Vor purta bărbaţii fustă şi dantelă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Androgin” şi „femin” au devenit atributele moderne ale ţinutelor masculine prezentate în ultima vreme. Dar de la fantezia de pe podium până la moda străzii este sau nu cale lungă? Vor purta bărbaţii fuste? „Da, vor purta”, prezice editorul de modă Maya Singer, aprobată de designerii momentului.

Odată cu Săptămâna Modei pentru bărbaţi de la Londra, s-a stabilit un lucru categoric: androginul s-a întors. Iar cea mai puternică expresie a sa a putut fi văzută în cadrul show-ului JW Anderson, designer deloc străin cu astfel de influenţe.

Dacă sezonul trecut, bărbaţii de pe podiumul lui Anderson au putut fi văzuţi în rochii scurte cu volane, sezonul viitor vor predomina tunicile purtate cu pantaloni din materiale fluide, la fel ca în colecţiile pentru femei. Un singur atribut ar încapsula ambele colecţii: feminin. Imaginea complet efeminată este doar o modalitate prin care designerul testează barierele dintre ţinutele masculine şi femine. Anderson nu caută controversa cu aceste colecţii, după cum a mărturisit, dar asta înseamnă că vom vedea bărbaţii în fuste de acum încolo?

„Într-un fel, este amuzant că oamenii au avut reacţii atât de puternice la acest look. În studio, facem tot felul de experimente, asta este şi ideea modei, nu? Ne jucăm cu materialul, încercăm să creăm linii noi, proporţii noi. Apoi prezinţi lumii produsul şi devine un trend”, a spus Anderson pentru bbc.co.uk.

Se formează un tipar

Dacă Jonathan Anderson ar fi fost un designer nebun, obsedat după imaginea androgină, dintr-un exces de zel estetic, ar fi doar interesant. Dar ce este şi mai interesant, este că Anderson nu este singur. Un alt designer londonez, Shaun Samson (foto, jos), a prezentat pantaloni scurţi roz, din organza şi fuste care păreau realizate din prosoape de plajă. Pentru linia masculină.

image

La prezentarea casei de modă Alexander McQueen, directorul de creaţie Sarah Burton a deschis show-ul cu un costum bărbătesc din dantelă albă (foto, jos). Prezentarea Topman a introdus piese tip cowboy, extrem de colorate şi motive florale brodate. „M-am trezit gândindu-mă că era cumva nedrept să clasific colecţiile drept feminine. Cine a hotărât că bărbaţii nu poartă dantelă? Sau fuste? Înapoi în Grecia Antică, bărbaţii purtau togă, nu? Când s-a instaurat această vigilenţă asupra masculinităţii?”, se întreabă Maya Singer, editor de modă.

image

„Am trăit într-un moment foarte lung şi conservator. Este atât de leneşă abordarea asta cu «bărbaţii poartă asta, în mod clar nu poartă altceva». Bărbaţi precum Rick James sunt o adevărată inspiraţie. Este atât de sexy, de ganster în tricourile cu volane şi cizmele roşii înalte, pentru că nu lasă hainele să-i definească sexualitatea şi nici masculinitatea”, a spus Martine Rose, designer englez.

Noua colecţie a lui Rose (foto) are parte de latura şi detaliile feminine din plin. Dar ceea ce a făcut-o cu adevărat intrigantă a fost atitudinea hainelor era incontestabil masculină.

image

„Fotbaliştii purtau tricouri extrem de scurte în anii '70, dar nimeni nu le chestiona masculinitatea. Dimpotrivă, toţi bărbaţii voiau să arate ca ei. Aveau încrederea în sine necesară pentru a-şi arăta corpurile şi pentru a fi ludici”, spune Rose.

Încredere în sine. Dacă un lucru este necesar în noile look-uri androgine pentru bărbaţi, atunci acesta este. „Imaginile acestea ultra masculine care domină moda bărbaţilor semnalizează o criză a încrederii în sine a lor?”, se întreabă Singer.

image

Revista „The Atlantic” a publicat recent un număr pe a cărui coperta scria „Sfârşitul bărbaţilor”, referindu-se la tipul masculin de genul Don Draper, din „Mad Men”, un etalon al stilului şi o forţă de susţinere a familiei.

Altfel, astăzi are loc o evoluţie a imaginii băieţeilor firavi care schimbă definiţia masculinităţii sau o îngroapă cu totul.

„Hainele pot fi complicate. Pot spune mai multe poveşti deodată. Aşa că este cel mai probabil să fie mai multe noţiuni implicate în aceste haine care depăşesc graniţele sexului”, spune Singer.

Fiecare curent a şocat şi a fost atacat cu scepticism. Dandismul era considerat, de către Baudelaire, „un număr de bărbaţi, străini dezamăgiţi şi relaxaţi, care crede că stabileşte un nou tip de aristocraţie”.

Baudelaire vorbeşte despre gust, de fapt. Şi când Jonathan Anderson explică despre felul în care au fost produse piesele lui controversate, menite să fie „noua direcţie”, vorbeşte despre acelaşi gust. La fel şi Charlie Casely-Hayford, co-fondator al casei de modă de lux pentru bărbaţi Casely-Hayford, când spune că „elementele feminine oferă brandului  aerul de rafinamente”.

Există un soi de gândire de tip tour d'ivoire aici. „Sunt gata să pariez că, în viitorul apropiat, publicul consumator va găsi o versiune a esteticii unisex pe care o va aborda. S-a mai întâmplat, se va întâmpla din nou”, spune Singer.

„Vrem să provocăm clientul, fără să-l speriem. Aşa că-n fiecare sezon mă întreb dacă a venit momentul fustei. Va înţelege? Suntem aproape, foarte aproape de acel moment, dar nu încă acolo”, a spus Casely-Hayford. 
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite