Specii care „atacă“ după decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speciile care provin din  alte habitate dăunează ecosistemelor
Speciile care provin din alte habitate dăunează ecosistemelor

Animalele şi plantele ­care provin din habitate naturale străine se dovedesc „dăunătoare“ abia la câteva decenii după ce au ajuns într-un anumit ecosistem. Aceasta este concluzia unui studiu recent făcut de cercetătorii europeni, relevă Reuters.

Speciile care au pătruns în alte habitate decât cele de provenienţă înlocuiesc vieţuitoarele specifice locului, iar oamenii de ştiinţă estimează că această situaţie implică anual costuri de 12 miliarde de euro numai la nivelul Europei. Studiul a luat în calcul efectele produse în 28 de ţări europene de diverse specii de plante şi animale, printre care ambrozia americană, gâştele canadiene şi căprioara japoneză.

Cercetătorii spun însă că insectele şi păsările sunt vietăţile care ajung cel mai rapid în noi habitate, mobilitatea acestora jucând un rol-cheie. Chiar dacă şi alte specii invadează diverse ecosisteme, acestea nu reuşesc să se înmulţească suficient de repede pentru a le pune în pericol, astfel că nu pot fi considerate „specii invazive".

Cercetătorii consideră că autorităţile europene trebuie să ia măsuri pentru a controla populaţiile de specii invazive, dar şi numărul animalelor şi plantelor care nu sunt specifice locului, chiar dacă acestea din urmă nu au ajuns să dăuneze încă ecosistemelor. În plus, încălzirea globală conduce la redistribuirea speciilor.

„Temperaturile în creştere ar putea accelera răspândirea speciilor invazive, fenomen încă ţinut în frâu de clima actuală", a afirmat profesorul Stefan Dullinger de la Universitatea din Viena, Austria. ; Andreea Romanovschi

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite