Mâncatul târziu poate schimba modul în care arzi caloriile și depozitezi grăsimile, arată un studiu

0
Publicat:

A mânca mai târziu în timpul zilei poate avea un impact direct asupra reglării biologice a greutății noastre în trei moduri cheie: prin numărul de calorii pe care le ardem, prin gradul de foame și prin modul în care corpul nostru stochează grăsimile, sugerează un studiu prezentat de ScienceAlert.

Ora la care mâncăm ultima masă e importantă. FOTO Shutterstock
Ora la care mâncăm ultima masă e importantă. FOTO Shutterstock

Concluziile acestei cercetări oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care riscul de a deveni obez ar putea fi redus într-un mod relativ simplu: luând masa cu câteva ore mai devreme.

Studiile anterioare identificaseră deja o legătură între momentul mesei și creșterea în greutate, dar, în noul studiu, cercetătorii au dorit să analizeze mai îndeaproape această legătură și să descopere motivele biologice care stau la baza ei.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate", a declarat Frank Scheer, specialist în neuroștiințe de la Brigham and Women's Hospital din Boston, în 2022, când a fost publicat studiul.

În ce a constat studiul

Cercetarea (publicată în Cell Metabolism) a fost strict controlată și a implicat 16 participanți al căror indice de masă corporală (IMC) îi încadra ca supraponderali sau obezi.  

Voluntari au trecut prin două experimente diferite care au durat șase zile.

Într-unul dintre experimente, participanții au respectat un program strict de trei mese pe zi la orele obișnuite - micul dejun la ora 9, prânzul la ora 13 și cina în jurul orei 18.

În celălalt, cele trei mese au fost decalate (prima în jurul orei 13 și ultima în jurul orei 21).

Cercetătorii au putut face o serie de observații prin intermediul probelor de sânge, al întrebărilor din sondaje și al altor măsurători

Când voluntarii au mâncat mai târziu, caloriile au fost arse într-un ritm mai lent

S-a constatat că, atunci când voluntarii au mâncat mai târziu, nivelurile hormonului leptină - care ne spune când suntem sătui - au fost mai scăzute pe parcursul a 24 de ore (participanții s-ar fi simțit mai înfometați). Mai mult, caloriile au fost arse într-un ritm mai lent.

Cercetătorii au observat, prin teste, că expresia genetică a țesutului adipos - care afectează modul în care organismul stochează grăsimile - a crescut procesul de adipogeneză, care construiește țesuturile adipoase, și a scăzut procesul de lipoliză, care descompune grăsimile.

Concluzii

Studiul arată că mâncatul mai devreme în timpul zilei poate avea impact asupra a trei factori cheie din modul în care corpul nostru echilibrează energia și asupra riscului de obezitate care rezultă. În plus, este o schimbare care poate fi mai ușor de gestionat pentru unele persoane decât respectarea unei diete sau a unui regim de exerciții fizice.

De precizat că, în acest studiu, doar cinci dintre cei 16 voluntari au fost femei, motiv pentru care echipa spune că ar fi interesant de aflat cum ar arăta rezultatele dacă ar fi implicate mai multe femei.

În opinia autorilor studiului, interesată ar fi și o analiză a modului în care schimbările în ceea ce privește ora de culcare în raport cu ora de masă ar putea, de asemenea, să influențeze aceste procese.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite