebui foarte multe resurse de pe Pământ”, a spus Scott Hovland, şeful echipei de zboruri de la ESA.

Construcţiile 3D de pe Lună urmează un tipar folosit şi pe Terra. Astfel, cei de la Foster+Partners spun că au testat tot felul de concepte în climate extreme de pe Terra şi au folosit mediul înconjurător local pentru a ridica unele construcţii. 

imprimanta 3d luna
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite