Imagini spectaculoase din interiorul celei mai mari clădiri de birouri din lume. E de două ori mai mare decât Palatul Parlamentului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un oraș care răsare din abundența și măiestria diamantelor, Surat Diamond Bourse, un nou monument arhitectural și-a pus amprenta pe harta mondială, rivalizând chiar cu structuri legendare precum Pentagonul. Menționăm că este de aproape două ori mai mare decât Palatul Parlamentului din România. Surat, un oraș indian nu foarte cunoscut la nivel global, se anunță acum ca fiind inima lumii diamantelor.

Deși Antwerp, din Belgia, este adesea proclamat drept capitala comercială a diamantelor, puțini știu că Surat se ocupă cu tăierea a aproximativ 90% dintre diamantele globale. Și în acest oraș, Surat Diamond Bourse s-a ridicat ca cea mai vastă clădire de birouri de pe planetă.

Surat Diamond Bourse FOTO Profimedia
Surat Diamond Bourse FOTO Profimedia

Conceput ca un epicentru pentru industria diamantelor, Surat Diamond Bourse găzduiește peste 65.000 de specialiști în domeniu, de la tăietori la comercianți. Arhitectural, această zonă este definită de nouă structuri dreptunghiulare care iradiază dintr-un pivot central, formând un complex extins pe 15 etaje și acoperind o suprafață de 141.000 de metri pătrați.

La o privire mai atentă asupra detaliilor, impresionanta clădire, rezultatul muncii de patru ani, cu întârzieri cauzate de pandemie, va deschide ușile pentru primii săi locatari în noiembrie. Și, pentru a marca acest moment istoric, se preconizează că inaugurarea oficială va fi realizată de nimeni altul decât prim-ministrul indian, Narendra Modi, o personalitate legată strâns de Gujarat, fiind locul în care s-a născut.

Un tur virtual ar oferi vizitatorilor o perspectivă asupra interioarelor luxoase, cu pardoseli de marmură și spații luminoase. Peste 4.700 de birouri se întind în această structură, multe dintre acestea având potențialul de a deveni ateliere pentru artizanii diamantelor. În plus, complexul găzduiește 131 de lifturi și oferă facilități diverse pentru angajați, de la zone de luat masa și wellness la săli de conferință.

Pentru Mahesh Gadhavi, CEO-ul proiectului, relocarea la Surat Diamond Bourse este echivalentă cu eficiența și economisirea timpului. Acesta subliniază că mulți angajați ar economisi ore bune de navetă zilnică grație acestui centru unic.

Dincolo de funcționalitate, clădirea este și o operă de artă arhitecturală. A fost concepută de firma indiană de arhitectură Morphogenesis, care a reușit să creeze un spațiu care echilibrează nevoile afacerilor, indiferent de dimensiunile lor. Cu un design care amintește de terminalele aeroportuare, toate facilitățile sunt accesibile într-un mod convenabil pentru toți angajații, indiferent de poziția lor.

Unul dintre aspectele remarcabile ale designului este seria de curți spațioase, prevăzute cu locuri de relaxare, care pot deveni spații de întâlnire informală pentru comercianți. Rastogi, co-fondator al firmei de arhitectură, evidențiază aceste spații ca fiind inspirate din bazarele tradiționale, unde tranzacțiile informale sunt la ordinea zilei.

„Comenzile prin e-mail sunt probabil luate în interior, dar tranzacțiile de la om la om sunt aproape toate afară”, a spus ea, descriind curțile „ca parcuri publice unde presupunem că toate aceste activități vor avea loc”, a spus ea pentru CNN.com, unde puteți viziona noi fotografii cu impresionanta clădire.

Planuri cosmopolite pentru orașul Surat, după deschiderea Surat Diamond Bourse

În contextul dezvoltării urbane, acest proiect reprezintă doar un prim pas în transformarea Surat-ului în „Dream City”, un oraș inteligent care se va întinde pe aproape 1.730 de acri. Gadhavi vede Surat Diamond Bourse ca pe piatra de temelie a acestei viziuni ambițioase.

Pe lângă estetică și funcționalitate, durabilitatea și eficiența energetică sunt la inima designului clădirii. Folosind strategii precum ventilația naturală și energia solară, clădirea se mândrește cu un consum energetic semnificativ redus, subliniind importanța dezvoltării în această direcție în orașele din secolul XXI, mai ales că vorbim de un oraș în care temperaturile de vară pot depăși 110 grade Fahrenheit.

Morphogenesis susține că designul său consumă cu până la 50% mai puțină energie decât maximul permis pentru a obține o calificare „platină” de la Consiliul Indian pentru Construcții Ecologice. Forma coloanei vertebrale centrale a fost proiectată pentru a canaliza vânturile predominante prin structură, spun arhitecții, în timp ce „răcirea radiantă” circulă apa rece sub podelele pentru a reduce temperaturile interioare.

Deși birourile vor fi dotate cu aer condiționat, Rastogi susține că aproximativ jumătate din clădire este răcită folosind ventilație naturală, în timp ce zonele comune sunt alimentate cu energie solară.

„Am decis să creăm ceva iconic, care împrumută... din contextul său și comunitatea cu care lucrăm”, a mai adăugat ea, menționând că planul pentru clădire a fost „bazat pe designul de mediu și durabil mai mult decât pe o limbă arhitecturală particulară”.

Astfel, în inima Indiei, Surat Diamond Bourse nu este doar o clădire impresionantă, ci și un simbol al ambiției, inovației și viitorului strălucitor al industriei diamantelor.

Topul celor mai mari clădiri de birouri din lume. Pe ce loc se află Palatul Parlamentului din România?

Palatul Parlamentului din România, cunoscută și sub numele de Palatul Parlamentului, este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, atât în ceea ce privește suprafața, cât și volumul. Dacă ne referim strict la suprafața totală, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon (sediul Departamentului Apărării din SUA).

Totuși, în ceea ce privește topul celor mai mari clădiri de birouri din lume, Surat Diamond Bourse (SDB) este pe primul loc, întinzându-se pe 660,000 metri pătrați, urmată de Pentagon, care se întinde pe o suprafață de 660,000 de metri pătrați. În acest top, Palatul Parlamentului este pe locul 16, având o suprafață totală de 365,000 de metri pătrăți.

Așa cum am menționat mai sus, Surat Diamond Bourse (SDB) este un proiect major din Surat, Gujarat, India, care are drept scop crearea unui centru global pentru industria diamantelor.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite