Elie Saab: cum să pariezi totul pe o carte şi să câştigi
0S-a hotărât la 9 ani că vrea să fie creator de modă. A studiat designul, dar s-a lăsat: ştia deja tot ce-i trebuia. Astăzi, este unul dintre cei mai puţin de 20 de designeri de haute couture recunoscuţi oficial.
Zi de zi întâlnim oameni pentru care totul pare uşor. Ştiu din start ce au de făcut şi nu lasă pe nimeni şi nimic să le stea în cale. Avem tendinţa să-i invidiem, dar uităm - sau refuzăm să ne gândim - cât de înfricoşător trebuie să fie să-ţi urmezi orbeşte visul, bazându-te de multe ori doar pe acel sentiment că, până la urmă, va fi bine.
Să renunţi la orice altceva, la toate plasele de siguranţă, şi să porneşti la drum doar cu convingerea atât de fragilă că, dacă munceşti suficient, vei ajunge la destinaţie. Fără promisiuni, fără să poţi învinui pe cineva dacă „nu-ţi iese". Designerul libanez Elie Saab exact asta a făcut şi a reuşit să-şi transforme numele într-un brand ce valorează astăzi o jumătate de miliard de dolari. Fără şcoală, fără siguranţa unei diplome, fără niciun „plan B" şi cu toţi sorţii împotriva sa. Doar cu pasiune şi multă, multă muncă.
Haine din draperii şi feţe de masă
În 1964, la Beirut se năştea Elie Saab, fiul unui negustor de lemne şi al unei casnice. La doar 9 ani, copilul se plictisise deja de şcoală. Pentru a-şi ocupa timpul, se juca mereu cu materiale - de multe ori ori feţele de masă sau draperiile mamei sale, decupa modele şi desena haine pentru surorile sale. Acestea au devenit primele lui cliente şi, totodată, primele care i-au promovat hainele. Vecinii nu au stat pe gânduri şi, pe când era doar un adolescent, Elie avea deja o clientelă fidelă.
„M-am născut cu pasiunea pentru a crea şi a face rochii. Cum am fost mereu înconjurat de femei frumoase, de la surorile mele la vecine, dorinţa de a le îmbrăca şi de a le face să arate elegant a fost inspiraţia mea constantă", îşi aminteşte designerul.
Şi-a deschis propriul atelier la 18 ani
Atunci când a venit vremea, a început să studieze moda şi designul vestimentar. S-a mutat chiar la Paris pentru asta, însă s-a plicitisit repede şi a renunţat la şcoală, convins fiind că ştie deja tot ce are nevoie pentru a fi un designer.
Astfel, în 1982, la doar 18 ani, a deschis primul atelier haute couture din Beirut, cu 15 angajaţi. Devenit aproape peste noapte cel mai căutat creator de modă din Liban, Saab şi-a organizat prima prezentare la două luni de la deschiderea atelierului.
2002: Halle Berry, la Oscaruri, în rochie Elie Saab
„Cred că primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi creezi propria identitate. Perseverenţa, munca şi ambiţia sunt, de asemenea, foarte importante atunci când vrei să ai succes în modă. Bineînţeles, este nevoie de talent, însă este şi mai multă nevoie de muncă, ani întregi de eforturi în timpul cărora a trebuit să învăţ singur cea mai mare parte a meseriei", spune acum designerul.
Însă marea lui şansă a venit abia în 1997, atunci când a devenit primul designer non-italian care a fost invitat să participe la prestigioasa Camera Nazionale della Moda. Şi-a prezentat colecţiile couture la Roma timp de trei ani, după care exclusivista Chambre Syndicale de la Haute Couture l-a invitat să-şi etaleze hainele la Paris. Reacţiile au fost atât de bune încât, în 2002, Saab şi-a deschis propria casă de couture la Paris.
"Cred că primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi creezi propria identitate."
Elie Saab
creator de modă
De la Beirut la Paris, de pe podium la iahturi
Nu există nicio urmă de îndoială că succesul designerului libanez este strâns legat de Hollywood şi, în general, de celebrităţile care-i poartă hainele. În 2002, actriţa americană Halle Berry a ales o rochie Elie Saab pentru ceremonia de acordare a premiilor Oscar. Câteva ore mai târziu, fotografia lui Berry, care a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă, făcea înconjurul lumii.
De atunci, orice covor roşu de la Hollywood este traversat măcar de o celebritate care poartă o rochie de seară Elie Saab. Printre acestea se numără Angelina Jolie, Beyoncé, Nelly Furtado, Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker şi Sophie Marceau.
Prezent în 22 de ţări
„Eu nu sunt un designer de modă, ci am viziunea unui antreprenor, a unui om de afaceri", spune Saab despre sine. Şi, dacă îi privim puţin afacerea, îi dăm repede dreptate. În vârstă de 47 de ani, Saab conduce un adevărat imperiu global, cu boutique-uri la Paris, Londra şi Dubai. Hainele create de el se vând în 22 de ţări şi compania s-a extins în domenii precum genţi, pantofi şi bijuterii - paşi fireşti pentru o casă de modă.
Ineditul a venit însă atunci când designerul a decis să colaboreze cu producătorul auto german BMW pentru a crea interiorul modelelor din seria X. Sau atunci când Saab a încheiat un parteneriat cu producătorul de cosmetice MAC pentru a proiecta trei modele de iaht.
Flerul pentru afaceri şi notorietatea mondială l-au urcat pe Saab direct pe locul 28 în rândul celor mai puternici oameni de afaceri arabi şi pe a 5-a poziţie în topul celor mai faimoşi arabi. Toate acestea au făcut ca brandul Elie Saab să valoreze astăzi în jur de 500 de milioane de dolari.
Unul dintre cei 18 couturieri
Într-o industrie permanent ameninţată de piese contrafăcute, creatorii haute couture şi-au luat măsuri pentru a se proteja. Astfel, singura „autoritate" în domeniu care decide dacă un designer se poate numi sau nu couturier este Chambre Syndicale de la Haute Couture din Franţa. Printre membrii oficiali ai acesteia (12 în total) se numără Chanel, Christian Dior, Givenchy, Jean Paul Gaultier, iar printre cei 6 membri „corespondenţi" (cum sunt numiţi creatorii care nu sunt de origine franceză) se numără Elie Saab, Valentino, Versace şi Armani.