Poezia, monedă de schimb pentru o cafea. „Eram un alt om din mulţime dacă nu descopeream versurile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii pot savura o ceaşcă de cafea, oferind, la schimb, nu bani, ci versuri. FOTO text Corina Cosmescu
Românii pot savura o ceaşcă de cafea, oferind, la schimb, nu bani, ci versuri. FOTO text Corina Cosmescu

În era Google, când emoţiile şi imaginaţia sunt bunuri colective, postate public de scriitorii de ocazie, poezia ia naştere într-un „haos axiologic“. Artiştii Nicu Alifantis, Adi Despot şi Deliric, poetul Florin Dumitrescu şi criticul literar Daniel Cristea Enache au vorbit despre semnificaţia poeziei, vineri, când iubitorii de cafea au putut savura băutura preferată la preţul unor versuri.

Dintr-odată totul s-a schimbat.
alte forme, alte dimensiuni.
Sonorităţile sunt mult mai ample, amplificate, distorsionate chiar.
Tresari din orice.
Semne de întrebare la tot pasul,
lumina îţi arde retina,
spaţiile-ţi par nesfârşite.

(Nicu Alifantis, „Dilatare“, 1997)


În urmă cu trei săptămâni, Emil Brumaru, Ana Blandiana şi Florin Dumitrescu erau doar câţiva dintre autorii ale căror versuri tapetau vagoanele din metrouri. În continuarea campaniei propuse de Julius Meinl, brandul ce inspiră poeţii din 1862, Nicu Alifantis, Adi Despot, Răzvan Eremia (Deliric), poetul Florin Dumitrescu şi criticul literar Daniel Cristea Enache s-au adunat într-o cafenea bucureşteană pentru a redescoperi poezia, dincolo de ritmul alert. 25 octombrie este ziua în care consumatorii de cafea nu-şi mai cumpără licoarea energizantă cu bani, ci cu versuri, scrise pe şerveţele. Băutura devine, astfel, o sursă de inspiraţie, dar şi un pretext de exteriorizare în 80 de cafenele Julius Meinl, din 30 de oraşe din ţară. 

„Tinerii, hipsteraşii, consumatorii de cappuccino s-au întors către poezie şi către literatură într-un mod în care generaţia mea nu se aştepta“, recunoaşte poetul Florin Dumitrescu. „Ziceam că e «La revedere», că poezia e apusă, că trebuie să ne luăm adio de la ea şi să ne gândim la alte lucruri, dar, iată, că poezia revine în altă formă“, observă scriitorul.

Dincolo de avantajele financiare, iniţiativa de astăzi „mută centrul de greutate în conştiinţa consumatorilor de cultură“, explică Daniel Cristea Enache. „Îi face să fie parte activă a acestui proiect şi nu doar autori de citări din memorie“, îi descrie specialistul pe cei care îşi vor compune propriile rime. În contextul în care universul virtual oferă o platformă generoasă de exprimare, mai ales pentru amatorii de versuri, adevăratele valori culturale coexistă cu tentativele artistice, într-un „haos axiologic“, aşa cum analizează criticul literar. Poezia, însă, rămâne un mijloc personal, intim şi la îndemână, de exprimare.

nicu alifantis mozaic foto corina cosmescu

„A fi poet e o stare, toţi avem mici ieşiri de exprimare poetică, indiferent unde şi când se întâmplă acestea, indiferent că ele sunt venite de la un băiat de cartier sau de la o fată de pe centură. Eşti om, simţi, ai emoţii, sentimente şi te manifeşti“, analizează Nicu Alifantis. „Cred că fiecare dintre noi e un mic poet, cum bine există zicala că tot românul s-a născut poet. Vorbele astea au un Dumnezeu al lor şi provin de undeva“, crede autorul volumelor „Mozaic“.

Din punctul de vedere al lui Adi Despot, post-it-urile inspiraţionale ce au împânzit metroul au constituit un pretext de a-i aduce pe oameni împreună. „Am rămas impresionat de ceea ce s-a întâmplat cu acel metrou. A şti că acea bucăţică de hârtie va ajunge în mâna unui alt om căruia îi va produce sentimente mi s-a părut un fel de strângere a comunicării între oameni“, a explicat liderul formaţiei Viţa de Vie. Deşi nu se consideră poet, ci un simplu muzician, Adi Despot şi-a clădit cariera artistică pe aceste forme literare. „Mă folosesc de versuri pentru a da viaţă muzicii mele. Ca să-l citez pe domnul Alifantis, de multe ori, într-un text scris, muzica există deja printre rânduri şi trebuie să ai posibilitatea senzorială şi tehnică de a o exprima“, subliniază cântăreţul. 

Pe de altă parte, pentru rapperul Deliric, ale cărui gânduri au fost transpuse, la începutul lunii octombrie, în trenurile inspiraţionale, poezia a fost o fereastră de salvare şi eliberare, de-a lungul anilor. „Cred că eram, pur şi simplu, un alt om din mulţime dacă nu descopeream poezia, versurile“, recunoaşte el.

Campania „Poezia poate face lumea mai bună“ va continua cu a treia etapă, House of Poetry.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite