Secretul succesului: lacrimi la birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care îşi arată sensibilitatea la serviciu şi care plâng în situaţii-limită au şanse mai mari de reuşită în carieră. Doamnele care ajung în poziţii de conducere au tendinţa de a împrumuta din comportamentul bărbaţilor. Studiile arată însă că cele care îşi exprimă sentimentele sunt mai apreciate de colegi.

„În urmă cu câţiva ani, în timpul unor perioade stresante, îmi amintesc că făceam vizite frecvente la baie pentru a trage câte «o partidă de plâns». Apoi aveam grijă să-mi şterg nasul, să-mi refac machiajul şi să mă port în birou ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", aşa sună mărturia mai multor doamne cu poziţii importante în companii mari, citate de autoarea americană Anne Kreamer, în noua sa carte „Always Personal: Emotion în The New Workplace" („Întotdeauna personal: Sensibilitatea în noile spaţii de lucru", în traducere).

Doamnele care au trecut prin astfel de experienţe nu şi-au putut înşela niciodată colegele, fiind trădate de ochii roşii, dar nici nu au avut de pierdut. Potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 700 de persoane şi citat în cartea scriitoarei din SUA, 41% din femei au recunoscut că au plâns la serviciu, comparativ cu 9% din bărbaţi. De cele mai multe ori, motivele au fost similare: stresul şi problemele personale accentuate de cele de la serviciu. În acelaşi timp, cei mai mulţi dintre participanţi au recunoscut că nu i-au privit cu ochi răi pe colegii care plângeau la serviciu, ba din contră. „Persoane aflate la toate nivelurile profesionale au plâns la serviciu, în ciuda ideii răspândite până acum că acest lucru este echivalentul sinuciderii profesionale", spune  Anne Kreamer, citată de cotidianul britanic „The Daily Mail".

O altă concluzie surprinzătoare a studiului arată că bărbaţii au o problemă mai mică legată de lacrimile de la serviciu decât femeile. Un studiu similar, realizat în 2008 de mai mulţi cercetători de la Universitatea Bedford (Marea Britanie) vine să explice acest lucru. Femeile se judecă mai aspru atunci când plâng decât îi judecă pe ceilalţi care au un comportament similar. „Există încă o serie de prejudecăţi privind plânsul la serviciu. Femeile se tem să nu fie percepute ca nişte fiinţe slabe", spune psihologul Yasmine Yaghmour, care a coordonat studiul din 2008. Deşi de multe ori lacrimile sunt asociate cu vina şi cu ruşinea, Yasmine Yaghmour susţine că nu ar trebui ca femeile să se simtă prost din cauza izbucnirilor emoţionale de la locul de muncă. „Multe femei care au participat la cercetare au spus că se simt ruşinate, dar foarte puţine au avut reacţii negative la adresa altor colegi care au plâns la birou", adaugă ea. În plus, femeile care au participat la studiu au fost de multe ori surprinse să vadă cât sprijin au primit ulterior de la colegi şi de la şefi, după un astfel de incident, în care nu şi-au putut masca emotivitatea.

De ce sunt femeile mai plângăcioase

Femeile au fost considerate întotdeauna mai sensibile, dar explicaţia faptului că acestea plâng mai des este şi una fiziologică. Potrivit cercetătorilor, canale lacrimale ale femeilor sunt mai mici decât cele ale bărbaţilor. Aflaţi în acceaşi situaţie, bărbaţii nu pot fizic să plângă din cauză că lacrimile nu au umplut canalele. În plus, comparativ cu masculii, femeile secretă cu 60% mai multă prolactină, hormon asociat cu producerea lacrimilor. Doamnele petrec, în medie, un an şi patru luni din viaţa lor plângând, adică peste 12.000 de ore.

Inteligenţă emoţională

În anii '50, când femeile au început să-şi facă loc pe piaţa muncii, toată lumea aştepta de la ele să-şi ascundă sentimentele şi să se poarte ca bărbaţii. În ultima vreme, lucrurile s-au schimbat. „Vulnerabilitatea femeilor devine un punct forte atunci când relaţionează cu alţi oameni", spune şi Roslind Toybnee, trainer personal.

În acest context, din ce în ce mai multe companii iau măsuri în acest sens. „Firmele mari apelează la cursuri de inteligenţă emoţională angajaţi, pentru că managementul lor a înţeles că a-ţi învăţa oamenii să reacţioneze adecvat în situaţii sensibile înseamnă un mare plus", conchide Roslind Toybnee.

12.000 de ore din viaţă petrec femeile plângând, arată studiile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite