13 august, ziua stângacilor: nume celebre care au făcut istorie. Misterul din spatele acestei preferințe

0
Publicat:

Ziua internaţională a stângacilor se celebrează anual la 13 august și are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi. Dintre cei mai cunoscuți stângaci îi amintim pe: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein.

13 august, ziua internațională a stângacilor FOTO Shutterstock
13 august, ziua internațională a stângacilor FOTO Shutterstock

Lista stângacilor celebri continuă cu: Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Ricky Martin, Nicole Kidman, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Steve Forbes, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Justin Bieber și Barack Obama.

Preferința pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate — tendința ființelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală de a utiliza predominant o parte sau alta — stânga ori dreapta — a corpului. 

Până în prezent nu s-a descoperit o explicație științifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, unele teorii susținând că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi și nu de genele moștenite de la părinți. În zilele noastre, stângacii nu mai sunt priviți cu suspiciune, teamă sau antipatie, opoziția dreptaci-stângaci este tot mai puțin un criteriu de discriminare, rămânând un fascinant aspect al diversității umane.

Ce superstiții existau

În trecut existau o serie de superstiții în legătură cu stângacii: se presupunea că spiritele rele se furișează peste umărul stâng și se arunca sare peste acest umăr pentru a le îndepărta; vărsarea solniței însemna ghinion și acesta putea fi contracarat doar prin aruncarea unei cantități mici de sare peste umărul stâng; dacă te mănâncă palma dreaptă primești bani, dar dacă te mănâncă palma stângă, atunci dai bani; dacă ți se bate ochiul drept, te întâlnești cu un prieten, dacă ți se bate cel stâng, vezi un dușman; dacă pornești într-o călătorie cu piciorul stâng, vei avea ghinion etc.

A fi stângaci vine la pachet cu câteva avantaje surprinzătoare, inclusiv niveluri mai ridicate de creativitate şi de ambiţie şi nu este vorba despre lentoare în mişcări, notează clickpentrufemei.ro.  În caz că nu ştiai, doar 10 până la 12% de persoane, din populaţia lumii, sunt stângace, iar asta înseamnă că vorbim despre oameni mai deosebiţi decât ceilalţi, dreptacii, dar chiar şi faţă de ambidextrii.

Nu creierul dictează cu ce mână să scrie

Un studiu publicat în revista eLife vine să facă lumină în privinţa motivului din spatele acestei realităţi. Cercetările anterioare au sugerat că predispoziţia spre utilizarea părţii stângi a corpului se datorează diferenţelor genetice din creier. Mai mult, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, măduva spinării determină mâna dominantă.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, experţii germani au recrutat mame însărcinate în opt până la 12 săptămâni şi au examinat expresia genei din măduva spinării a bebeluşilor. Ce au descoperit: cortexul motor (care controlează mişcările braţelor şi mâinilor prin semnale către creier) şi măduva spinării nu se conectează până la săptămâna a 15-a de sarcină. Cu toate acestea, bebeluşii prezintă semne specifice încă de la opt săptămâni. Acest lucru sugerează că creierul nu poate controla preferinţa spre stânga sau dreapta; Totul se întâmplă, cel mai probabil, la nivelul măduvei spinării.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite