Învaţă să-ţi învingi complexele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexele  de inferioritate care pornesc  de la aspectul fizic sunt cele mai frecvente
Complexele de inferioritate care pornesc de la aspectul fizic sunt cele mai frecvente

Sunt situaţii cărora nu le facem faţă pentru că ne copleşesc complexele de inferioritate. Dar resursele pentru a le depăşi se află la îndemână.

Complexele de inferioritate sunt, potrivit psihologilor, o formă accentuată a sentimentului de inferioritate. Dar, în egală măsură, un astfel de sentiment şi opusul său, aspiraţia de afirmare sunt coordonatele care creează premisele pentru apariţia conştiinţei valorii proprii. Tocmai de aceea, în absenţa sentimentului de inferioritate, am găsi mai greu motivaţii pentru a evolua profesional, material, spiritual în dorinţa de a ne îmbunătăţi percepţia de sine.

Însă, când acest sentiment se acutizează şi apar complexele, acţiunile noastre pot fi pândite de eşecuri. Aprecierea greşită în raport cu alţii ne creează impresia că nu putem reuşi acolo unde ei ajung cu uşurinţă şi ne pot conduce la inhibiţie şi la frica de a mai încerca, sporindu-ne neîncrederea.

Recuperează lacunele de educaţie!

Complexele de inferioritate date de o educaţie precară sunt cel mai uşor de depăşit. În loc să suferi pentru că nu ştii suficient de multe lucruri precum persoanele care te intimidează prin cunoştinţele lor, ar trebui să începi să-ţi acoperi lacunele.

Identifică paşii pe care trebuie să-i urmezi şi resursele de care ai nevoie, însemnând inclusiv timpul şi banii pe care este necesar să-i investeşti în educaţia ta şi urmează-ţi cu perseverenţă planul. La final vei simţi că încet-încet îţi creşte stima de sine, vei avea încredere în cunoştinţele tale şi nu te vei mai simţi intimidat sau complexat de persoanele cu care intri în contact.

Defectele fizice pot da mai mult farmec

Micile imperfecţiuni de natură fizică pot fi sursa multor frustrări şi poţi pune pe seama lor multe din nereuşitele tale. În realitate, persoanele cu astfel de „defecte" pot fi carismatice şi sunt remarcate mult mai uşor de către alte persoane comparativ cu figurile comune. Prin urmare, sursele complexelor de inferioritate, precum câteva kilograme în plus sau prea multe kilograme în minus, forma nasului sau urechilor, pot fi transformate în atuuri care „să lucreze" în beneficiul tău.

De asemenea, în loc să ai obsesia propriilor defecte, încearcă să-ţi pui în valoare calităţile. Accentuează trăsăturile armonioase, sau pe cele pe care tu însuţi le apreciezi şi renunţă la rigoarea obositoare cu care îţi ascunzi defectele. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

Banii nu sunt totul

Este mai simplu să spui că lipsa banilor te împiedică să reuşeşti ceea ce ţi-ai propus, când, de fapt, ar trebui să realizezi că dispui de alte mijloace pe care le poţi folosi pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti. De exemplu, dacă ai posibilităţi financiare mai modeste decât prietenii înseamnă că aceştia te apreciază pentru ceea ce reprezinţi şi că veniturile tale nu contează în relaţia cu ei. Atunci când pentru cei din jurul tău sunt mai importante posibilităţile tale financiare decât calităţile pe care le poţi dovedi, trebuie să înţelegi că nu tu eşti cel care are o problemă, ci ei.

Când ai plecat de jos

Cu toţii apreciem poveştile de succes. Ne impresionează când starurile declară că, înainte să ajungă la Hollywood, au avut câte un job obişnuit. În spatele acestor poveşti sunt adesea exagerări intenţionate, pentru că măsura evoluţiei şi, implicit, suma calităţilor care i-au condus pe aceşti oameni spre succes este mai impresionantă dacă originea lor a fost mai modestă. Dacă acest lucru este valabil în cazul starurilor, de ce nu ar fi la fel şi în cazul tău?

Constatare: Timiditatea şi anxietatea pot fi consecinţe ale complexelor de inferioritate.

Pot «exalta» personalitatea

Psihologii explică faptul că depăşirea complexelor se poate face de la sine, printr-o reacţie a psihicului numită compensare. Acest proces de contrabalansare a unei deficienţe sau a unei nerealizări se manifestă, în cazul complexelor de inferioritate, printr-o „exaltare" a personalităţii, adică o diferenţiere mare faţă de personalităţile comune. Specialiştii avertizează că acest lucru nu este neapărat bun.

Indivizii cu personalităţi „exaltate" pot fi, în mod excepţional fermecătoare, dar, în cele mai multe cazuri, pot fi exagerat de autoritare, pot avea porniri totalitare, pot fi agresive şi pot fi puternic manipulatoare.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Fiecare persoană are sentimente de inferio­ritate. Ele apar încă din primii ani de viaţă. De exemplu, chiar şi un copil de doi ani îşi poate crea un sentiment de inferioritate faţă de fratele lui mai mic sau mai mare. Ele sunt o reacţie normală la mediu atât timp cât le folosim în mod pozitiv, pentru a găsi în noi resursele să ne autodepăşim şi să ne adaptăm la mediu, în pofida lor.

Problemele apar în momentul în care sentimentele de inferioritate devin complexe şi ne blocăm în ele, începem să-i blamăm pe ceilalţi pentru ceea ce simţim noi sau aşteptăm ca alţii să facă ceva pentru ca noi să ne simţim mai bine cu noi înşine. Complexele de inferioritate ne fac să adoptăm comportamente fie defensive sau pasive, precum retragerea, dependenţa, anxietatea, fie agresive, sub forma competiţiei exagerate, spiritului de opoziţie şi dorinţei de a obţine puterea cu orice preţ.

Complexele nu sunt doar efectul comparaţiei cu ceilalţi, ci şi un semn al neîncrederii în sine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite