Favoritismul părinţilor doare toată viața

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comportamentul mamelor care-şi favorizează unul dintre copii în detrimentul celorlalţi le afectează micuţilor dezvoltarea ulterioară şi-i predispune la depresii, au descoperit cercetătorii americani.

„Percepţia favoritismului mamei contează pentru psihicul copilului chiar şi după ce acesta s-a mutat la casa lui şi are propria familie", spune cercetătorul Karl Pillemer, gerontolog la Universitatea Cornell.

„Nu contează dacă eşti copilul favorizat sau nu, percepţia tratamentului inegal are efecte negative asupra tuturor copiilor."

Astfel, copilul favorizat se poate simţi vinovat, ceea ce-i afectează relaţia cu fraţii săi. La fel, cel care s-a bucurat de mai multă atenţie din partea părinţilor se va simţi obligat să aibă grijă de ei la bătrâneţe, ceea ce creşte nivelul de stres la care este supus, mai spune Pillemer, citat de LiveScience.com.

 „Părinţii au tendinţa să‑l prefere fie pe mezin, fie pe cel mai mare dintre copii şi gravitează în jurul celor care au personalităţi şi valori asemănătoare cu ale lor", afirmă cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii în urma unui studiu realizat în perioada august 2001- ianuarie 2003 pe 275 de femei din zona oraşului american Boston, cu vârste între 60 şi 70 de ani, mame a cel puţin doi copii ajunşi acum la maturitate. Cercetătorii i-au intervievat şi pe copii, 671 în total, cu o vârstă medie de 43 de ani.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite